Особливості національного лізінгу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Особливості національного лізінгу

Кредит&Депозит
1629
Лізинг, або довгострокова оренда машини з можливістю її викупу або обміну, обходиться дорожче кредиту. Але в цієї схеми є свої плюси
Якщо не вистачає грошей на покупку авто, традиційний вихід - взяти кредит. Менш відомий - лізинг. Зовні обидва варіанти дуже схожі: вносиш початковий внесок, отримуєш ключі від машини - і їздиш собі на втіху. Природно, щомісяця доведеться вносити певну суму в рахунок погашення боргу. Відмінність же лізингу в тому, що керуєте ви: чужою машиною, орендованою у фірми-продавця на час (середній термін лізингу сьогодні - три роки). І тільки після повної виплати всіх призначених внесків автомобіль стає власністю водія.
Хитрі відсотки
Більшість лізингових компаній працює за принципом "усе включено", звалюючи на себе тягар по реєстрації й страхуванню, а також проходженню техогляду автомобіля. Але якщо при автокредитуванні ці послуги покупець машини сплачує одноразово з власної кишені, то при лізингу вони включаються в загальну суму заборгованості, на яку, природно, нараховуються відсотки. Відмовитися від такого сервісу практично неможливо. Виключення складають хіба що дочірні лізингові структури банків, які іноді дозволяють клієнту оплатити страховку одноразово. Менеджер однієї з таких компаній, до якого ми звернулися під виглядом клієнтів, настійно радив надійти саме так: мол, якщо виплату страховки розтягти (тобто фактично купити поліс у кредит), те самі злякаєтеся, побачивши остаточну суму. Але компаній, готових робити такі послуги, - раз, два і нема.
У середньому, купити автомобіль на виплат сьогодні можна під 11,5-14,5% річних у доларах США, у лізинг - під 13-16%.
Щоб відчути фінансову різницю між лізингом і кредитуванням підрахувала, у що обійдеться покупка іномарки вартість в 30 тис. Дол. по кожнійій зі схем терміном на три роки. Виявилося: в 41-43 тис. дол. у випадку з кредитуванням й в 43-44,5 тис. дол. - при лізинговій схемі.
"Безумовно, автомобіль у лізинг обійдеться трохи дорожче, ніж у кредит, навіть за інших рівних умов, - коментує Олеся Момотюк, директор відділу лізингу Optima Leasing Sixt. - Так само, як якщо ми будуємо будинок самі, то витрачаємо менше коштів, чим коли звертаємося до спеціалізованої компанії, за комплексні послуги якої потрібно платити. Крім того, лізинг для фізичних осіб здорожує обов'язкове держмито, що сплачує за нотаріальне запевняння договору оренди авто, за яким оформляється лізинг, - 1% від суми договору".
Мабуть, ключова перевага лізингу перед кредитом - можливість відкласти погашення частини боргу на кінець терміну дії договору. Природно, не за безкоштовно. Скажемо, заплативши 10 тис. дол. авансу за іномарку, що згадує вже, вартістю $30 тис., сплату, приміром, 7 тис. дол. можна відкласти до останнього платежу (для викупу). сума, Сума, що залишилась, із включенням вартості страховки, техоглядів, транспортних зборів й ін., розподіляється на 36 місяців (у середньому по 800 дол. на місяць). Через три роки всі ці виплати, разом з авансом і викупом, виллються в 46 тис. дол. (на 1,5 тис. дорожче, ніж у тому випадку, коли залишкова вартість зводиться до нуля).
Втім, відразу обмовимося: у багатьох компаніях відстрочити таку суму до моменту остаточного викупу просто не дозволять: "відкладений залишок" у більшості випадків не може перевищувати 10-20% вартості авто (рідкісні винятки - 35%). А якщо грошей для викупу не найдеться? "Ми з вами на цьому прощаємося", - незворушно відповідають фахівці лізингових компаній. Авто при цьому залишиться у власності в цих структур. Але є чи смисл витрачати порядку 40 тис. дол. за автомобіль вартістю 30 тис. дол., щоб через три роки "безоплатно" подарувати його й залишитися ні із чим? Питання риторичний.
Плюси для щедрих
Одна з найпривабливіших сторін лізингу - іміджева. А саме - можливість із періодичністю в середньому раз у три роки міняти одну нову марку на іншу, демонструючи новий дизайн і свої фінансові можливості. Але це варіант явно не для бажаючих заощадити. Виглядає ця схема так: узяте в лізинг авто не викуповується орендарем, а продається. За рахунок виручених грошей гаситься залишок довгий, а різниця, що залишилася (якщо вона є) зараховується як перший внесок за новий автомобіль. Продати, в одних випадках, можна тільки дилеру (а це значить, що потрібно користуватися тільки певними техцентрами, не перевищувати норму річного пробігу, підтримувати авто в гарному стані й т.д.). В інших випадках лізингова компанія не продає, а залишає автомобіль у своїй власності, просто оцінюючи його ринкову вартість, віднімаючи борг, що залишився, ну а різницю зараховує як аванс за новий автомобіль, що купується. Оцінювати, зрозуміло, будуть у свою користь. Лише в одній з лізингових компаній нам дозволили самостійно підібрати покупця.
Отже, у що ж обійдеться ця іміджева складова? Припустимо, наша іномарка після трирічної служби буде оцінена в 15 тис. дол., з яких 7 тис. дол. піде на остаточну оплату боргу. За три роки її оренда з початковим внеском уже обійшлася в 40 тис. дол. - і більше цієї машини не побачити. Зате 8 тис. Дол. зарахуються авансом за другий автомобіль. Якщо його вартість аналогічна першому й на потім залишене теж близько 7 тис. дол., за наступні три роки лізинг обійдеться ще в 30-32 тис. дол. (плюс залишок боргу). Саме через дорожнечу варіанта з обміном, за словами фахівців самих лізингових компаній, українці поки частіше беруть автомобіль із викупом наприкінці строку - не звикли, мол, покатавшись три роки на машині й сплативши надзвичайні гроші, губити майно й знову влазити в процентну кабалу.
При цьому лізинг може стати порятунком для тих, кому не світить кредитний варіант. "В основному, у лізингові компанії приходять люди, які вже потерпіли фіаско в банках, - відзначає Олеся Момотюк. - Там вимагають певних аргументів, прискіпливо ставляться до офіційного підтвердження прибутків. У лізингу ж структурах готові надавати послуги з урахуванням всіх прибутків клієнта й багато в чому лояльніше ставляться до документації". Але й лізингові компанії не роздають машини праворуч і ліворуч. Про те, на які кошти клієнт будуть оплачувати лізинг, цікавляться в індивідуальному інтерв'ю. Оцінюється все - від зовнішньої презентабельності до наявності цінних паперів і нерухомості. Крім того, без первісного внеску (не менше 20-25% від ціни автомобіля) у лізингову компанію звертатися нема сенсу.
"Лізинг - гарний вибір для тих, хто не може оформити на себе кредит, якщо, наприклад, уже взяті кілька споживчих чи кредитів ні поручителя, - відзначає Олександр Рибалкін, голова правління АБ "Діамантбанк". - Крім того, у ньому уникають значних разових витрат по страхуванню, реєстрації й технічному обслуговуванню автомобіля - вони розділені рівними частинами в складі щомісячних платежів. Але, хоча лізинг по-своєму цікавий, у фінансовому відношенні фізичній особі вигідніше оформляти авто в кредит. Крім того, середній термін автокредитування - біля п'яти років, а при лізингу - три роки. Також у банках по акціях можна оформити автокредит без першого внеску, у лізингу це неможливо. Однак, думаю, у перспективі лізинг авто нарівні зі стандартним кредитуванням буде користуватися попитом і займе свою нішу на ринку. Що стосується комплексності надаваних послуг, то лізинг і кредит будуть розвиватися однаковими темпами". Найближчим часом автокредитування в Україні, а отже, і лізинг, не обіцяють подешевіти. Але до початку 2008 р. фінансисти не виключають зменшення вартості автокредитів на 1-1,5%. Приблизно на стільки ж можуть скоротитися й відсотки за фінансування в лізингу. У віддаленій же перспективі, якщо судити по досвіду багатьох розвинених країн, лізинг взагалі може замінити автокредитування.
Думка:
Оксана Якуга.Менеджер з роботі з ключовими клієнтами ТОВ "Перша лізингова компанія"
- На ринку немає конкуруючих з автокредитуванням пропозицій з лізингу нових автомобілів для фізичних осіб. Цінність лізингу в цьому випадку - в економії власного часу, у довірі адміністрування всіх питань, пов'язаних з покупкою, обслуговуванням і заміною автомобіля наприкінці максимально корисного строку експлуатації, професіоналам. Західний мир навіть холодильники й кавоварки здобуває в лізинг. В Україні зараз дуже популярний повторний лізинг б/в автомобілів, що вийшли з первинного лізингу. Це "чисті" автомобілі, куплені у свій час в офіційних дилерів й обслуговують на авторизованих станціях.
Думка
Роман Іваненко.Гендиректор компанії "Євро Лізинг"
- Спочатку лізингові послуги в Україні були досить дорогими. Навіть ті новатори, які спробували взяти автомобіль у лізинг, а не у звичну з радянських часів розстрочку (зараз - кредит), обпеклися й вирішили, що лізинг - це занадто дорого. Але якщо раніше вартість фінансування в лізингових компаніях була на рівні 20% у доларах, те зараз - 14-15% річних. Правда, ще не можна сказати, що лізинг авто дешевше, ніж кредит. Як мінімум через обов'язкове нотаріальне оформлення договору лізингу з фізичними особами, держмито по якому складає 1% від суми договору. Плюс основна маса потенційних клієнтів ментально не готова брати автомобілі в лізинг. Але максимум років через п'ять ринків дозріє, структурується так само, як це відбулося на фінансових ринках інших країн. Ми зараз шукаємо можливості здешевити цю послугу, та й банки перестануть займатися не своєю справою. На Заході в банках не існує продукту <автомобіль у кредит>, вони не кредитують покупки більше дрібних товарів. Банки повинні фінансувати мільйонні проекти, у нас же вони ще полюють за будь-якими платоспроможними позичальниками, розвивають у такий спосіб клієнтську базу по інших продуктах на перспективу. Безумовно, відбудеться й здешевлення вартості лізингу.
Думка
Світлана Пеньєвська. Комерційний директор ТОВ "Драйв Порт"
- Загальна сума витрат, які несе споживач, у лізингу й у кредиті практично однакова. У кредитуванні фізичних осіб може гасити великими частинами тіло кредиту, зменшуючи суму відсотків. Деякі банки дають кредит дешевше, ніж лізингові компанії, тобто споживач може заощадити на процентній ставці. З іншого боку, у лізингу покупець може користуватися корпоративними умовами лізингової компанії: знижки на авто, оптимальні умови по страхуванню, більше дешеві тарифи на страхування й т.д. Потрібно розуміти, що вартість грошей на ринку України приблизно дорівнює - небагато менше в іноземних банках і ледве вище - в українські. Тобто, якщо ми зустрічаємо дуже дешеві річні процентні ставки, то нам оведеться або сплатити високу разову комісію, або придбати дорогу страховку, або сплачувати щомісячну комісію. Лізингові компанію практикують надання прозорих розрахунків (без прихованих комісій й ін.), тому серед їхніх пропозицій рідше можна зустріти привабливі тарифи. Наприкінці строку лізингу багато компаній пропонують ряд варіантів на вибір клієнта: викуп авто по залишковій вартості, заміна його на новий без авансового платежу або повернення різниці між ринковою й залишковою вартістю.
За матеріалами:
BIN
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас