Угорщина зберігатиме заборону на ввезення української агропродукції, але не заборонятиме її транзит — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Угорщина зберігатиме заборону на ввезення української агропродукції, але не заборонятиме її транзит

Казна та Політика
231
Угорщина і надалі заборонятиме ввезення української агропродукції до країни, але не обмежуватиме її транзит. Офіційний Будапешт також лобіюватиме в ЄС розроблення правил, що враховують інтереси угорських фермерів.
Про це заявив міністр сільського господарства Іштван Надь на зустрічі із заступником міністра економіки України Тарасом Качкою.
Водночас угорський посадовець заявив, що необхідно продовжувати діалог з метою «надання адекватних відповідей на виклики, з якими стикається сільське господарство». Надь також висловив сподівання, що російсько-українська війна закінчиться якнайшвидше і в «більш мирний спосіб».
Окрім цього, міністр сільського господарства Угорщини зазначив, що запроваджений Брюсселем автономний торговий захід триватиме до 5 червня 2025 року. За словами Надя, Будапешт зацікавлений у тому, щоб після цієї дати ЄС ухвалив регламент, який би враховував інтереси Угорщини.
Заступник міністра економіки Тарас Качка повідомив, що протягом наступних 9−10 місяців Україна та Європейський Союз мають визначити параметри торгівлі на період до вступу в ЄС. Найбільш чутливим питанням є аграрна продукція.
За його словами, позиція Угорщини буде «ключовою в цьому питанні через головування в ЄС і через те, що вона є сусідом, який зберігає деякі обмеження на експорт продукції».
Європейський Союз продовжив лібералізацію торгівлі з Україною, тобто звільнення України від мит, ще на один рік — до червня 2025-го. Уперше такі заходи запровадили у 2022 році, щоб допомогти економіці України на тлі війни.
Згодом звільнення від мит продовжили на один рік у 2023-му, а в січні Єврокомісія після протестів фермерів запропонувала продовжити «експортний безвіз», але з додатковими гарантіями для захисту ринку ЄС.
Європейські інституції вважають, що безмитний і безквотний режим допоможе стабілізувати українську економіку в умовах російської агресії та сприятиме поступовій інтеграції країни до внутрішнього ринку ЄС.
За матеріалами:
hromadske
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас