Чернівці - на початку шляху становлення цивілізованих форм торгівлі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чернівці - на початку шляху становлення цивілізованих форм торгівлі

Нерухомість
1165
Чернівці не належать до міст, які активно розвиваються, однак тенденції кількох років дозволяють говорити про зростання економіки міста.
Як і в більшості міст України, у Чернівцях спостерігається стабільне зростання номінальної заробітної плати, інвестицій в основний капітал міста. А завдяки зростанню доходів населення роздрібний товарообіг постійно зростає. В 2006 році в місті працювало 442 магазина.
"Ситуація, що склалася в Чернівцях на ринку торгової нерухомості, є типовою для більшості середніх міст України. До останнього часу торгівля розвивалася тут фактично тільки завдяки старим об'єктам або приватним підприємцям. Зараз ситуація поступово починає змінюватися, при цьому зберігаючи значний потенціал для більшого розвитку сучасних форм торгівлі. У цей час як і раніше переважає торгівля у форматі ринків. На їхню частку доводиться більше половини торгових площ міста. Великі мережні оператори тільки починають освоювати місцевий ринок роздрібної торгівлі", - відзначає аналітик проекту Developer Project Марія Уральська.
На сьогоднішній день Чернівці не коштують у числі міст, якими мережні оператори цікавляться в першу чергу. За підсумками щорічного опитування мережних операторів, проведеного фахівцями Української Торговельної Гільдії, в 2007 році в Чернівцях планують розвиток сіток близько 2% мережевиків.
"Вихід великих торгових операторів і початок розвитку цивілізованого торговельного формату - торгових центрів - відбилося на співвідношенні торгових площ до кількості торговельних крапок. З урахуванням уже виходу, на ринок таких об'єктів, як Епіцентр, ТЦ Екватор (березень 2007), а також планованого розширення ТВЦ Баянівка, середній розмір магазинів за результатами 2007 року буде значно збільшений", - вважає Уральська.
Однак, поки ж за середнім розміром магазинів Чернівці значно відстають від багатьох інших міст України. Основу торговельної інфраструктури тут становлять дрібні магазини приватних підприємців, більшість магазинів яких займають не більше 50-100 кв.м.
У даний момент до торгових центрів можна віднести тільки два діючі об'єкти (ТЦ Майдан, ТЦ Екватор). Крупноформатна торгівля також представлена лише декількома операторами. Все це служить причиною порівняно низької насиченості міста торговельними площами. Причому, за словами фахівців Української Торговельної Гільдії, незважаючи на активізацію торгових операторів, цей показник у Чернівцях має тенденцію до зниження.
Показник рівня забезпеченості міста торговельними площами є визначальним з погляду перспектив розвитку сучасних форм роздрібної торгівлі. Показник Чернівців набагато нижче, ніж в інших містах України, що говорить про високий потенціал міста для розвитку діяльності торговельних операторів.
"Перспективність ринку торговельної нерухомості Чернівців залучає в місто досить відомих мережних операторів, які мають потенціал для розвитку й захоплення великої долі локального ринку роздрібної торгівлі. Серед них: Сільпо, Пакко, Села, Мегаспорт, АБВ-техника, Фокстрот, Будмаркет, Велика Кишеня, Епіцентр; Metro Cash&Carry.
Фахівці Української Торговельної Гільдії вважають 2007 рік переломним у розвитку ринку торговельної нерухомості Чернівців, і прогнозують бурхливе зростання торгових площ, з огляду на зростаючий попит на якісні торгові площі, що пов'язане з розвитком мережних операторів, у першу чергу, в Україні", - відзначає аналітик.
Загальний висновок
"Сьогодні ситуація на ринку торгових центрів Чернівців стрімко міняється. Поява кількох великих проектів у невеликому місті може вивести місто в лідери України по насиченості торговельними площами. Визначальним фактором розвитку ринку торгової нерухомості є загострення конкуренції у виді уведення декількох великих об'єктів", - відзначає Уральська.
За її словами, поки кількість цих об'єктів не дозволяє говорити про дійсний бум на ринку комерційної нерухомості міста, але їхні масштаби загрожують швидким насиченням ринку. Високі темпи приросту площ, прогнозовані на найближче майбутнє, перевищують темпи приросту в Дніпропетровську, Києві та Харкові.
Ситуація, що складається, викликає, з одного боку, особливий ажіотаж, з іншого боку - інтерес, пов'язаний із причинами такого зростання, оскільки Чернівці, хоча і є містом, що розвивається, за соціально-економічними і демографічними показникам нічим не відрізняється від інших обласних центрів, де темпи росту комерційної нерухомості низькі. Обсяги зростання нових площ, які спостерігаються в Чернівцях, ставлять під сумнів об'єктивність соціально-економічних підстав розвитку ринку. Зростання пропозиції торгових площ викликає побоювання щодо його відповідності існуючий у місті споживчому попиту, - вважають в Українській Торговельній Гільдії.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас