Три способи легалізації свого перебування у Польщі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Три способи легалізації свого перебування у Польщі

Особисті фінанси
288
Три способи легалізації свого перебування у Польщі
Три способи легалізації свого перебування у Польщі
З 1 липня 2024 набули чинності зміни до спецзакону «Про допомогу громадянам України у звʼязку з війною у цій країні». Крім продовження терміну легального перебування до 30 вересня 2025 року, нововведення передбачають, що українці зі статусом PESEL UKR зможуть отримати спеціальний дозвіл на тимчасове проживання терміном на 3 роки — так звану карту перебування CUKR.
Про це пише портал для підтримки українців у Польщі «Наш вибір».

Отримати гроші швидко 💸

Відтак, українці, які прибули до Польщі внаслідок війни, від 1 липня матимуть три способи легалізації свого перебування у Польщі.
  1. Перший — той, який існує від початку повномасштабного вторгнення — це отримання номера PESEL UKR.
  2. Другий спосіб легалізації — це отримання карти тимчасового перебування / karta pobytu на таких само підставах, як всі інші іноземці у Польщі.
  3. Третій спосіб новий і був запроваджений останнім змінами до спецзакону — це можливість отримати спеціальну карту перебування терміном на три роки, так звану карту CUKR.
Спеціальна карта тимчасового перебування (CUKR) — це документ, який дозволятиме українцям, що наразі мають статус UKR, легально проживати й працювати на території Польщі впродовж трьох років. Власники такої карти матимуть ті ж самі права, що й іноземці, які проживають у Польщі на підставі звичайних дозволів на перебування. Така карта видаватиметься за спрощеною процедурою і в ній буде зазначено, що її власник раніше мав статус UKR. Ця карта надаватиметься в тому числі й дітям.
Отримати спеціальну карту тимчасового перебування зможуть ті українці, які відповідають таким критеріям:
  1. станом на 4 березня 2024 року мали активний статус UKR;
  2. в день подання документів на отримання карти CUKR мають статус UKR;
  3. безперервно мали активний статус UKR щонайменше 365 днів;
Нагадаємо, згідно з вимогами спецзакону, усі українські біженці зобов’язані оновити свої дані в місцевій адміністрації. Подані дані вважаються повним, якщо вказано серію, номер та термін дії закордонного паспорта.
Подати документи на отримання карти CUKR можна буде виключно онлайн через електронну систему Управління у справах іноземців. Детальніша інформація щодо цього процесу з’явиться на сайті Управління у справах іноземців перед запуском онлайн-системи подання заявок.
Фахівці Фонду «Український дім» застерігають, що у той момент, коли статус PESEL UKR зміниться на CUKR, особа втрачає всі можливості, повʼязані зі спеціальним статусом тимчасової охорони.
«Наприклад, такі особи втрачають можливість користуватись безплатними медичними послугами в рамах Національного фонду здоровʼя (NFZ)», — говорить Оксана Пестрикова з Центру підтримки Українського дому.
Вона пояснює, що якщо особа з картою CUKR влаштується на роботу, то вона і надалі зможе користуватись NFZ. Однак підставою буде медична страховка, яка оплачується з зарплати, а не спеціальне право для українських біженців.
До речі, Finance.ua пропонує оформити туристичне страхування онлайн за вигідними цінами. Дія поліса поширюється на весь світ.

⚡ Оформити туристичне страхування на Finance.ua

За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас