Тенденції та проблеми китайської банківської системи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тенденції та проблеми китайської банківської системи

207
Тенденції та проблеми китайської банківської системи
Тенденції та проблеми китайської банківської системи
Протягом останніх 10−15 років найголовнішою тенденцією в банківському секторі Китаю є цифровізація.
Китайські банки прискорюють цифрову трансформацію, не шкодуючи коштів на цей процес. Інновації сприяють зростанню ефективності операцій та підвищенню якості послуг.
За даними китайських експертів, близько 75% банків Китаю розробляють або вже розробили плани щодо впровадження тих чи інших цифрових інструментів.
Одним із найважливіших нововведень для китайських банків за останнє десятиліття стало активне впровадження інтернет-технологій у фінансове середовище. У цьому плані Китай дуже схожий з Україною, де також стрімко розвиваються передові технології в банківській сфері.
Якщо говорити про проблеми китайської банківської системи, експерти виділяють три основні.
  • Перша — це високий рівень державної монополії.
У країні вкрай низька частка приватних банків, і навіть іноземних банків. Тобто всі ключові рішення, що визначають банківську політику загалом, приймає та затверджує Комуністична партія Китаю.
Як наслідок, найчастіше банківська система Китаю виконує не економічні, а політичні завдання. Наприклад, кредитування країн, у яких Китай хоче поширити та зміцнити свій вплив.
  • З першої випливає друга проблема — із поверненням суверенних боргів різних країн, які кредитує Китай.
Ця проблема загрожує стабільності (а за великим рахунком — і всьому існуванню. — Авт.) китайської банківської системи.
Згадаймо, як свого часу Радянський Союз кредитував (а по суті, безкоштовно надавав) продовольчу та фінансову допомогу країнам із соціалістичним режимом. Китай також у XXI столітті проводить економічну експансію, вкладаючи гроші в країни, які можуть бути йому цікавими сьогодні чи майбутньому.
До 2017 року Китай став найбільшим у світі кредитором країн, що розвиваються, обійшовши не лише США, а й такі міжнародні інститути, як Світовий банк та МВФ.
Китайські держбанки активно інвестували в економіки росії, України та Білорусі. З 2000 року Китай надав росії кредитів на понад 125 млрд доларів США (в основному — держкомпаніям в енергетичному секторі).
Українські проекти — насамперед сільськогосподарські та інфраструктурні - отримали від Китаю позик на 7 млрд доларів.
А портфель кредитів китайських державних банків, виданих Білорусі, оцінюється у 8 млрд доларів.
На три країни разом припадає майже 20% кредитів Китаю суверенним позичальникам з 2000 року.
Зараз, коли вже третій рік триває повномасштабна війна росії з Україною, повернення кредитів, виданих обом країнам, — під великим питанням.
Ще одна причина погіршення ситуації з поверненням суверенних боргів — пандемія COVID-2019, яка підірвала економіки багатьох країн, включаючи США та найрозвиненіші країни Євросоюзу. Якщо у 2010 році на потенційно «погані» кредити припадало 5% китайського портфеля суверенних кредитів, то у 2022 році їх частка досягла 60%.
Проблему різкого зростання потенційно проблемної заборгованості в портфелі Китаю загострює те, що для багатьох країн, що розвиваються, Китай в останні десятиліття став ключовим кредитором.
При цьому китайські кредити часто характеризуються великими обсягами, короткими строками та високими відсотковими ставками, що ускладнює їх виплати в кризових ситуаціях.
  • Третя проблема — зростання кількості безнадійних кредитів населення.
Це специфічна характеристика китайських банків, яка є прямим наслідком постійного нарощування обсягів споживчого кредитування.
Багато китайців беруть кредити, але не повертають. І китайські банки змушені нескінченно вдосконалювати свої скорингові системи, відповідальні за аналіз фінансового стану потенційнихпозичальників.
До чого можуть призвести ці проблеми? Насамперед, до зниження можливості кредитування самої китайської економіки, що в умовах її «перегрітості» загрожує не лише великими фінансовими втратами, а й обвалом цілих галузей.
Ми чудово пам’ятаємо кризу китайського ринку нерухомості. І це може бути лише початок.
Пандемія коронавірусу вже призвела до зупинки багатьох виробництв, розбалансування ланцюжків поставок.
Поступово з локомотива світової економіки Китай може перетворитися на джерело проблем: волатильність цін, тиск на власний бізнес, енергетична криза, боргова криза на ринку нерухомості. Список можна продовжувати.
Читайте більше в статті:

Банківська система Китаю: що вона собою являє і з якими проблемами стикається

За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас