Рада підтримала законопроєкти про НАБУ, НАЗК і САП, ухвалення яких рекомендувала Єврокомісія — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рада підтримала законопроєкти про НАБУ, НАЗК і САП, ухвалення яких рекомендувала Єврокомісія

Казна та Політика
485
Рада підтримала законопроєкти про НАБУ, НАЗК і САП, ухвалення яких рекомендувала Єврокомісія
Рада підтримала законопроєкти про НАБУ, НАЗК і САП, ухвалення яких рекомендувала Єврокомісія
Верховна Рада підтримала у першому читанні два законопроєкти, ухвалення яких рекомендувала Єврокомісія для початку переговорів про вступ до ЄС.
Як пишуть у Телеграмі народні депутати від фракції «Голос» Ярослав Железняк та від «Європейської солідарності» Олексій Гончаренко, 323 парламентарі проголосували в першому читанні за закон щодо збільшення штату НАБУ (законопроєкт № 10 203−1).
Ідеться про ціль збільшити за три роки кількість детективів Бюро до трьохсот. На це передбачається 1,7 мільярда гривень.
«Про що йдеться: 300 детективів за 3 роки, по 100 детективів плюс щорічно, починаючи з 2024 року. 1,7 млрд грн за 3 роки», — розповів Гончаренко.
Крім того, враховуючи обмежені можливості фінансування в умовах правового режиму воєнного стану, реалізувати пропоновані положення пропонується шляхом передбачення у прикінцевих та перехідних положеннях проєкту акта забезпечення Кабінетом міністрів України поетапного проведення конкурсу на заміщення додаткових вакантних посад: у 2024 році - на 100 посад; у 2025 році - на 100 посад; у 2026 році - на 100 посад.
Також, як пише Железняк, Рада проголосувала за основу законопроєкт № 10 262 щодо діяльності НАЗК. Документ передбачає внесення змін до закону «Про запобігання корупції».
Железняк зауважив, що Єврокомісія у своєму звіті щодо оцінки євроінтеграційних зусиль України звернула увагу на необхідність скасування обмежень повноважень НАЗК стосовно продовження перевірки активів, які вже пройшли процес перевірки, та «щодо перевірки майна, набутого декларантами до призначення на посаду державної служби, без шкоди для правил, що застосовуються до національної безпеки під час воєнного стану».
«Це одна з важливих умов для подальшої євроінтеграції», — додав парламентарій.
Також Рада ухвалила у першому читанні законопроект щодо незалежності Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) № 10 060.
«Це маяк по МВФ та ЄС. Також на ухвалення законопроекту наголошували у заяві посли G7. Ну, і для майбутнього фінансування США це теж важливо», — вказав Железняк
Законопроект № 10 060 пропонує удосконалити правові засади діяльності САП, зокрема у частині посилення її самостійності та організаційної незалежності.
Законопроект спрямований на посилення інституційної автономії САП, зокрема, з метою:
  • вдосконалення процедури відбору прокурорів та призначення на адміністративні посади в САП;
  • уповноваження керівника САП регулювати власну організаційну структуру;
  • окремого врегулювання дисциплінарної відповідальності прокурорів САП та визначення положень щодо підзвітності керівництва САП (включно з проведенням оцінки ефективності та періодичним зовнішнім аудитом, що проводитиметься зовнішніми експертами з міжнародним досвідом).

Довідка Finance.ua:

14 листопада, Кабінет міністрів України погодив законопроекти, ухвалення яких є умовою для початку переговорів щодо вступу нашої країни до Європейського Союзу. Йдеться саме:
  • про збільшення кількості співробітників НАБУ на 300 осіб (поетапно, сто протягом кожного з наступних років);
  • про виключення окремих положень із закону про запобігання корупції, що зменшують ефективність механізму декларування активів.

Борітеся — поборемо! Слава Україні!

За матеріалами:
Радіо Свобода
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас