Міфи та рифи працевлаштування — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Міфи та рифи працевлаштування

460
Що є визначальним чинником у процесі успішного працевлаштування? "Правильна" освіта, професійні навички, особиста чарівність, грамотно складене резюме, нарешті, просто щасливий випадок? Задавати ці питання не стомлюються психологи, соціологи, іміджмейкери, астрологи та інші наймані робітники рекрутингових агентств.
Мері Елен Слейтер на сторінках The Washington Post у тонкості всіляких теорій не вдавалася. Зате проаналізувала з практичної точки зору найбільш стійкі переконання тих, хто особисто зіштовхувався з проблемою працевлаштування. Особливо в досить юному віці.
Довгі резюме роблять краще враження
Незважаючи на те, що в ході численних опитувань співробітників відділів кадрів занадто довгі резюме неодноразово були визнані найстрашнішим кошмаром їхнього життя, кожна нова пошта приносить все більшу кількість "епохалок".
Примітно, що найчастіше цим грішать молоді люди, хоча кожному ясно, що до 30 років обзавестися занадто довгим послужним списком удасться хіба що власнику цілого набору негативних якостей. З тими, у кого розуму не вистачає не перераховувати всі свої 333 робочі місця за останні три роки, і так все зрозуміло.
Погано те, що молоді люди купуються на рекламні обіцянки фахівців, які цілком професійно видурюють у них чималі гроші за твір багатосторінковихх саг і прекрасно знаючих, що прочитано буде в найкращому разі тільки перша сторінка.
Краще місце пошуку вакансії - Інтернет
Звичайно, ніхто не буде сперечатися з ствердженням, що шукати роботу приємніше всього саме у віртуальному просторі. Однак той, хто хоче її знайти, повинен розуміти, що в Мережі "прописаний" лише невеликий і притім досить специфічний сегмент ринку праці. І для того щоб отримати задоволення не стільки від самого процесу, скільки від його результату, треба в першу чергу звертатися в професійні асоціації, відвідувати спеціалізовані ярмарки вакансій, підтримувати гарні відносини зі своїми наставниками та викладачами, не давати забути про себе в місці проходження виробничої практики.
Дипломи й ступені, особливо MBA, гарантують більш високі початкові заробітки
Звичайно, якість освіта істотно впливає на рівень оплати праці. І все-таки перед тим, як обзавестися черговою "скоринкою", варто поцікавитися реальними ставками для представників саме вашої професії з освітою та без неї.
Безглуздо намагатися знайти гарну роботу влітку
А також на Різдво, Великдень, в осінню мряку та під час цвітіння магнолій. Всі ці виправдання власних лінощів не мають ніякого відношення до реальної сезонності ринку праці. Звичайно, якщо справа стосується збирання винограду, то від неї нікуди не дінешся. У всіх же інших випадках процес звільнення старих та пошук нових співробітників іде досить активно поза залежністю від пори року, і вуж тим більше від погоди за вікном.
Якщо ви не спрацювалися з начальством, звільняйтеся
У дійсності виявити в кріслі свого боса абсолютного самодура та повного непрофесіонала досить проблематично. При цьому більш ніж імовірно, що якісь особисті якості його (або її) здадуться вам нестерпними.
Якщо це винятково ваша суб'єктивна точка зору, то у ваших же інтересах навчитися управляти власними емоціями й спрацьовуватися з людьми, які не викликають у вас особистої симпатії, але чий професійний досвід іде на користь справи. І чим раніше ви пройдете цю нелегку школу (особливо з урахуванням юнацького максималізму), тим легше вам буде надалі добиватися позахмарних кар'єрних висот.
Якщо ж проблема в професійних якостях вашого боса, то й тут поспішати не варто - а раптом це місце дуже швидке звільниться, і ви виявитеся на нього головним претендентом.
Ваші вимоги суперечать нашим законам
Перекласти на загальновживану мову останнє напуття Мері Слейтер складніше за все. Фраза "Ваші вимоги суперечать нашим законам" в Америці досить популярна. Причому ті, хто найчастіше вимовляє її на своєму робочому місці, виявляються в найменш виграшній ситуації.
Якщо тільки ви, звичайно, не негр, не ВІЛ-інфікований, не гомосексуаліст і так далі за текстом популярного в нас американського анекдоту. У всіх інших випадках (ну хіба що ще за винятком сексуальних домагань) виступити на захист ваших трудових прав не занадто поспішать навіть американські юристи. Адже існує (принаймні в них) цілий ряд пунктів контракту, які вносяться туди на підставі двосторонньої угоди. І дуже рідко - по стандартних циркулярах відповідної профспілки.
Загалом, закони законами, але існує адже ще й контракт.
За матеріалами:
BIN
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас