Громадяни, зберігайте гроші в нацвалюті! Якщо вони, звичайно, у вас є... — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Громадяни, зберігайте гроші в нацвалюті! Якщо вони, звичайно, у вас є...

Кредит&Депозит
1652
Про те, що в переважної більшості українських родин все-таки є деякі грошові нагромадження "про запас", навіть не доводиться казати. За здоровим міркуванням обивателів, життя - настільки непередбачене, що завжди потрібно мати хоч якусь недоторкану суму. Як говориться, на чорний день.
Все питання в тому, де ці гроші зберігати? Удома в заповітній шкатулочці? Або все-таки довірити свої кревні комерційному банку, де до них можуть прирости відсотки?
Змусити гроші не просто номінально "розмножуватися", але й зростати, з урахуванням їхньої купівельної спроможності - за винятком інфляції, стає усе складніше. Мова йде про найбільш доступний для середнього українця спосіб - банківських вкладах. А тому давайте разом прикинемо, скільки вдасться отримати, вклавши в банк приблизно рівну суму - 5000 гривень, 1000 доларів або 750 євро.
Якщо ми покладемо на банківський рахунок 5000 гривень на 12 місяців під 15,5 відсотка річних (це середня на сьогоднішній день ставка на гривневі внески), те "брудними" набіжить 775 гривень. Чистий прибуток, з урахуванням 7,5 відсотка інфляції, прогнозованої Кабміном на 2007 рік, складе 342 гривні.
Якщо у вас є вільні для банківського обігу 1000 доларів, то при середній ставці банків в 11 відсотків річних за 12 місяців набіжить 110 умовних одиниць. З урахуванням вищезгаданого відсотка інфляції й можливого подорожчання ВКВ на 1 відсоток ваш законний "навар" складе 37,9 долара (або 193 гривні).
Що стосується 750 євро, покладених на банківський рахунок на 12 місяців під "усереднені" 9 відсотків річних, то чистий прибуток, після відрахувань на інфляцію й подорожчання інвалюти, складе 14,4 євро (або 95 гривень).
При цьому відзначимо, що з початку року банки урізали прибутковість по депозитах у середньому на 0,5 відсотка. Як свідчать експерти Асоціації українських банків, це викликано тим, що банки вже третина коштів для наступної видачі кредитів залучають за рубежем, що обходиться їм мінімум у півтора разу дешевше, ніж залучення грошей населення. Проте, експерти вважають, що до кінця року депозитні ставки вже не будуть падати, зафіксуються на нинішньому рівні, оскільки народні внески залишаються для банків найбільш надійним джерелом надходження грошей.
А от інші аналітики "грошового" ринку, навпроти, прогнозують тенденцію подальшого плавного зниження прибутковості внесків. Мовляв, нема рації переплачувати за дорогі ресурси від населення, тут правила гри встановлює перша двадцятка найбільших банків, які активно виходять на ринок від зовнішніх запозичень, відповідно, менше залежать від народних депозитів і можуть дозволити собі знижувати по них відсоток.
Однак в одному банкіри одностайні: гривня - найвигідныша на сьогоднішній день валюта для зберігання. Причому найбільш дохідний варіант - строковий вклад на 12 місяців з одержанням відсотків після закінчення цього строку. З огляду на, що прогнозована Кабміном інфляція на 2007 рік - 7,5 відсотка, по таких депозитах можна отримати 7-8 відсотків чистого "навару", за винятком втрат від подорожчання товарів і послуг.
За матеріалами:
Деловая Неделя
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас