Україна не Росія — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна не Росія

Енергетика
377
Якби Україна мала нафту й газ, усі проблеми країни розв’язалися б самі по собі. Приплив нафтодоларів залатав би дірки в бюджеті, різко збыльшаться соціальні виплати населенню та інвестиції в інфраструктуру і виробництво. Український ВВП на душу населення зрос би до показників країн Центральної та Східної Європи.
Це не чергові скарги вітчизняних політиків і чиновників, а висновки економістів з Організації економічної співпраці та розвитку (OECD) Рудигера Оренда, Донато де Рози та Вільяма Томсона.
Дослідники стверджують: якби Росія була бідною на природні ресурси, вона повторила б долю України, яка відстає в розвитку від північного сусіда на 3-4 роки. Адже, за даними Світового банку, 2005 року ВВП на душу населення в Росії становив 4460 дол., в Україні - лише 1520 дол.
Після розпаду СРСР Україна і Росія опинилися в практично рівних умовах. Імпульс до швидкого розвитку Росії дали зростання вартості енергоносіїв і, як наслідок, збільшення експорту ресурсів.
Рівень зарплат у Росії (виражений у доларах) значно вищий за українські показники здебільшого через сильний рубль, зміцнений експортною виручкою, і слабку гривню. А внесок нафтогазового сектору в загальне зростання російської промисловості, за розрахунками економістів з OECD, сягає 70%.
То що, економічний бум в Україні можливий тільки за наявності в країні дешевих нафти і газу? Не факт. За розрахунками дослідників, продуктивність української промисловості (за винятком електроенергетики та нафтогазової галузі) незначно відстає від російських показників, при тому що вливання нафтодоларів істотно підвищили загальний рівень добробуту росіян.
Понад те, продуктивність промислових підприємств України з початку 2000-х зростає швидше, ніж заводів північно-східного сусіда.
"Перевага України - у сильній промисловості, Росії - у видобутку ресурсів. Якщо Росія втратить таке джерело прибутку, як експорт газу і нафти, економіці країни загрожуватиме колапс", - попереджають аналітики.
Щоправда, на їхню ж думку, у довгостроковому періоді російська економіка швидше виграла, ніж втратила від статусу ресурсного магната. Адже за 15 років експорту газу і нафти в Росії виросли цілі корпорації, що не мають до нафти жодного стосунку. Шкода, що Сибір з Ямалом так далеко від України.
За матеріалами:
Контракти
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас