Ринок праці в умовах війни: як змінився і що буде далі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ринок праці в умовах війни: як змінився і що буде далі

Особисті фінанси
775
Ринок праці в умовах війни: як змінився і що буде далі
Ринок праці в умовах війни: як змінився і що буде далі
Національний банк України прогнозує, що рівень безробіття у 2023 році становитиме 19,1% порівняно із 21,1% у 2022 році.
Про це заявила начальник відділу аналізу реального та фіскального секторів Департаменту монетарної політики та економічного аналізу НБУ Наталія Колесніченко на конференції аналітичного центру Вокс Україна, передає пресслужба Нацбанку у Facebook.

Відновлення ринку праці

«Зайнятість поступово зростає завдяки відновленню економічної активності та збільшенню попиту на робочу силу», — заявила Колесніченко.
Проте, за її словами, безробіття знижується повільно, все ще залишаючись значно вищим, ніж було до повномасштабного вторгнення. Безробіття ще довго перебуватиме на високому рівні.
«Відновлення ринку праці відбувається нерівномірно в розрізі галузей та регіонів, віддзеркалюючи зміни в структурі економіки. Диспропорції, що були характерні для ринку праці й раніше, поглиблюються через наслідки війни. У результаті посилюються труднощі з пошуком кваліфікованих працівників, адже міграція й мобілізація обмежують пропозицію робочої сили», — додала вона.

Адаптація до воєнних умов

З початку повномасштабного вторгнення бізнес та населення продемонстрували високу адаптивність до воєнних умов: після стрімкого спаду у ІІ кварталі 2022 року економічна активність відновлювалася.

Кредит до зарплати 👛

Додаткового імпульсу зростанню економіки та сповільненню інфляції у 2023 році додали високі врожаї завдяки надсприятливим погодним умовам.
Колесніченко наголошує, що макроекономічна стабільність підтримуватиме бізнес-активність та зайнятість і надалі.

Які проблеми ще залишаються

Безпекові ризики, які відповідно до припущення жовтневого макропрогнозу НБУ залишатимуться високими щонайменше до кінця 2024 року, стримуватимуть повернення вимушених мігрантів, що обмежуватиме відновлення пропозиції на ринку праці.
Крім того, залишатимуться значними диспропорції та труднощі з пошуком кваліфікованих працівників, що також тиснутиме на інфляцію з боку витрат підприємств на заробітні плати.
До речі, 18 листопада відбудеться конференція «Жити на Відсотки», де експерти розкажуть, як гроші, які ви маєте, можуть приносити прибуток, незалежно від вашої щоденної праці. Інвестування грошей — це ключ до фінансової стабільності та забезпеченого майбутнього. Реєструйтесь на подію та заробляйте на відсотках:

⚡️ Програма та реєстрація

За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас