росія відновлює «оборонку» завдяки західним промисловим компонентам — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

росія відновлює «оборонку» завдяки західним промисловим компонентам

124
росія відновлює «оборонку» завдяки західним промисловим компонентам
росія відновлює «оборонку» завдяки західним промисловим компонентам
Експорт російських озброєнь до інших країн впав на 52% між 2022 і 2023 роками. Це значною мірою є наслідком вторгнення росії в Україну в лютому 2022 року, пише Reuters з посиланням на березневий звіт Стокгольмського міжнародного інституту дослідження проблем миру.
Зазначається, що російська оборонна промисловість була значною мірою зосереджена на внутрішньому військовому виробництві для підтримки війни в Україні. Західні і українські офіційні особи визнають, що Кремль досягнув більшого, ніж будь-хто очікував, коли йдеться про виробництво військової техніки. А цьому сприяють дедалі складніші і багаторівневі партнерства з Іраном, Північною Кореєю і Китаєм.
Китай поки що утримується від поставок летальної зброї, але став для Росії найважливішим джерелом нелетальних компонентів — від мікрочипів до запчастин для бронетехніки радянських часів. Росія стала майже повністю залежною від Китаю щодо критично важливих систем комп’ютерного числового управління (ЧПУ).
За словами журналістів, багато компонентів систем, які керують тонкими рухами верстатів, продовжують походити зі США, Японії, Тайваню, Швейцарії, Південної Кореї та інших західних країн. Йдеться про верстати, які приймають участь у виробництві дронів, ракет та інших видів озброєнь.
На початку війни оборонна промисловість Росії майже повністю залежала від такого імпорту. Після запровадження санкцій в різних юрисдикціях було створено безліч нових фірм, пов’язаних з Росією, щоб повернути ці технології у російські руки.

Виробництво «високоефективної» російської зброї

На початку червня російський збройовий концерн «‎Калашников"‎ оголосив, що успішно придбав 32 верстати для підтримки виробництва зброї у невідомому місці в Росії. Фірма не розкрила походження верстатів, хоча на її сайті зазначено, що сам «‎Калашников"‎ тепер продає модулі з ЧПУ «‎швейцарського зразка"‎ іншим російським і закордонним клієнтам. Але компанія дала зрозуміти, що придбання здійснювалося з 2022 року і буде використовуватися для задоволення швидко зростаючого попиту, пов’язаного з війною.
У статті вказано, що більшість великих західних і союзних виробників підсистем припинили продаж росії у 2022 році. У лютому США, ЄС, Японія та Велика Британія додали системи з ЧПУ до спільно складеного «‎списку спільних високопріоритетних товарів для подальшого послаблення військових зусиль Росії"‎. Однак Рада економічної безпеки України заявляє, що компанії часто продовжують працювати з китайськими дочірніми компаніями або фірмами-партнерами. Вони імпортують або виробляють ліцензійні версії продукції в самому Китаї, а ці фірми потім відправляють цю технологію до Росії.
Автори вказують, що приблизно дві третини російського важкого промислового обладнання, зокрема верстати і системи управління, необхідні кремлю для виробництва зброї, зношені і знаходяться на межі виходу з ладу. росія просто не має можливості виробляти ці системи самостійно, що робить її залежною від поставок ззовні. 90% верстатів, які зараз надходять до Росії, походять з Китаю. 70% російських фірм, які їх отримують, мають військові зв’язки. Незважаючи на це, 90% китайських фірм, що беруть участь у такій торгівлі, залишаються повністю несанкціонованими.

Потреба у посиленні санкцій

Україна хоче, щоб США та їхні союзники змусили своїх виробників ретельніше стежити за технологіями, які вони експортують, а також чинити тиск на китайські компанії, щоб вони менше співпрацювали з росією.
Зусилля Заходу, спрямовані на те, щоб зупинити постачання технологій, призвели до того, що Росія і Китай дедалі більше зближуються. У той час, коли Росія залишається залежною від Пекіна в багатьох компонентах і дедалі більших інвестиціях, Китай має свою власну залежність від Росії, в тому числі щодо реактивних двигунів для своїх військових літаків. Показово, що на російській виставці «‎Армія 2024"‎ цього тижня були присутні Китай, Іран і Білорусь, а також Індія.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас