У житловому законодавстві передбачили нову цифрову систему: як вона працюватиме — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У житловому законодавстві передбачили нову цифрову систему: як вона працюватиме

Казна та Політика
219
У житловому законодавстві передбачили нову цифрову систему: як вона працюватиме
У житловому законодавстві передбачили нову цифрову систему: як вона працюватиме
В Україні хочуть запровадити електронну систему, яка допомагатиме громадянам вирішувати житлове питання та підбирати оптимальний варіант.
Про це розповіла голова Комітету ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку і містобудування, очільниця партїі «Слуга Народу» Олена Шуляк.
За її словами, йдеться про Єдину інформаційно-аналітичну житлову систему, де буде зібрана вся інформація щодо наявних інструментів для вирішення житлового питання того чи іншого громадянина, для якого воно актуальне.

Читайте також: Реформа житлової політики: що буде з чергами та хто ухвалюватиме рішення про надання житла

Шуляк наголосила, що створення і функціонування цієї системи є критично важливим інструментом для здійснення ефективної житлової політики, оскільки це дозволяє мінімізувати участь чиновників під час розподілу і управління житловим фондом.
Відповідно, це дозволить зменшити кількість корупційних проявів у цьому процесі.
«Йдеться про цифровізацію всього, що повʼязане із житловою політикою — облік, пропозиції, заявки — будуть відбуватися в прозорому форматі завдяки цій системі. В ній вестимуть облік житлового фонду, який буде в наявності у громад, заяви від громадян, які претендуватимуть на соціальне житло, а також пропозиції для них. Чим менше чиновників, яким можна дати хабаря заради отримання квартири, тим нижча ймовірність, що одні люди отримуватимуть житло, а інші — ні», — пояснила Шуляк.
У системі буде зібрана вся інформація.
«У систему будуть вносити зведені показники: інформацію про особу, рівень доходів, соціальний статус, житло у власності. Якщо є у людини, наприклад, житло на тимчасово окупованих або зруйнованих територіях, система підбере їхній варіант соціальної оренди. Матимуть пріоритет особи з інвалідністю, непрацездатні, ВПО та інші. І система повинна одразу надати рекомендації — місце розташування відповідних приміщень і яким механізмом людина може скористатися — соціальне, службове житло, фінансово-кредитні механізми тощо», — розповіла Шуляк.

Довідка Finance.ua:

  • реформа житлового законодавства — одне з євроінтеграційних зобов’язань України, а також умова отримання фінансової допомоги у розмірі 50 млрд євро від ЄС за програмою Ukraine Facility, перший транш якої Україна отримала в березні;
  • сама реформа передбачає ще близько 60 змін до інших законів і підзаконних актів.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас