На Вінниччині презентували стратегію енергозбереження — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

На Вінниччині презентували стратегію енергозбереження

Енергетика
331
Стратегію енергозбереження а альтернативної енергетики представив голова Вінницької облдержадміністрації Олександр Домбровський, виступаючи на Всеукраїнській науково-практичній конференції "Альтернативні та екологічно чисті джерела, що відновляють, енергію". Про цьому FINANCE.UA повідомила прес-служба Вінницької ОДА.
"Енергетична безпека Вінницької області з її історично консервативною економікою - одне з основних завдань влади в сучасних умовах, - вважає Домбровський. - Адже використання переважно імпортованих газу та нафтопродуктів, ціна яких постійно зростає, - задоволення не з дешевих".
Власними ресурсами Україна покриває свої потреби лише наполовину. І хоча Вінниччина залишається в лідерах по темпах газифікації, обласне керівництво розуміє важливість переорієнтації на альтернативні джерела енергії.
Зараз на Вінниччині разом з модернізацією існуючих казанових і теплових мереж, впроваджуються в життя такі інвестиційні проекти, як виробництво біодизеля й біоетанолу, переведення на електроопалення, когенерація, низькотемпературні насоси, запуск котелень на нетрадиційних видах палива (пакова солома, відходи дерева, лушпайка соняшника й т.п.).
Губернатор підкреслив, що Вінниччина, що фактично стала плацдармом для реалізації програм з енергозбереження та альтернативної енергетики, і далі буде працювати в цьому напрямку в рамках новоствореного наукового парку - філії "Київської політехніки".
По підрахунках економістів, області досить засівати не менше 15% сільськогосподарських площ ріпаком, щоб повністю забезпечити наявну техніку дешевим біологічним пальним. Вінниччина сьогодні містить першість в Україні по площах посівів цієї культури. Три установки по виробництву біодизеля вже працюють. Перспективно виглядає й виробництво біоетанолу в області, що має найбільше в країні кількість спиртових заводів і потужну базу цукроваріння. Олександр Домбровський повідомив, що на двох модернізованих спиртзаводах - Панському та Гайсинськом будуть випускати біоетанол за європейськими стандартами.
Заощаджувати на газі обласна влада збирається й за рахунок будівництва станції низькотемпературного тепла. Проект, що не має аналогів в Україні, передбачає 20-процентне скорочення споживання блакитного палива в обласному центрі й можливість опалення такого мікрорайону як Вишенька.
Бюджетним установам у сільській місцевості влада також пропонує енергетичну альтернативу - котельні на пакованої соломі. Дві сільські школи цього опалювального сезону вже відчули переваги такого опалення. Олександр Домбровський підкреслив, що соломою, що збирають на території області, можна обігріти весь регіон 5 разів. Три тонни соломи еквівалентні двом тоннам високалорійного вугілля або тисячі кубометрів природного газу. До речі, сьогодні у Вінницькій області працює сім котелень на нетрадиційному пальному.
Завдяки впровадженню енергозберігаючих технологій, споживання вугілля в області скоротилося майже на 750 т. І газу на 2,7 млн. кубометрів у рік. А економія державних коштів у бюджетних установах при цьому склала майже 200 тис. гривень
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас