Житло в пригороді - економія чи міф? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Житло в пригороді - економія чи міф?

Нерухомість
4899
Нове житло в містах-супутниках Києва вже майже наздогнало столичне за ціною. І дорожчає навіть швидше ніж столичне - за півроку на 34,27%. Чи можна заощадити, купуючи квартиру в пригороді на первинному або вторинному ринку? Або це - міф?
Чому пригород?
Незадоволений попит на квартири в столиці України та невтримне зростання цін на них змушує багатьох шукати більш доступне житло в найближчих містечках. Найбільш затребувані квартири в одинадцятьох основних містах-супутниках Києва. Серед них є свої лідери - за п'ять останніх місяців забудовники істотно збільшили кількість продаваних об'єктів у Киево-Святошинському районі, Броварах та Борисполі.
За словами маркетолога будівельно-інвестиційної компанії "Київ Житло-Інвест" Ірени Тимохович, сьогодні найбільше активно забудовуються Бровари та Бориспіль - на ці міста припадає 42% загального обсягу житлового будівництва в Київській області. "Бровари та Бориспіль є найбільш привабливими для будівництва, оскільки в них зручне транспортне сполучення з Києвом і розвиненаінфраструктура", - відзначає експерт.
Обсяги будівництва нових будинків у пригородах з кожним роком збільшуються не тільки через збільшення попиту. Забудовники задоволено відзначають, що будувати в області набагато легше, ніж у столиці. Мовляв, менше проблем з землевідводом та всякою узгоджувальною документацією. На противагу столиці, у багатьох містах-супутниках є вільні ділянки для зведення житлових комплексів, причому не на шкоду вже побудованим будинкам. Так що в пригороді поки рідко зустрінеш новомодну "свічку", втиснуту між подертих "хрущівок". І це теж стимулює забудовників.
Звичайно, і бажаючих обзавестися квартиркою недалеко від Києва стає усе більше. Наприклад, у Вишгороді, як розповіли у місцевій міськдержадміністрації, усього лише 10% квартир у споруджуваних будинках купили корінні вышгородці. Згодом число жителів пригорода, можливо, стане зростати ще швидше, оскільки чиновники планують забудувати сателіти соціальним житлом. Зокрема, про це заявляв начальник управління містобудування, архітектури й розвитку інфраструктури Київської облдержадміністрації Іван Шпилевський.
Ціни
Якщо року дві назад нові квартири в пригороді були на 30--50% дешевше, ніж у Києві, те сьогодні ціни в багатьох сателітах практично зрівнялися зі столичними. Наприклад, наприкінці 2005 року "одиничка" у зданій новобудові у Вишгороді коштувала 40-50 тис. дол., а сьогодні навіть за споруджувану однокімнатну квартиру прийде викласти мінімум у два рази більше. За даними аналітичного відділу будівельно-інвестиційної компанії "Київ Житло-Інвест" середня вартість 1 м2 житла на первинному ринку в пригороді Києва із травня 2006 року по березень 2007 року (включно) збільшилася майже на 54%. На сьогоднішній день середня ціна 1 м2 у пригороді складає 1238 дол.
При цьому найдешевші квартири, як і торік, продаються в Обухові. Наприклад, середня ціна однокімнатної квартири в новобудовах Обухова небагато перевищує 810 дол. за 1 м2. За словами директора ДП "РЕД" Наталі Гончарової, відносно недорого коштують квартири й у Коцюбинському, Боярці, Українці. А причина в тому, що, мовляв, транспортне повідомлення між цими містами-сателітами й столицею гірше, ніж між Києвом і Броварами або Борисполем. Та й розвиток соціальної інфраструктури там іде не такими швидкими темпами, як у лідерів. Втім, попит на квартири навіть там дуже великий. По даним ДП "РЕД", ціни в цих містах за минулий рік виросли більше чим у півтора разу.
"Кусаються" ціни у Вишневому й Вишгороді. За даними з різних джерел, у цих містах за 1 м2 житла в новобудові прийде заплатити мінімум 1600-1800 дол. И це при тім, що в столиці найдешевші квартири пропонуються по 1580 дол. за 1 м2 (мова йде про об'єкти ХК "Київмісьбуд"). Однак, як виявилося, купити невелику "одиничку" або "двушку" у тільки що побудованому або споруджуваному будинку в столиці неможливо. Таких квартир у продажі просто немає. Як стверджують у відділі продажів компанії, "одинички" та "двушки" розкуповуються миттєво. А ріелтори крізь зуби кажуть про те, що такі квартири попадають на вторинний ринок, фактично минаючи первинний. І, зрозуміло, там вони пропонуються по зовсім інших цінах, чим у забудовника.
У результаті бурхливо зростає попит, який опитані експерти вважають основним винуватцем зростання цін на квартири в містах-сателітах. Наприклад, за даними компанії "РЕД", у цей час число бажаючих купити у Вишневому майже у два рази перевищує число виставлених на продаж квартир. Досить високий попит на нові квартири й у Броварах. При цьому, як відзначає мер міста Віктор Антоненко, вартість житла в Броварах лише трохи нижче, ніж у Києві. За його словами, на початок березня ціна 1 м2 у новобудові становила 1300-1500 дол.
"На збільшення попиту в сегменті багатоквартирних заміських будинків у першу чергу вплинуло збільшення вартості київських квартир економа-класу, а останнім часом також дефіцит одно- та двокімнатних квартир, пропонованих стабільними компаніями", - стверджує Ірена Тимохович. У супутниках Києва, за її словами, попит на одне-, двох- і трикімнатні квартири розподілена рівномірніше. Трикімнатні купують в основному тих, хто хоче істотно поліпшити свої житлові умови, вирішуючись для цього на переїзд із Києва. Одно- та двокімнатні квартири здобуваються, як правило, у процесі розміну, причому часто переселенцями з інших міст країни, які продали своє житло на малій батьківщині. "Грошей від продажу нашої трикімнатної квартири в Луганську вистачило тільки на невелику недобудовану "хатинку" у Броварах, - розповіла Валентина, власниця невеликої перукарні в Києві.- Але нічого, їздити на роботу не занадто далеко, а будиночок ми за пару років добудуємо".
Незаперечною перевагою житла в пригороді, на думку Гончаровой, є невеликий метраж. Наприклад, загальна площа однокімнатної квартири в новобудові не перевищує 40 м2, а двокімнатної - 70 м2. А це значно зменшує витрати на покупку житла. До того ж житлові будинки в пригороді столиці рідко мають більше 9 поверхів, що дозволяє обладнати будинок автономними системами опалення й водопостачання.
Попит на квартири в сателітах підстьобується ще й перспективою швидкого входження ряду міст, зокрема Вишневого й Вишгорода, у рису Києва.
Прогнози
У компанії "РЕД" кажуть, що ситуація на ринку приміської багатоповерхової нерухомості прямо залежить від попиту на столичному ринку житла, вірніше, від доступності квартир. "Поки в Києві існує високий рівень попиту на нерухомість і дефіцит дешевих квартир, є попит і на житло в пригороді, а, відповідно, ціни будуть рости. До того ж, якість житла в житлових комплексах, розташованих у пригороді, найчастіше вище, ніж на Троєщині або Борщаговці", - підкреслюють у компанії "РЕД". Гончарова вважає, що сьогодні покупка житла в пригороді є вигідною інвестицією для представників середнього класу, оскільки ціни на квартири в найбільш популярних містах-супутниках постійно ростуть. А для менш забезпечених громадян покупка квартири в пригороді - чи не єдиний шанс знайти дах над головою для того, щоб працювати або вчитися в столиці.
Кажучи про перспективи будівництва нового житла в пригородах Києва, аналітики сходяться в думці, що, з огляду на нестабільну ситуацію на ринку нового будівництва в Києві, що виник після обрання нового мера, усе більше будівельних компаній стануть освоювати область.
Зростаючі новобудови
Ірена Тимохович,маркетолог будівельно-інвестиційної компанії "Київ Житло-Інвест":
- Існує міф, що житло в містах-супутниках у півтора разу дешевше київського. Насправді різниця в ціні небагато відчувається тільки на вторинному ринку житла. На первинному ж - всі зовсім не так. Досить показовим є елементарне порівняння вартості квартир, наприклад, у Святошинському районі Києва й у Коцюбинському. Якщо у Святошинському районі ціна однокімнатної квартири економа-класу, метраж якої 59,65 м2, - близько 91 тис. дол. (здача будинку запланована на 3 квартал 2008 року), то в Коцюбинському ціна на аналогічну однокімнатну квартиру, щоправда, з більше близьким строком здачі (1 квартал 2008 року), складає 88 тис. дол.
Де більше будують?
Розподіл пропозиції нового житла по містах-супутниках Києва* Бориспіль 26% Боярка 3% Бровари 18% Буча 5% Васильків 0% Вишневе 5% Вишгород 3% Гостомель 3% Ірпінь 5% Коцюбинське 5% Обухів 11% Інші 16%.
Хто скуповує пригород?
Основними покупцями житла в пригороді є ті, для кого покупка квартири в столиці поки є недозволенною розкішшю:
- трудові мігранти з інших регіонів,
- жителі прилеглих сіл, які продали свої частки будинку та земельні ділянки,
- малозабезпечені жителі столиці (пенсіонери, що продали свої квартири в Києві, молоді родини), а також спекулянти, яких до покупки житла в пригороді спонукує стрімке зростання цін у Києві.
За матеріалами:
Деньги.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас