Скільки українців стикалися з дискримінацією за віком під час пошуку роботи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Скільки українців стикалися з дискримінацією за віком під час пошуку роботи

Особисті фінанси
480
Скільки українців стикалися з дискримінацією за віком під час пошуку роботи
Скільки українців стикалися з дискримінацією за віком під час пошуку роботи
Від дискримінації за віком особливо потерпають кандидати 40+, це підтверджує дослідження Work.ua.
Згідно з опитуванням, яке ми провели у червні поточного року, 67% жінок і 69% чоловіків у віці 50+ стикалися з ейджизмом під час пошуку роботи.
Оскільки сьогодні в Україні маємо кадровий голод, конкуренція за кандидатів зростає. Тож рано чи пізно роботодавці прийдуть до наймання кандидатів усіх вікових груп, а також ветеранів і людей з інвалідністю.
Уже зараз 63% роботодавців заявляють, що в їхніх організаціях наймають працівників, яким 45−60+ років.
37% компаній, які не працевлаштовують кандидатів цієї вікової категорії, вказали такі причини:
  • стереотипні погляди замовників вакансії;
  • труднощі з адаптацією;
  • різний менталітет та погляди на життя;
  • фізично тяжкі умови праці;
  • незнання сучасних технологій;
  • непорозуміння з колективом тощо.
Нагадаємо, з 8 січня 2022 року в Україні запрацювали зміни до закону «Про рекламу». Відповідно до статті 24−1 працедавцям заборонено вказувати в оголошеннях про роботу вік кандидата, стать, приналежність до будь-якої конфесії, громадських організацій, расу. Штраф за порушення — 65 тис. грн.
Про порушення вимог закону можна повідомляти в Державну службу України з питань праці. Після отримання скарги, вони мають розпочати позапланову перевірку підприємства. Утім, чи належно механізм працюватиме під час воєнного стану — сказати складно.

Як знайти роботу, якщо вам за 40 років

Довідка Finance.ua:

  • За даними Фонду народонаселення ООН, на початку 2023 року кожна п’ята людина в Україні досягла віку понад 65 років. Ця статистика вражаюче показує, що старіння населення стає серйозним викликом для сучасного ринку праці та суспільства в цілому.
  • Експертка з питань працевлаштування Олена Куцоконь розповіла, що у Сполучених Штатах, а також більшості країн Європи, питання ейджизму і працевлаштування регулюються національними та міжнародними організаціями через впровадження комплексних соціальних програм.
  • В Україні все ще існують проблеми ейджизму, хоча вікова дискримінація у сфері трудових відносин заборонена законом. Опитування показали, що у 2022 році кожен третій працівник віком від 40 років мав труднощі з пошуком роботи.
Finance.ua давно аналізує пропозиції щодо карток з кешбеком в Україні. Щоб допомогти вам з вибором картки онлайн, у нас на сайті працює спеціальний сервіс. З його допомогою можна швидко і комфортно вибрати необхідний саме вам «пластик».

Подивитися варіанти 💳

За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас