У Польщі попередили Україну про складні вступні переговори з ЄС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Польщі попередили Україну про складні вступні переговори з ЄС

210
Вступні переговори України з Європейським союзом, ймовірно, будуть складними, оскільки є спірні сфери.
Про це польський міністр у справах ЄС Адам Шлапка заявив на брифінгу з віце-прем'єром, міністром з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольгою Стефанішиною та німецьким міністром у справах ЄС Анною Люрманн.
«Я хотів би наголосити, що Україна виконала всі умови, визначені Єврокомісією, щоб розпочати офіційний процес переговорів про вступ», — сказав Шлапка.
Міністр нагадав, що наступного тижня має відбутися міжурядова конференція Україна-ЄС, де й розпочнуться переговори.
Водночас Шлапка наголосив, що процес переговорів буде складним.
«Це вимагатиме від України збереження поточного темпу реформ, це не про те, щоб ставити галочки, а про те, щоб міняти країну», — сказав польський міністр, зазначивши, що, наприклад, переговори в аграрній сфері будуть складними.
За словами чиновника, у Польщі розуміють, що Україна перебуває у складній ситуації, але й українське суспільство має розуміти — у Польщі, Німеччині, Франції є власні інтереси. Тому необхідно спільно знаходити найкращі рішення.
Шлапка зазначив, що його країна може допомогти Україні на шляху до ЄС, оскільки вона вже 20 років у ЄС і знає європейські процедури, а також має відносно свіжий досвід переговорів про вступ.
Він разом зі своєю німецькою колегою додав, що очікує від України хороших результатів у наступних сферах: верховенство права, боротьба з корупцією, захист місцевого самоврядування, свобода слова тощо.

Важливість візиту польського та німецького міністрів

Брифінг відбувся після другого засідання у форматі Веймарський трикутник (Польща/Німеччина/Франція) + Україна.
Стефанішина сказала, що французький міністр не зміг приїхати через дострокові вибори у Франції, тому Франція була представлена ​​на рівні посла.
«Мені дуже важливо, що цей візит (Шлапки та Люрманн — ред.) відбувається менш ніж за тиждень до першої міжурядової конференції, перед якою буде засідання міністрів європейських справ (країн-членів ЄС — ред.), де розглядатимуться питання реформ в Україні та інституцій, які існують в Україні в рамках цих реформ» — сказала Стефанішина.
За її словами, під час переговорів з чиновниками Польщі та Німеччини було обговорено наступні кроки щодо відкриття перших переговорних глав.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас