Бензин горить — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бензин горить

Енергетика
564
До травня найпопулярніше в Україні паливо – А-95 – подорожчає на 10%.
Протягом березня бензин марки А-95 подорожчав на 1,5% - до 3,80 грн. /л. З початку квітня ціни на пальне значно виросли й до кінця минулого тижня досягли 0,5% у день (на 1 коп.). Експерти пояснюють негативну цінову динаміку в Україні подорожчанням нафти та нафтопродуктіов на світових ринках, відзначаючи, що до початку травня вартість А-95 може досягти 4,15 грн./л.
Наприкінці березня середня ціна бензину марки А-95 по Україні становила 3,77 грн./л. При цьому традиційно високі ціни на пальне зберігалися в Києві, Донецьку та Криму, де А-95 коштував порядку 3,90-3,95 грн./л. Буквально протягом першого тижня квітня вартість літра пального підскочила по всій країні на 5 коп. Беззастережним лідером у цьому плані можна назвати донецький регіон, на території якого протягом двох днів А-95 подорожчав на 10-15 коп. - до 4,1 грн./л.
Галузеві аналітики називають ініціатором різкого підвищення цін у донецькому регіоні місцеву компанію "Гефест", що з невеликим відривом підтримали ТНК та інші великі учасники ринку. Експерти стверджують, що для такого кроку в "Гефесту" були всі підстави, оскільки це підприємство реалізує паливо імпортного виробництва, що різко подорожчало на світових ринках. За їхніми словами, припущення, що "донецька" ціна на А-95 моментально пошириться по всій Україні, безпідставні з кількох причин.
"По-перше, "Гефест" продає імпортний бензин, а в цілому по країні продається паливо якого бажане виробництва. По-друге, Донецьк, м'яко кажучи, не найнижчий за ціною регіон. Як правило, тут вартість завжди вище, ніж по Україні. Якщо на світових ринках будуть зберігатися такої ж тенденції росту цін, то в найближчий тиждень по країні бензин може подорожчати максимум ще на 5 коп.", - сказав один з експертів.
Інші аналітики стверджують, що нафтовики безпідставно встановлюють такі високі ціни, як у Донецьку. Як підтвердження своїх слів вони приводять розрахунки мінтоенергівської експертно-аналітичної групи з аналізу ринку нафти та нафтопродуктів, відповідно до яких максимальна вартість А-95 у першій половині квітня по Україні може складати 4,07 грн./л, дизпалива - 3,8 грн.
"Цей ціновий прогноз заснований на економічному аналізі березневих тарифів. Зрозуміло, що він не враховує обсягів поставок нафти й нафтопродуктів в Україну, але, по суті, позначені в ньому ціни - це максимум, що може бути на початку квітня", - повідомили в Мінтопенерго. - Наприклад, максимальна планка на другу половину березня була розрахована на рівні 3,95 грн. за літр А-95, але по факту цей прогноз підтвердився тільки в Києві та Криму - середня вартість по Україні була на 20 коп. нижче".
Примітно, що різке зростання цін на пальне збігся з дестабілізацією політичної ситуації в країні. Щось схоже спостерігалося в 2006 р., коли в період формування парламентської коаліції (читай безвладдя) за один місяць літр А-95 подорожчав на 10% - до 4,6 грн. Проте експерти називають збіг ситуації просто випадковим, стверджуючи, що в нинішнього підвищення цін зовсім інші причини.
По-перше, в Україні стартував сезонний ріст споживання пального. Наприклад, у березні 2006 р. обсяг споживання дизеля складав приблизно 200 тис. т, бензину - 100 тис. т, але в ж у квітні попит на дизель підвищився до 400 тис. т, а на "октан" - до 350 тис. т. Аналогічна динаміка спостерігається й зараз. По-друге, за останній місяць на світових ринках значно виросли ціни на нафтопродукти й нафту. Приміром, тонна того ж А-95 подорожчала більш ніж на 13% - до 700 дол., а російська суміш Urals протягом березня стала дорожче на 10% і зараз котирується на рівні 66 дол./барель. Третьою причиною можна вважати той факт, що за два останніх місяці темпи зростання роздрібних цін на пальне в Україні відставали від оптових. Це викликано очікуванням сезонного попиту з боку аграріїв, які, як відомо, навесні інтенсивно скуповують пальне.
Але, незважаючи на ріст споживання з боку аграріїв, передумови до подорожчання дизельного палива не настільки певні, як для бензину.
"Швидше за все, до середини квітня помітних змін ціни на дизель не буде, оскільки задовольнити попит протягом цього періоду може заздалегідь сформований учасниками ринку запас. При цьому варто враховувати, що якщо в найближчій перспективі на світових ринках не буде цінових коливань, те цей надлишок може піти на експорт, і ціна на солярку на внутрішньому ринку виросте", - уважає директор НТЦ "Псіхея" Сергій Сапегін.
У той же час, за його словами, зараз прийшов час підвищення ціни на бензин. "Імовірно, у найближчому майбутньому темпи зростання вартості пального продовжать збільшуватися, а до кінця квітня трохи сповільняться. У цілому ми можемо отримати приріст у ціні на рівні 5-10%. Так що до початку травня літр А-95 може коштувати по Україні порядку 4-4,15 грн", - вважає експерт.
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас