В українській банківській системі залишиться 30-50 банків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В українській банківській системі залишиться 30-50 банків

3333
В українській банківській системі до 2009 р. залишиться 30-50 банків. Таку думку висловив сьогодні президент Української спілки фінансових аналітиків Юрій Прозоров під час прес-конференції.
Він відзначив, що зараз банківський сектор України "є найбільш гарячим ринком", і цей процес протриває до другої половини 2008 р. "Зараз банки активно намагаються захопити сегмент ринку, але не з метою подальшого розвитку в ньому, а в рамках передпродажної підготовки, для створення інвестиційної привабливості", - підкреслив Прозоров. За його словами, ті, хто не зможе продатися до зазначеного періоду або не встигне реалізувати передпродажну стратегію розвитку, припинять своє існування.
Прозоров уточнив, що банки з першої двадцятки НБУ (рейтинг за розмірами активів) мають дуже високі шанси на продаж. Трохи менш привабливо виглядають банки, що входять у першу півсотню. "Стоїть питання про долю банків, які за межами першої сотні", - сказав Прозоров.
Привабливість українського банківського сектора для нерезидентів заснована на нерозвиненості ринку банківських послуг в Україні. Таку думку висловив сьогодні головний фінансовий аналітик рейтингового агентства "Експерт-рейтинг" Віталій Шапран. "Іноземці платять власне не за банк, а за перспективу", - підкреслив експерт. Як приклад він привів угоду із продажу "Морського транспортного банку", продажна ціна якого в чотири рази перевищила реальну вартість активів банку.
Шапран також відзначив, що процес скупки українських банків може сповільнитися, якщо вони зможуть одержати гарні умови запозичення на закордонних ринках капіталу. Як приклад Шапран привів АКБ "Приватбанк", що у 2006 р. за допомогою швейцарського банку UBS займав практично за такою ж ставкою, що і АКБ "Укрсіббанк", що входить у структуру BNP Paribas (7,75% річних). "Але такі можливості поки є тільки в банків, що входять у першу десятку", - сказав Шапран. За його словами, перешкодою для дрібних і середніх банків є низький рівень корпоративного управління та розкриття інформації.
102 українських банку визнані стійкими і одержали рi-рейтинг надійності за шкалою РА "Експерт-Рейтинг". Шапран відзначив, що "багато банків поліпшили свої позиції і одержали більш високі рейтингові оцінки, ніж торік. Тенденція пов'язана з ростом рентабельності роботи убанківському секторі. Основними факторами, які вплинули на зростання рентабельності банківських інститутів, стали зростання доходів населення, істотне зростання цін на житло і стабільність національної валюти". Перша десятка "найнадійніших банків" виглядає так: ІНГ Банк Україна, ОТП Банк, Укрексімбанк, "Райффайзен Банк Аваль", "Сітібанк" (Україна), Банк Надра, Каліон Банк Україна, ХФБ Банк Україна, Приватбанк, Укрсоцбанк.
Аналітики рейтингового агентства вважають головними конкурентами за ресурси в 2007 р. Приватбанк, "Райффайзен Банк Аваль" та Укрсіббанк. Багато в чому успішність роботи цих банків буде залежати від можливостей запозичення на закордонних ринках, готовності їх філіальних мереж до розміщення зайнятих ресурсів і від макроекономічної стабільності в країні. Зміна внутрішньої стратегії і Україні з боку ING Group, Citibank або навіть вихід на український ринок UBS, а також можливий продаж Укрсоцбанку можуть привести до кардинальних змін у ренкінзі НБУ за розмірами активів на початок 2008 р.
РА "Експерт-Рейтинг" був розроблений рейтинговий продукт спеціально для українських банків. Але поки банки не поспішають одержувати індивідуальні рейтинги, які припускають щоквартальне розкриття інформації у більших обсягах, ніж це робиться відповідно до вимог НБУ. На думку директора РА Володимира Духненко, відсутність транспарентности в банківському секторі негативно відображається на розвитку банків у довгостроковому періоді, відштовхує їх від національного і міжнародного ринку капіталів і фактично блокує їм доступ до умовно безкоштовних ресурсів: "Такі банки позбавляють своїх вкладників права усвідомленого вибору і залишаються чорними ящиками, про вміст яких досконально знає тільки регулятор. Зараз ринок росте і багато банків перебуває в гарному фінансовому стані. Однак ми боїмося, що якщо ситуація з розкриттям залишиться незмінної, то при першому ж економічному штормі ці чорні ящики можуть перетворитися в братські могили для грошей вкладників".
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас