Іде полювання на нерухомість — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Іде полювання на нерухомість

Нерухомість
1877
Як мінімум чотири торгових та офісних центри столиці незабаром змінять власників. Їхніми новими господарями стануть закордонні компанії, які активізували роботу на ниві консолідації київської комерційної нерухомості.
Зрослий з їх боку інтерес експерти пов'язують із високою прибутковістю бізнесу з управління даними активами, що підігріває недоліком площ на фоні проблем з одержанням земельних ділянок під розміщення нових об'єктів.
Однією з найбільш обговорюваних угод на цьому ринку, чутки про яку мусуються в столиці більше тижня, може стати зміна хазяїв торгового комплексу "Альт-Центр", що належить президенту торгово-промислового об'єднання "Текстиль-Контакт" Олександру Соколовському. Як стало відомо, переговори з ірландською компанією Quinn Group щодо його продажу дійсно велися, а причиною такого рішення є те, що управління ТК - не профільний бізнес для Соколовського.
Олександр Беньямінович відмовився прокоментувати цю інформацію. Втім, знайомі з ситуацією учасники ринку стверджують, що рішення про продаж об'єкта вже прийняте, а сама угода, вартість якої вони оцінюють в 50 млн дол., знаходиться на завершальній стадії. На їхню думку, виручені від продажу ТК засобу Олександр Соколовський направить на реалізацію проекту будівництва оптового центру з продажу одягу та взуття площею близько 100 тис. кв. м. Для цих цілей уже придбана ділянка в 20 га в п'яти кілометрах від Києва. Роботи планується почати в 2008 р., а завершити в 2010 р.
Інтерес до торгової та офісної нерухомості не заперечують ы в Quinn Group, що є одним з лідерів у країнах Європи з виробництва скляної тари, ізоляційних матеріалів, цементу, а також активно інвестує в нерухомість країн Східної Європи. На сьогоднішній день у Києві їй належить ТЦ "Україна" і перша черга бізнесу-центра "Леонардо".
Представник компанії, що не побажав називати своє ім'я, сказав, що Quinn Group розглядає можливість придбання й другої черги бізнесу-центра, здача в експлуатацію якої намічена на нинішній рік. Крім цього, учасники ринку кажуть, що Quinn Group зараз веде переговори про покупку ТЦ "Аладин". Побічно підтверджує це й президент Real Estate Solutions Сергій Карамнов, за інформацією якого придбати цей центр має намір великий англійський інвестиційний фонд. За його словами, пропозиції про продаж постійно надходять і власникам ТЦ "Глобус".
"Його мала намір купити німецька компанія, назва якої не афішується", - повідомив він. Активний інтерес іноземців до "Глобуса" (три лінії загальною площею 35 тис. кв. м) підтверджує й керівник однієї консалтингової компанії, що попросив не називати його імені. "Цим центром цікавилися близько 30 компаній", - сказав він.
Спостерігачі припускають, що найбільш імовірним покупцем "Глобуса" може стати Deutsche Bank, що активно цікавиться нерухомістю в країнах СНД. Тільки в покупку подібних активів у Росії банк через свою "дочку" - компанію RREEF - має намір інвестувати в нинішньому році $100-150 млн. Сергій Карамнов стверджує, що "Глобусом" цікавиться й великий австрійський інвестиційний фонд.
На думку аналітиків, це "дочка" банку Raiffeisen - Raiffeisen evolution project development Gmb, що значиться одним з інвесторів готелю Radisson SAS.
Причиною росту інтересу іноземців до готових торговельних й офісних центрів Києва генеральний директор консалтингової компанії Resolution Олександр Ланецький вважає високу прибутковість і перспективність бізнесу по керуванню даними активами, які підігріваються слабкою насиченістю ринку й постійно зростаючими орендними ставками.
"Незнайомі з нюансами одержання земельних ділянок під будівництво власних об'єктів закордонні компанії воліють здобувати вже успішно працюючі", - каже Ланецький. З іншого боку, у продажі таких об'єктів зацікавлені і їхні українські господарі.
"Якщо торік нормою вважалося продати торговий центр за шість річних орендних ставок, те зараз їхня вартість оцінюється в 10–11 орендних ставок", - стверджують ріелтори, додавши, що за виручені від продажу одного ТЦ гроші можна побудувати трохи аналогічних
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас