Повернення в Україну: як відмовитися від допомоги за кордоном та які документи необхідні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Повернення в Україну: як відмовитися від допомоги за кордоном та які документи необхідні

Особисті фінанси
4768
Повернення в Україну: як відмовитися від допомоги за кордоном та які документи необхідні
Повернення в Україну: як відмовитися від допомоги за кордоном та які документи необхідні
Українці продовжують повертатися додому попри ворожі обстріли. Для того, щоб приїзд на Батьківщину був не напружений та без метушні з документами, варто заздалегідь владнати всі справи у країні, де ви проживали. Розповідаємо, що потрібно зробити перед тим, як приїхати в Україну.

Відмовтеся від статусу тимчасового захисту

Не важливо в якій країні ви проживали, найголовніший крок — це відмова від тимчасового захисту. Скасує ваш статус державний орган чи установа, в якій ви оформлювали документи. Додамо, що українці можуть повторно отримати цей статус, якщо повернуться за кордон.

Переконайтеся, що ваші документи чинні

Громадяни, які виїхали з України з чинним закордонним паспортом, не зіштовхнуться зі складнощами. Протермінований документ можна продовжити в дипломатичних установах ще на п`ять років — таке рішення ухвалив Кабінет Міністрів, бо видати біометрію за кордоном не можливо. Також можна додати до паспорта дорослого дані дитини.

Читайте також: Є хвилинка? Опитування від Finance.ua

Ті, хто мають тільки внутрішній паспорт або виїжджали з України без документів, також повинні звернутися до посольства чи консульства. Працівники установи видадуть спеціальний документ — посвідчення особи на повернення в Україну. Зважайте, що платити консульський збір під час воєнного стану не потрібно.

Анулюйте одержання грошової допомоги за кордоном

При поверненні додому біженці не можуть отримувати державні виплати. Якщо ви не повідомите відповідну установу про виїзд з країни, це вважатимуть правопорушенням. У такому разі українця може чекати штраф та навіть заборона в`їзду до країни. До речі, декларувати в Україні грошові виплати, отримані за кордоном, не потрібно.
Підхід до надання фінансової допомоги такий як і з тимчасовим захистом — її можна отримувати при повторному в`їзді до країни.

Вирішіть усі податкові питання

У деяких країнах тимчасові переселенці повинні сплачувати податки, якщо проживають у країні понад пів року. З України розв`язувати податкові проблеми складно, тож рекомендуємо сплатити всі податки до перетину кордону.
Українці, які офіційно працювали за кордоном, повинні одержати довідку про сплачені податки й об`єкт оподаткування. Посольство України чи консульська установа може легалізувати цей документ.

Закрийте банківський рахунок

Цей крок необов`язковий. Проте ми рекомендуємо закривати рахунки, якщо ви не плануєте користуватися фінансовими послугами. За користування рахунком банк може нараховувати комісію, і за її несплату накопичиться борг.
Банки пропонують різні варіанти закриття рахунку, зокрема й дистанційні. Тож якщо ви не встигли зробити це, а кордоном, можна закрити рахунок уже вдома.

Корисна інформація для тих, хто зараз в Україні чи за кордоном 🧐

За матеріалами:
visitukraine.today
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас