Робота в Литві: які вакансії і зарплату пропонують українцям без знання мови — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Робота в Литві: які вакансії і зарплату пропонують українцям без знання мови

Особисті фінанси
1120
Робота в Литві: які вакансії і зарплату пропонують українцям без знання мови
Робота в Литві: які вакансії і зарплату пропонують українцям без знання мови
У Литві рівень зайнятості українських біженців — один із найвищих у Європі. Загалом роботу знайшли понад 25 тисяч українців із тимчасовим захистом.
Які вакансії та зарплати пропонують українцям у Литві без знання мови, у коментарі РБК-Україна розповіла керівник міжнародної рекрутації Міграційної платформи EWL Маргарита Нестеренко.

Які вакансії пропонують українцям у Литві

У Литві, як і в інших країнах Європи, українці, які не володіють місцевою мовою, можуть працевлаштуватися на підприємства, де потрібно виконувати просту фізичну роботу. У зв’язку зі специфікою литовської економіки багато вакансій є на підприємствах харчової промисловості, наприклад, з виробництва м’ясної продукції, а також в автомобільній галузі.
«У Литві багато м’ясних підприємств, які працюють не тільки на внутрішній ринок, але на експорт, наприклад, до сусідніх України і Польщі. Тому часто потрібні працівники на ці заводи. Ця робота в основному пов’язана з пакуванням готової продукції (копченостей, шинки, напівфабрикатів), а не з сирим м’ясом, оскільки підприємства сучасні і автоматизовані», — розповідає Нестеренко.
Також є вакансії для іноземців на підприємствах з виробництва алкогольних напоїв, морозива.
Так само, як у Чехії, Польщі та Румунії, у Литві є підприємства автомобільної галузі, де виробляють комплектуючі для автомобілів, зокрема електронні кабелі. Зарплата — від 750 євро нетто, тобто «на руки» (30 тис. грн). З урахуванням премій та бонусів, в середньому зарплата може сягати 1000−1300 євро нетто (40,3−52 тис. грн).
На литовських підприємствах можна спілкуватися російською, оскільки в країні розуміють і говорять цією мовою. Але зараз деякі роботодавці працевлаштовують перекладачів для українських працівників та прописують робочі інструкції українською, звертає увагу спеціаліст.
Мінімальна зарплата у Литві трохи вища за польську — 840 євро брутто (до відрахувань), приблизно 34 тис. грн. У Польщі мінімальна зарплата з липня 2023 року становить 796 євро брутто (32 тис. грн).

Залишилося небагато місць, де не працюють українці

Литва до війни також була напрямком для трудової міграції українців. А зараз на користь вибору країни впливає ще культурна і ментальна близькості.
«Є ріст інтересу до роботи у Литві як з боку українців, так і литовські роботодавці зацікавлені в їхньому працевлаштуванні. Навіть ті, хто до 24 лютого не працевлаштовував українців, зараз виявляють таке бажання. В країні залишилося небагато закладів крупного і середнього бізнесу, де б не працювали українці», — каже Нестеренко.
Литовські роботодавці заохочують українців до праці різними бонусами. Наприклад, преміями, пропонують безкоштовне харчування (одно- чи дворазове).
«Литва є також є однією з небагатьох країн ЄС, яка надає житло для працівників безкоштовно. Це дозволяє українцям значно зекономити на витратах порівняно з країнами Західної Європи. Хоч середня зарплата у Литві менше за виплати у країнах з більш заможною економікою, але грошові заохочення з боку і роботодавців, і держави дозволяють українцям заробити більше», — звертає увагу експертка.
Як свідчать дані звіту Міжнародної організації з міграції, опубліковані у жовтні цього року, 86% переселенців з України, які рятуються від війни у Литві, не мають наміру переїжджати в іншу країну. Близько 37% українських біженців у Литві мають роботу. Ще 24% - безробітні або шукають роботу. 
Крім того, дослідження показують, що переважна більшість литовців (76%) схвалюють прийом біженців з України (дані опитування, яке Sprinter провів на замовлення Вільнюського офісу МОМ).
До речі, Finance.ua пропонує оформити туристичне (медичне) страхування онлайн за вигідними цінами. Дія поліса поширюється на весь світ.

⚡ Оформити туристичне страхування на Finance.ua

За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас