Поляки не вважають Україну винною у зерновій кризі, - результати опитування — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Поляки не вважають Україну винною у зерновій кризі, - результати опитування

215
Поляки не вважають Україну винною у зерновій кризі, - результати опитування
Поляки не вважають Україну винною у зерновій кризі, - результати опитування
Центр дослідження громадської думки запитав поляків, хто несе відповідальність за зернову кризу, спричинену напливом українського зерна до Польщі. Про Україну згадали лише 2% респондентів, натомість 45% вважають відповідальним польський уряд
Про це розповідає польське видання «Rzeczpospolita».

Витоки проблеми

З весни 2022 року продовольство з України почали безмитно ввозити до країн ЄС. Рішення про звільнення української продукції від митних зборів мало на меті полегшити функціонування української економіки в умовах воєнного часу та уможливити експорт українського продовольства до країн Близького Сходу та Африки, особливо після того, як росіяни заблокували транспортний маршрут через Чорне море (згідно з так званою «зерновою угодою» від 22 липня 2022 року, він був розблокований).
Наплив дешевого зерна з України до Польщі та падіння цін на зерно в Польщі призвели до протестів фермерів. Уряд 15 квітня ухвалив рішення про заборону ввезення до Польщі вироблених в Україні продуктів харчування до кінця червня. Тимчасова заборона на імпорт охопила зерно, м’ясо, молоко, яйця, фрукти та овочі. Аналогічне рішення майже одночасно ухвалила Угорщина, а згодом Словаччина і Болгарія.

Хто винен у зерновій кризі? Не Україна

Хто відповідальний за зернову кризу? Таке запитання поставив Центр дослідження громадської думки (CBOS) у своєму опитуванні «Актуальні питання та події». Майже половина опитаних поляків - 45% - вважають головним винуватцем польський уряд, який спочатку запізно, а потім занадто різко відреагував на проблеми, про які повідомляли фермери.
На другому місці зернотрейдери: їх назвали головними відповідальними 20% респондентів, 16% поклали відповідальність на Європейський Союз. На останній позиції Україна — її згадували лише 2%. Майже кожен п’ятий респондент (17%) не мав думки з цього питання.
Поляки не вважають Україну винною у зерновій кризі, - результати опитування
Дослідники підкреслюють, що «на польський уряд вказували, зокрема, жителі найбільших міст, респонденти з вищою освітою, з найвищим доходом на душу населення, ті, хто не бере участі в релігійних практиках, і ті, хто сповідує ліві погляди», але в той же час «в найбільш стурбованій соціально-професійній групі - серед фермерів — також переважало переконання, що польський уряд несе основну відповідальність за кризу».
Зернова криза призвела до відставки міністра сільського господарства Генрика Ковальчика. Новий міністр Роберт Телус пообіцяв, що до липня з Польщі буде вивезено близько 4 мільйонів тонн зернових, які лежали на складах і в силосах з минулого року, щоб звільнити місце для нового врожаю. Він також пообіцяв піти у відставку, якщо це не спрацює. За неофіційними відомостями, які повідомляє Rzeczpospolita, за місяць було вивезено лише 800 тисяч тон з обіцяної урядом кількості.

Борітеся — поборете! Слава Україні!

До речі, у Finance.ua з’явилась своя сторінка в Instagram. Підписуйтесь — буде яскраво, цікаво і корисно для вашого 👛 гаманця. 👇Доєднуйтесь до Instagram Finance.ua
За матеріалами:
Espreso.tv
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас