"Укрнафта" зупилила видобуток вуглеводнів на Сахалінському нафтогазоконденсатному родовищі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Укрнафта" зупилила видобуток вуглеводнів на Сахалінському нафтогазоконденсатному родовищі

Енергетика
241
1 червня 2007 року о 00 год. 00 хв. відкритим акціонерним товариством "Укрнафта" на вимогу НАК "Надра України", через відзив довіреності виконавчому директору, головному бухгалтеру НГВУ "Охтирканафтогаз" та непідписані технічні режими керівництвом ДП "Полтаванафтогазгеологія" НАК "Надра України", було зупинено видобуток вуглеводнів із 16 свердловин (12 нафтових та 4 газових) експлуатаційного фонду Сахалінського нафтогазоконденсатного родовища (Краснокутський район Харківської області). про це FINANCE.UA повідомила прес-служба ВАТ "Укрнафта"
Внаслідок такого вимушеного зупинення видобутку вуглеводнів на цьому родовищі добові втрати ВАТ "Укрнафта" становитимуть приблизно 140 тонн нафти з газовим конденсатом та 450 тис. куб. м. газу. У зв’язку з цим забезпечення планових показників, доведених до ВАТ "Укрнафта", є неможливим для виконання. За попередніми підрахунками, до кінця 2007 року ВАТ "Укрнафта" зокрема та держава Україна в цілому втратить приблизно 30 тис. нафти з газовим конденсатом та 100 млн. куб. м. газу.
Нагадаємо, що 14 травня 2007 року закінчився термін дії ліцензії ДП "Полтаванафтогазгеологія" на користування нафтогазоносними надрами з метою геологічного вивчення, у тому числі дослідно-промислову розробку Сахалінського нафтогазоконденсатного родовища.
Однак наприкінці квітня ц.р. Мінприроди без будь-якого конкурсу продовжено терміном на 2 роки НАК "Надра України" ліцензію на геологічне вивчення та дослідно-промислову розробку цього родовища. На думку фахівців та юристів, правомочність цього акту викликає великі сумніви. ВАТ "Укрнафта" зверталася до Уряду України про готовність забезпечити ефективне для держави використання надр Сахалінського нафтогазоконденсатного родовища, та сплатити за ліцензію до Державного бюджету України не менше 300 млн грн за попередньо проведені геолого-розвідувальні роботи. Крім цього, компанія заявляла про готовність й надалі інвестувати значні власні кошти (протягом 10 років – близько 3 млрд. грн.) в розробку родовища, а також забезпечити впровадження новітніх технологічних процесів для збільшення видобутку вуглеводнів.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас