Транзит російської нафти через Україну не знизився, незважаючи на санкції проти Лукойлу — Bloomberg — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Транзит російської нафти через Україну не знизився, незважаючи на санкції проти Лукойлу — Bloomberg

Енергетика
169
Експорт сирої нафти з росії в Угорщину і Словаччину через Україну в липні залишався на нормальному рівні, незважаючи на санкції Києва щодо компанії Лукойл.
Обсяги поставок, яких бракує, замінила російська компанія Татнєфть, повідомляє Bloomberg.
Україна посилила обмеження проти другого за величиною виробника нафти в росії через військову агресію кремля, фактично заборонивши компанії Лукойл транзит сирої нафти через свою територію з кінця червня.
Санкції проти Лукойла зачепили Угорщину і Словаччину, країни, які не мають виходу до моря, які продовжили імпортувати російські барелі трубопроводом Дружба через Україну після отримання тимчасових винятків з енергетичних санкцій Європейського Союзу.
У липні росія експортувала близько 436 тис. тонн сирої нафти в Угорщину і близько 356 тис. тонн у Словаччину через Україну, заявило джерело агентства. Це збільшення загальних потоків з червня і відповідає рівням, що спостерігалися раніше у 2024 році.
Транзит російської нафти через Україну не знизився, незважаючи на санкції проти Лукойлу — Bloomberg
За словами джерела, Лукойл припинив поставки в липні, але російський виробник Татнєфть замінив більшу частину поставок, збільшивши експорт до Угорщини та Словаччини.
На Лукойл припадало до половини поставок російської нафти трубопроводом Дружба.
Українські чиновники також заявили, що транзит нафти в напрямку двох країн ЄС залишався стабільним у липні.
Скорочення поставок російської сирої нафти в Угорщину і Словаччину до липня могло бути пов’язане зі щорічним технічним обслуговуванням на нафтопереробних заводах компанії Mol Nyrt у цих двох країнах, зазначило агентство.
Нове технічне рішення, яке Україна, схоже, готова ухвалити, означатиме, що транзит обійдеться дорожче, і Mol доведеться нести ризик на російсько-українському кордоні, заявив міністр кабінету міністрів Угорщини Гергей Гуляш на урядовому брифінгу, не уточнивши, з ким саме велися переговори.
Раніше повідомлялося, що прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо заявив, що санкції проти Лукойл є «безглуздими», оскільки вони нібито завдають шкоди не країні-агресору росії, а переважно країнам-членам Європейського Союзу.
Згодом очільник МЗС Угорщини Петер Сійярто заявив, що рішення України заблокувати транзит російської нафти до Угорщини та Словаччини «є явним порушенням Угоди про асоціацію з ЄС».
За матеріалами:
НВ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас