Ціни на житло почали знижуватися — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ціни на житло почали знижуватися

Нерухомість
5663
Столична вторинка все-таки не витримала відсутності покупців. Ціни на бувшу в використанні нерухомість просіли. Фахівці ринку констатують, що в порівнянні з кінцем минулого року продавці кожної тринадцятої квартири знизили ціни на 3-15 тис. дол, а ще таку ж їхню кількість потенційно готові зробити це при безпосередньому торзі з покупцем.
Б/в безліч
За даними АН "Траєкторія", починаючи з нового року ринок купівлі-продажу б/в житла столиці втратив більшість своїх потенційних клієнтів. Крім занадто високих цін, свою роль зіграли й заяви наших державних чоловіків про можливий крах української економіки через політичну кризу.
"Ринок спить. У порівнянні з квітнем минулого року кількість реальних угод скоротилося в середньому на 70%. Це не дивно, якщо згадати, що середня вартість квадрата б/в житла в порівнянні із квітнем 2006 р. виросла з 1435 до 2460 дол., а багато чиновників пророкують ринку нерухомості обвал", - стверджує генеральний директор АН "Траєкторія" Сергій Клименко.
Завдяки низкою активності покупців, які ніяк не можуть повірити в те, що квартири в Києві коштують в 1,5-2 рази дорожче, ніж у Варшаві або Софії, ціни на вторинку останні чотири місяці стояли на місці. І це на фоні серпня-грудня минулого року, коли вартість збільшилася майже на 50%, тобто нерухомість дорожчала на 10-12% на місяць.
Як результат, на ринку скопилася велика кількість непроданих квартир. По даним АН "Планета Оболонь", у порівнянні із квітнем 2006 р. зараз увазі потенційних клієнтів пропонується на 25% більше апартаментів і майже на 60% більше, ніж у грудні минулого року - останньому місяці, коли ринок активно функціонував.
Відхід покупців з ринку та збільшення числа квартир на продаж, за словами виконавчого директора групи компаній "Планета Оболонь" Олексія Котенко, уже призвели до проблем з реалізацією нерухомості в більшості продавців столичних квадратних метрів. Якщо раніше однокімнатну квартиру за ринковою (не завищеною) ціною продавали за дві-чотири тижнів, то тепер для цього в середньому необхідно 1,5-2 місяці.
"Зі збільшенням метражу й вартості квартир терміни експозиції зростають. Трикімнатну за ринковою вартістю, якщо поталанить, можна реалізувати за три-п'ять місяців. Раніше це робилося удваічі швидше", - повідомив Котенко. Як говорить Клименко, у базах агентств сьогодні знаходиться маса квартир за цілком прийнятною для ринку ціні до 200 тис. дол., які не можуть продати із січня цього року.
У сегменті ж самою дорогою вторинки, вартістю від 200-250 тис. дол., справи із продажами ще гірші. За словами аналітика компанії "Самсон" Вадима Ситюка, даний сегмент практично повністю позбувся покупців внаслідок саме політичної кризи.
"Таке житло останнім часом масово купувалося "групами підтримки" і друзями-бізнесменами обраних у п'яте скликання депутатів парламенту, які відкривали в Києві представництва своїх компаній і регіональні відділення. Зараз ця категорія клієнтів повністю зникла з ринку - ті, хто планував перебратися в столицю, але не встиг купити нерухомість, відклали ухвалення рішення", - розповів Ситюк.
Продавці скидають ціну
Ріелтори констатують, що зникнення з ринку покупців уже привело до деякому "відкоту" цін. Правда, як і півтора роки тому, вони знижуються на вторинці не всіма, а лише тими, хто не може чекати нескінченно й зацікавлений якнайшвидше дістати наявні кошти.
"Як правило, це хазяї, що розраховують потім придбати квартиру меншої площі або взагалі виїжджаючі із країни", - відзначає Сергій Клименко.
За даними Олексія Котенка, з грудня по квітень подешевіло 8% виставленого на продаж столичного б/в житла. "Продавців, які квапляться й тому знижують ціну нижче ринкової, небагато. Але вони є", - говорить Котенко.
За інформацією АН "Планета Оболонь", у базах агентства є квартири, які за останні три місяці подешевіли навіть на 10-18%. "Але це, як правило, житло, вартість якого спочатку була завищена, або проблемні об'єкти. Квартири з реальною ціною дешевшають звичайно не більше ніж на 3-5%", - заявили фахівці агентства.
Аналіз баз агентств показує, що продавці, що зважилися на зменшення вартості, у середньому готові втратити на продажі своєї нерухомості порядку 3-12 тис. дол. Так, якщо за виставлену в грудні трикімнатну "чешку" на Біличах площею 68 кв. м хазяї споконвічно просили 160 тис. дол., те вже зараз вона продається за 149 тис. дол.
Двокімнатна квартира в панельному будинку на Оболоні (51 кв. м), виставлена в грудні за 140 тис. дол., тепер оцінюється вже в 132 тис. дол., а двокімнатна хрущівка на Чоколівці подешевшала за ці місяці з 120 тис. до 110 тис. дол. По даним АН "Траєкторія", за останні місяці багато їхніх клієнтів скинули ціни на свої апартаменти на 5 тис. дол., незважаючи на те що спочатку вони відповідали ринковим.
"Головною причиною стало те, що квартири довго не продавалися, причому деякі з них не реалізовані дотепер, незважаючи на зменшену вартість", - відзначають фахівці АН.
За словами Вадима Ситюка, ще більше - до 15 тис. дол. - готові сьогодні скидати продавці первинної вторинки - уведених в експлуатацію новобудов, куплених на етапі інвестування за "зовсім інші гроші".
"Мені відомо кілька прикладів, коли однокімнатні квартири на Осокорках та Позняках, виставлені наприкінці минулого роки по 130 тис. дол., хазяї реально готові продати за 115 тис. дол., хоча офіційну прайсову ціну поки не знизили", - говорить він.
Приїжджі витиснули киян
По відомостях АН "Траєкторія", у середньому 70% продажів б/в житла в столиці становлять угоди по роз'їзду, обміну або продажу у зв'язку з від'їздом власників. "На роз'їзди у випадку розлучення, відселення дітей в окрему квартиру та інше доводиться до 40% угод на сьогоднішньому ринку. У той час як раніше було до 60%. Ще 40% - це продажу з метою поліпшення житлових умов. Інші 20% угод - це нові покупки без попереднього продажу", - відзначають фахівці АН.
Серед нечисленних клієнтів, за інформацією ріелторів, на ринку залишилися чотири основні категорії: приїжджі із грішми (москвичі, одесити, прибалти, що купують дороге житло), приїжджі з регіонів України, що здобувають дешеві квартири за допомогою іпотеки, кияни, які поліпшують житлові умови (купують двох-, трикімнатні) або розмінюються (здобувають будь-які, віддаючи перевагу дешевим).
При цьому, по даним "Траєкторії", на долю киян доводиться в середньому 40% всіх угод, у той час як на приїжджих, відповідно, 60%, хоча ще рік назад ці пропорції складали 50 на 50.
60-70% угод на ринку здійснюється із залученням банківських кредитів. Як говорить Олексій Котенко, значна частина кредитів сьогодні видається на 20 років з 30%-им першим внеском. З огляду на, що середня сума кредитів становить 80 тис. дол., зрозуміло, що протягом перших п'яти років позичальники змушені будуть викладати зі свого бюджету 1,3-1,4 тис. дол. щомісяця, що, за словами аналітиків, істотно перевищує середню вартість оренди пристойної квартири.
Більшість фахівців сходяться в думці, що до початку літа в ціні просяде ще більше число б/в квартир столиці, а загальне здешевлення вторинки може досягти оцінки в 10%.
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас