Що означає для країни рекордний фінансовий результат банківського сектору — пояснення НБУ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Що означає для країни рекордний фінансовий результат банківського сектору — пояснення НБУ

Казна та Політика
490
Що означає для країни рекордний фінансовий результат банківського сектору — пояснення НБУ
Що означає для країни рекордний фінансовий результат банківського сектору — пояснення НБУ
Банківський сектор за 9 місяців 2023 року отримав 110 млрд грн прибутку. Є щонайменше п’ять аргументів, які доводять, що висока прибутковість банків корисна для країни в умовах війни.
Про це повідомляють в Національному банку.

5 аргументів від Нацбанку

Висока прибутковість — запорука стабільності банківської системи в умовах безпрецедентної турбулентності. Зароблені кошти залишаються в системі через встановлену в період воєнного стану заборону для приватних банків на розподіл прибутків.
Тож цей прибуток залишається у банків для підвищення їхньої стійкості та підтримки подальшого активнішого кредитування. Лише стійкі банки здатні обслуговувати економіку і повертати вклади населенню, підтримувати відновлення країни.
Прибутки державних банків є джерелом додаткових надходжень до бюджету. Розподіл міжнародної допомоги, яку отримує держава, переважно здійснюється через державні банки, і вільна ліквідність «паркується» у цих установах. Тому саме державні банки згенерували 65% прибутку сектору, а їх власник — держава в особі Уряду України — отримає рекордні дивіденди. Це вельми важливі кошти для підтримки обороноздатності нашої країни.
Активізація роботи банків на внутрішньому борговому ринку (інвестування в ОВДП) дала змогу обійтися без «друку» грошей. У результаті Україна увесь 2023 рік живе без емісійного фінансування бюджетного дефіциту. На відміну від минулого року, коли Національний банк був вимушений вдатися до емісії обсягом 400 млрд грн для фінансування критично важливих видатків країни в стані повномасштабної війни.
Депозитні сертифікати (ДС) НБУ, в які банки також вкладають вільні кошти та отримують відповідні процентні доходи, — це інструмент стримування інфляції. Національний банк через ДС зв’язує вільну ліквідність та стримує зростання цін, оберігаючи стійкість національної валюти і купівельну спроможність українців.
Чим більші прибутки отримують банки, тим більше сплачують податків. Нарахований за дев’ять місяців податок на прибуток банківської системи перевищив відповідний річний показник історично найприбутковішого 2021 року.
«Ураховуючи те, що природа цьогорічного прибутку банків — не стандартна, Національний банк підтримує законодавче запровадження додаткового податку на прибутки банків як тимчасовий крок в умовах війни. Таке рішення відповідає світовій практиці і знаходить розуміння у більшості банків. Адже кожна гривня у країні має працювати для нашої спільної Перемоги», — додали в Нацбанку.

Оподаткування банківських «надприбутків»: причини та можливі наслідки

За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас