Євро вганяє у збитки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Євро вганяє у збитки

Валюта
2486
Подорожчання європейських валют ударить по кишенях позичальників, автолюбителів і мандрівників.
Європейські валюти на минулому тижні ставили нові курсові рекорди. Протягом декількох днів долар упав стосовно євро й англійського фунта стерлінгів і закріпився на низьких позиціях. Фінансисти вважають, що через ахові економічні показники США та високу привабливість вкладень у Старому Світі американська валюта буде дешевшати до початку травня.
Попит на Європу
Стрімке подорожчання європейських валют було синхронним. У минулу середу вперше з 2004 р. євро збив планку в 1,36 дол./євро (до цього він довгий час коливався в межах 1,32-1,33дол./євро), а курс англійського фунта досяг максимальної оцінки з 1981 р. - 2,0133 дол./фунт стерлінгів (навіть під час спекулятивного обвалу, проведеного Джорджем Соросом в 1992 р., він не злітав так високо).
Для євро основними причинами росту стали кепські економічні показники Сполучених Штатів, обнародувані янкі на минулому тижні. "Це призведе до зниження процентної ставки Федеральною резервною системою з нинішніх 5,25 до 4,75%. На цьому фоні більше привабливими виглядають вкладення в євро: адже Європейський центробанк, схоже, незабаром підвищить дисконтну ставку", - відзначив начальник управління ділінгу банку "Хрещатик" Валерій Доага.
"У більшості валютних гравців з'являється можливість додаткового заробітку за рахунок збільшення активів, номінованих у євро. Наприклад, прибутковість державних боргових зобов'язань країн Євросоюзу виросла до п'ятирічного максимуму, що підвищило попит на них, відповідно, для їхнього придбання інвестори мають потребу в євро", - доповнив колегу начальник казначейства АКБ "Київ" Олексій Козирєв.
Побічною причиною росту попиту на грошову одиницю ЄС уважають вилазки спекулянтів, які намагаються сьогодні вичавити максимум з різниці в ставках на кредитні ресурси по усьому світі.
"Інвестори залучають ВКВ із низькими процентними ставками й конвертують її у валюту з більше високими ставками з метою одержання доходу. До числа низькоприбуткових відносять швейцарський франк й японську ієну. Ставки по долару донедавна були високі, однак зараз можливо їхнє зниження. Тому останнім часом гравці роблять ставку на фунт й євро, по яких потенціал росту ставок ще не вичерпаний", - підкреслив начальник відділу ділінгових операцій АКБ "Престиж" Дмитро Лазарєв. Свою лепту в подорожчання євровалюти внесли й останні коректування валютного кошика центробанками миру, які сьогодні зменшують у них частку долара за рахунок євро, швейцарського франка й англійського фунта, активно скуповуючи їх.
Трохи простіше виглядають виправдання, які експерти дають курсовому рекорду, поставленому англійською валютою. "Подорожчання фунта відбулося на тлі виходу останніх економічних новин - очікуваним розвитком економіки Великобританії й сподіванням інвесторів. На сьогоднішній день процентна ставка Центробанку Англії становить 5,25%, але цілком імовірно, що вона підніметься до 5,5-5,75%. Відповідно, буде рости й вартість фунта", - розповів заступник начальника казначейського управління ЗАТ "ПУМБ" Олексій Савченко.
Євро покарав імпортерів Через європейські події нацбанківський курс євро минулого тижня виріс відразу на 7 коп. - до 6,87 грн/євро, англійського фунта - на 3 коп. (до 10,1 грн/ фунт стерлінгів). По оцінках фахівців, від подорожчання євровалют постраждало майже 30% суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності.
"За моїми оцінками, валютна структура зовнішньоекономічних контрактів наших підприємств виглядає в такий спосіб: долар - до 45%, євро - 25%, англійський фунт - 3%, швейцарський франк - 5%, російський рубль - 20%, на інші валюти припадає близько 2%", - розповів Олексій Козирєв.
Ударить подорожчання євровалюти й по рядових українцях. За минулий тиждень вартість євро в обмінниках країни підскочила на 3-5 коп., і грошову одиницю ЄС можна було придбати по 6,92-6,95 грн/євро. Головними потерпілими від росту курсів, за словами банкірів, стали позичальники, які із другої половини 2006 р. стали активніше кредитуватися в євровалюті: українців спокусили більше низькі ставки по позиках - на 1,5-3% менше, ніж по доларових кредитах. По підрахунках фінансистів, частка єврокредитів у загальному портфелі валютних кредитів за останні півтора року збільшилася з 2-3 до 8-10%. Як і колись, левина частка Сквешних позик фізичним й юридичним особам надається в доларі.
Крім того, від перипетій на біржах Європи перепаде й туристам, які сьогодні виїжджають у подорожі по Старому Світу.
"Думаю, що в період із травня по серпень через сезон відпусток попит на наявний євро підвищиться на 10-20%", - відзначив Олексій Козирєв. Доведеться заплатити дорожче й покупцям європейських іномарок " фахівці впевнені, що ціни на них виростуть ще до кінця цього місяця. Таку впевненість вселяють прогнози, які фінансисти робили минулого тижня.
"Наприкінці квітня - початку травня, швидше за все, грошова одиниця ЄС залишиться на оцінці 1,36 дол./євро. А в найближчі три-шість місяців підніметься до 1,38 дол./євро", - спрогнозував подальший розвиток подій Валерій Доага. Причому фахівці не виключають погіршення цих прогнозів у випадку загострення ситуації на зовнішньополітичній арені, наприклад, по хворих для США питанням навколо Іраку й Ірану
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас