Щербань затіяв банкрутство заводу, що дістався йому від Пінчука — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Щербань затіяв банкрутство заводу, що дістався йому від Пінчука

Аграрний ринок
805
Минулого тижня стало відомо про початок банкрутства одного з найбільших виробників цукру в Сумській області - Півненківського цукрового заводу, контроль над яким приписують структурам екс-губернатора Володимира Щербаня. Судячи з обставин справи, підприємство очікує масштабний висновок активів.
Ініціатором банкрутства ВАТ "Півненківський цукровий завод" виступила столична СК "Страховий капітал", що до останнього часу входила до складу його акціонерів разом з іншими структурами, близькими до колишнього голови Сумської обласної державної адміністрації Володимиру Щербаню.
З 2007 р., за даними Держкомісії з цінних паперів і фондовому ринку, основним акціонером ВАТ, що володіє 47% його акцій, є київський інвестиційний фонд "Стоквел Капітал", також не далекий Володимиру Петровичу, відповідно, банкрутство підприємства можна розглядати як заздалегідь продуманий крок, метою якого є оптимізація процесів у бізнесі-групі Щербаня.
Вимоги "Страхового капіталу" до Півненківському цукрового заводу були визнані Сумським господарським судом у розмірі 7,7 млн грн. Ця сума перевищує вартість основних коштів боржника на початок минулого року (6,5 млн грн.) і порівнянна із чистим доходом ВАТ за підсумками 2005 р. (8,7 млн грн.). Дякуючи їй страховики цілком можуть розраховувати на одержання контролю над комітетом кредиторів підприємства. Що піде за цим - ліквідація боржника або мирова угода з кредиторами та припинення банкрутства - стане відомо після того, як зважиться питання з завантаженням його потужностей.
Потенційно ВАТ є одним з найбільших у регіоні виробників цукру та здатно випускати до 3 тис. т продукції в добу. Але в останні кілька років підприємство обмежувалося виробництвом 10-15 тис. т цукру в рік. Причиною такого положення справ можна вважати високу конкуренцію на ринку, обумовлену тим, що можливості працюючих в Україні 119 цукрозаводів (5 млн т у рік) значно перевищують потреба країни в цьому продукті, складову близько 2 млн т у рік. Споживання ж цукру в окремо взятій Сумській області оцінюється на рівні 30 тис. т у рік, що тоді як працюють на її території заводи в останні роки випускали солодкої продукції як мінімум удвічі більше.
Як відомо, в 2001-2003 р. півненківське підприємство, як і ряд інших переробітників буряка Сумщини, перебувало під контролем корпорації "Інтерпайп" Віктора Пінчука, що намагалася реалізувати свої амбіції в аграрному секторі. Однак на солодкій ниві справи в зятя Леоніда Кучми не заладилися, і в 2003 р. г-н Пінчук вийшов з бізнесу, продавши свої активи структурам, близьким до тодішнього голови Сумської облдержадміністрації Володимиру Щербаню, що володів практично необмеженим адміністративним ресурсом у регіоні.
Після цієї справи в цукрових заводів, у тому числі півненківського, пішли нагору, щоправда, методи, які використалися для цього, навряд чи можна назвати ринковими. В 2004 р. справа доходила до того, що влади регіону перешкоджали вивозу цукрового буряка за межі області, установлюючи загороджувальні міліцейські блокпости. Таким чином, зокрема, аграріїв Роменського району віднаджували від поставок буряка на Лохвицький цукровий завод у Полтавській області, наполегливо "рекомендуючи" направляти продукцію на цукрозавод, що знаходиться поруч із ними Півненківський.
Настільки вільготне положення дозволяло підприємству переробляти більше 100 тис. т буряка в рік. Однак у нинішньому році в нього намітилися серйозні проблеми. Відповідно до наказу Міністерства аграрної політики від 30 березня він не потрапив у число заводів, між якими розподілили квоту в 1,74 млн т на виробництво цукру для внутрішнього ринку на 2007/2008 маркетинговий рік.
Це відкриває перед підприємством неприємну перспективу зупинки виробництва. Втім, як повідомив голова правління ВАТ Олег Мірошниченко, на заводі сподіваються, що для них ще виділять додаткове місце у квоті, і вони зможуть, як і в попередні роки, випустити порядку 15 тис. т цукру. Підставою для цього, за словами на Мірошниченко, є той факт, що Півненківський цукрозавод має власні посіви буряка й розраховує в нинішньому році зібрати її врожай на рівні 120 тис. т.
Виходячи з того, що Володимир Щербань на сьогоднішній день має певні можливості впливу на виконавчу владу, швидше за все, йому вдасться захистити свій солодкий бізнес, тим більше що вхідні в його орбіту Буринський і Сумско-Степанівський цукрозаводи одержали від Мінагрополітики непогані квоти (15,1 й 9,3 тис. т цукру відповідно) у новому маркетинговому році. Тому, швидше за все, банкрутство Півненківського цукрозаводу ставить метою не його ліквідацію, а реорганізацію з висновком найбільш ліквідних активів у повністю приналежному колишньому главі Сумщини структуру. Адже на сьогоднішній день структури Володимира Петровича управляють підприємством, не володіючи контрольним пакетом його акцій (більше 50% акцій ВАТ належить 6 тис. фізичних осіб).
Тому можна чекати, що незабаром на його базі з'явиться однойменне ЗАТ або ТОВ, що займеться розведенням цукрового буряка й випуском цукру на благо єдиного власника.
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас