«Шаг» замість «копійки»: як зростуть витрати на виготовлення нових монет — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

«Шаг» замість «копійки»: як зростуть витрати на виготовлення нових монет

Казна та Політика
529
«Шаг» замість «копійки»: як зростуть витрати на виготовлення нових монет
«Шаг» замість «копійки»: як зростуть витрати на виготовлення нових монет
Наразі в українському суспільстві активно обговорюється ініціатива НБУ щодо заміни «копійок» на «шаги» як розмінну грошову одиницю України. Один із головних аргументів критиків — невиправдане зростання витрат на виготовлення нових монет.
Про це розповів директор Департаменту грошового обігу НБУ Олег Прохода в інтерв’ю The Page.
За його словами, Національний банк щороку планує випуск нових банкнот і монет на заміну зношених. Питання лише в тому, карбувати у 2025 році знову радянські «копійки» чи українські «шаги». У разі перейменування копійок на шаги витрати та собівартість монет залишаться без змін.
«Зараз, передбачувано, пропозиція НБУ активно дискутується. І серед аргументів „за“ та „проти“ деякі коментатори вперто намагаються поширити тезу, що зміна назви нібито обернеться мільйонними витратами для державного бюджету України», — розповів Прохода.
Він наголосив, що реалізація ініціативи не потребуватиме жодних додаткових видатків із державного бюджету України чи з боку НБУ. Це ніяк не вплине на перерахування частини прибутку Національного банку до державного бюджету.

Які монети планують замінити у 2025 році

«Щороку на заміну зношених, зіпсованих грошей ми плануємо виготовлення нових. Ось і на 2025 рік заплановане карбування 20 млн монет. Наразі номіналом 50 копійок. Якщо парламент підтримає пропозицію НБУ, це можуть бути вже 50 шагів», — зазначив Прохода.
Кошти на це заплановані у кошторисі операційних витрат НБУ та Банкнотно-монетного двору на 2025 рік. Вони будуть витрачені на карбування цих 20 млн монет, бо існує реальна потреба їх замінити.
«Саме стільки старих, зіпсованих 50-копійчаних монет ми вилучили і маємо поповнити обіг. Додаткових витрат на етапі виробництва не передбачається. Навіть якщо в дизайні монети відбудуться певні зміни, як мінімум напис „копійка“ зміниться на „шаг“ — це зроблять штатні фахівці БМД НБУ», — підсумував він.

Довідка Finance.ua:

  • 2 вересня у Національному банку України ініціювали зміну назви монети «копійка» на «шаг» — «для відновлення історичної справедливості, сприяння дерусифікації та відродженню національних традицій»;
  • НБУ не планує спеціально, через зміну назви, вилучати з грошового обігу монети, номіновані в копійках, та обмінювати їх на шаги. Монети «копійка» та «шаг» перебуватимуть в обігу паралельно. Громадянам не потрібно буде вживати додаткових заходів для обміну копійок на шаги.
Легкий доступ до ваших коштів з дебетовими картками від провідних банків. Оберіть свій варіант у спеціальному каталозі на Finance.ua.

Подивитися варіанти

За матеріалами:
The page
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас