22
Україна може залишитися без пива
Динаміка продуктивності підприємств броварної галузі України знижується, заявив президент компанії «Укрпиво» Микола Січевський.
Як повідомляє УНІАН, за його словами, якщо у січні 2001 року продуктивність підприємств галузі зросла порівняно із січнем 2000 року майже на 55%, то за 7 місяців нинішнього року — на 23,8%. Істотне зниження динаміки зростання продуктивності підприємств М. Січевський пояснює в основному підвищенням у квітні нинішнього року ставки акцизного збору за 1 пляшку пива з 14 коп. до 21 коп.
Разом із тим президент «Укрпива» зазначив, що на сьогоднішній день динаміку продуктивності вдалося стабілізувати. Однак, підкреслив він, «немає жодних гарантій, що з боку влади не буде нових спроб збільшити акцизну ставку — тим більше, що подібні розмови ведуться серед народних депутатів».
Окрім того, серед пропозицій Державної податкової адміністрації України до проекту Податкового кодексу є пункт про необхідність щорічного підвищення ставки акцизного збору на пиво пропорційно зростанню інфляції. А оскільки щорічний індекс інфляції в Україні планується на рівні 20%, подібне нововведення за 3-5 років може знищити нашу броварну галузь, підкреслив М. Січевський.
За матеріалами:
Поділитися новиною