НБУ зобов"язав банки інформувати клієнтів про сукупну вартість кредитів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ зобов"язав банки інформувати клієнтів про сукупну вартість кредитів

Кредит&Депозит
431
Національний банк України (НБУ) поставив за обов'язок банкам надавати споживачам інформацію про умови кредитування та сукупної вартості кредитів.
Як повідомив НБУ в телеграмі до банків, правила надання інформації про сукупну вартість кредиту затверджені постановою Нацбанку №168, зареєстрованою в Міністерстві юстиції 25 травня і яка набирає чинності із 5 червня 2007 року.
Відповідно до постанови, правила вводяться з метою запобігання заподіяння споживачам моральної або матеріальної шкоди через надання свідомо недостовірної або неповної інформації.
"Правила регулюють порядок надання банками споживачеві повної, необхідної, доступної, достовірної та своєчасної інформації про сукупну вартість споживчого кредиту (кредиту на поточні потреби, кредиту в інвестиційну діяльність, іпотечного кредиту) з урахуванням процентної ставки з нього, вартості всіх супутніх послуг, а також про інші фінансові зобов'язання споживача, пов'язаних з одержанням, обслуговуванням і погашенням кредиту ", - відзначається в документі.
Відповідно до постанови, банки зобов'язані забезпечувати дотримання цих правил у випадку поширення інформації про послуги з надання кредитів; під час підписання кредитних договорів; у випадку усних або письмових звернеть споживачів.
У документі також відзначається, що перед підписанням кредитного договору банки зобов'язані надати споживачеві в писемній формі, зокрема, інформацію про ймовірну суму кредиту; термін, на який кредит може бути отриманий; мету, на яку кредит може бути використаний; про форму і вид його забезпечення; типи процентної ставки (фіксована, плаваюча і т.п.).
Крім того, банки повинні проінформувати клієнта про переваги і недоліки пропонованих схем кредитування; орієнтовної сукупної вартості кредиту з обліком: процентної ставки, вартості всіх супутніх послуг, а також про інші фінансові зобов'язання споживача, пов'язаних з одержанням, обслуговуванням і погашенням кредиту (у тому числі на користь третіх осіб - страхувальників, оцінювачів, реєстраторів, нотаріусів та ін.).
Правилами також передбачається обов'язок банків одержувати письмове підтвердження з боку споживача про ознайомлення із цією інформацією, а кредитний договір повинен містити графіки платежів у розрізі сум погашення основного боргу, сплати відсотків за використання кредиту, вартості всіх супутніх послуг, а також інших фінансових зобов'язань споживача за кожним платіжним періодом.
Крім того, у постанові відзначаються: банки не мають права встановлювати платежі, які споживач повинен сплатити на користь банку за дії, які банк здійснює у свою користь (ведення справи, договору, облік заборгованості споживача і т.п.), або за дії, які споживач здійснює на користь банку (прийняття платежу від споживача і т.п.).
Відповідно до документа, у випадку надання кредиту в іноземній валюті банки зобов'язані під час підписання кредитного договору: попередити споживача про валютні ризики і надати інформацію щодо методики, що використається банком для визначення валютного курсу, термінів і комісій, пов'язаних з конвертацією валюти платежу у валюту зобов'язання під час погашення заборгованості за кредитом і відсотками.
Як відзначається в телеграмі НБУ, одержавши можливість правильно сприймати умови кредитних договорів, споживачі реально будуть оцінювати власну платоспроможність і одержать можливість здійснювати зважений вибір при ухваленні рішення про вибір банку для одержання споживчого кредиту.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас