У найближчі 10−15 років не запрацює. У Раді розповіли, коли можуть запровадити накопичувальну пенсію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У найближчі 10−15 років не запрацює. У Раді розповіли, коли можуть запровадити накопичувальну пенсію

Особисті фінанси
202
У найближчі 10−15 років не запрацює. У Раді розповіли, коли можуть запровадити накопичувальну пенсію
У найближчі 10−15 років не запрацює. У Раді розповіли, коли можуть запровадити накопичувальну пенсію, unsplash.com
В Україні накопичувальна пенсійна система поки не готова до запровадження, оскільки потрібно забезпечити чітке законодавство та розвиток фондового ринку.
Про це заявив народний депутат України, перший заступник голови комітету ВРУ з питань соціальної політики Михайло Цимбалюк у ефірі Київ24.
«Україна зараз не готова до запровадження накопичувальної пенсійної системи. Накопичувальна система, яку запропонували у Верховній Раді, говорила про те, що 1,5% буде виплачувати держава та 1−2% мав виплачувати роботодавець», — каже Цимбалюк.

Читайте також: Накопичувальна пенсія в Україні: право на гідну старість

За його словами, таким чином, не раніше ніж 20 років людина матиме реальні кошти, крім солідарної системи, але є певні умови.
«Для того, щоб накопичувальна система працювала, потрібен реальний фондовий ринок, щоб ті кошти, які будуть зберігатись на приватних рахунках людей, розміщувались шляхом викупу акцій, розміщення в інших фондових ринках і отримували прибуток. Якщо ухвалювати такий закон, то потрібно знати „чіткі правила гри“ і пам’ятати, що найближчі 10−15 років воно не запрацює», — наголосив він.

Довідка Finance.ua:

  • раніше перша заступниця міністра соціальної політики України Дарина Марчак заявляла, що вводити обов’язкові накопичення доцільно лише після завершення воєнного стану та стабілізації економіки;
  • по-перше, за словами Марчак, необхідно ухвалити законодавство, яке розпочне підготовку інфраструктури для впровадження накопичень;
  • оптимально, щоб солідарна пенсійна система забезпечувала принаймні 40% заміщення зарплати. Накопичувальні пенсії доповнюють солідарні ще на 15 — 20% заміщення зарплати. Це б дало змогу забезпечити загальний розмір пенсії, який отримуватиме людина, на рівні 60% її попереднього заробітку, що відповідатиме середньоєвропейському рівню

Як відбувається розрахунок пенсій у країнах Європи (аналогія з Україною) 🔍

За матеріалами:
УНН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас