«Середні ставки за доларовими вкладами можуть бути не нижчі, ніж 1,8% річних, а за євровими вкладами, ймовірно, не перевищуватимуть 1,5% річних» — Наталія Калугер, Керівниця Офісу управління — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555
ПРОМО

«Середні ставки за доларовими вкладами можуть бути не нижчі, ніж 1,8% річних, а за євровими вкладами, ймовірно, не перевищуватимуть 1,5% річних» — Наталія Калугер, Керівниця Офісу управління

Кредит&Депозит
47
Свіжа статистика НБУ дещо заспокоїла і ринки, і банківських клієнтів. Як зазначається в Огляді банковського сектору за лютий 2024 року, населення продовжує накопичувати гроші на депозитах. А їх дохідність протягом року зменшилась несуттєво, порівнюючи зі зниженням ключової ставки НБУ. Ба більше, як показує дослідження «Мінфіну», невеликі банки продовжують потроху збільшувати депозитні ставки.
«RwS bank» збільшив дохідність усіх гривневих вкладів. На 1,5 в.п. підвищено ставки за вкладами на рік, ставки на 3 місяці та пів року збільшилися на 1 в.п. Тепер на річних вкладах тут можна заробити 16,5% річних, на 3-місячних — 14% річних.
Банк також підвищував ставки у доларі та євро. До дохідності вкладів на пів року та рік в обох валютах банк додав 0,05 в.п. та сплачує за депозитами на 6 місяців 1,4% річних, а за вкладами на 12 місяців — 2% річних.
Керівник Офісу управління проєктами «RwS bank» Наталія Калугер каже, що на разі не очікує зниження на березневому засіданні облікової ставки, оскільки така зміна може змусити банки знижувати далі відсоткові ставки за вкладами. «В умовах поточної волатильності валютного курсу це може призвести до збільшення відтоку вкладів у гривні та збільшення вкладів у валюті», — додає вона.
За її словами, зміна облікової ставки суттєво може вплинути на вартість депозитних програм у 2024 році, «тож населення обирає наразі довгострокові депозитні програми, щоб мати високу дохідність найближчими роками». «Тому прогнозуємо, що тенденція якийсь час зберігатиметься. Це говорить про певну раціональну стратегію населення, з урахуванням підвищення довіри до банківської системи, змін у гарантуванні вкладів, які відбулися на початку 2022 року», − пояснює Калугер.
Щодо змін середніх ставок на ринку, то банк не прогнозує суттєвих змін до кінця березня. У випадку корегування облікової ставки, на думку Наталії Калугер, банки можуть переглянути свої ставки за депозитами, та знизити їх в середньому на 0,5−1,5%. «Але все одно вони залишаться вигідними для довгострокових інвесторів», − вважає вона.
«Щодо валютних депозитів − вбачаємо, що прогнозується відносна стабільність. Середні ставки за доларовими вкладами можуть бути не нижчі, ніж 1,8% річних, а за євровими вкладами, ймовірно, не перевищуватимуть 1,5% річних. Банки й надалі притримуватимуться розвитку саме гривневих депозитних програм, пропонуючи клієнтам пристойний дохід, який матиме змогу перекрити вплив інфляційних процесів у країні», − прогнозує Наталія Калугер.
За матеріалами:
РВС Банк
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас