Мінфін відхилив законопроект про ігорний бізнес — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінфін відхилив законопроект про ігорний бізнес

Казна та Політика
965
Учора законопроект Міністерства фінансів про регулювання ігорного бізнесу був відправлений на доробку профільним парламентським комітетом. На думку депутатів, пункти про регулювання діяльності організаторів лотерей з документа варто виключити, а розмір пропонованих обов'язкових зборів надмірний. Швидше за все, Верховна рада підтримає альтернативний законопроект, раніше схвалений на нараді у віце-прем'єра Дмитра Табачника.
Комітет Верховної ради з промислової політики, підприємництва та держрегулювання вчора відхилив законопроект Міністерства фінансів "Про державні лотереї й інші азартні ігри". Парламентарії визнали неправильним регулювання ринку ігорних закладів і лотерей єдиним документом, рекомендувавши Мінфіну зробити два законопроекти.
"Документ переносить поняття ігорного бізнесу на лотерейний, при цьому значно збільшує обов'язкові збори з ділянок ринку",- пояснив рішення комітету його член Володимир Бойко. Законопроектом пропонується заборонити проведення будь-яких лотерей, крім державних, зобов'язати власників ігорних закладів оплачувати вартість ліцензії в розмірі 150 тис. євро, заборонити розміщення ігорних закладів у приміщеннях житлового фонду й ближче одного кілометра від дитячих, освітніх і медичних установ.
Відповідно до єдиного ліцензійного реєстру, на Україні працює 1,5 тис. операторів ігорного бізнесу. По даним Української асоціації діячів ігорного бізнесу (УАДІБ), без ліцензій працює 4,5 тис. операторів. За інформацією ДПА, прибутки місцевих бюджетів від ігорного бізнесу в 2005 році склали близько 500 млн грн.
Обсяг українського ринку ігрових автоматів, по оцінках експертів, становить не менш 2 млрд дол. За словами президента УАДІБ Сергія Третьякова, початковий варіант законопроекту розробляла асоціація, однак після передачі в Мінфін він перетерпів серйозні зміни. Зокрема, саме тоді в законопроект була включена норма, що забороняє діяльність приватних операторів лотерей.
Обсяг ринку лотерей в 2006 році, по даним учасників ринку, склав близько 500 млн грн ($99 млн). Найбільшими операторами є "Молодь. Спорт. Лото." (М.С.Л.) - 52%, "Українська національна лотерея" - 39%, "Патріот" - 5%, "Телефортуна" - 4%. В 2006 році операторами в держбюджет було перераховано близько 60 млн грн.
Джерело Ъ у парламентському комітеті прогнозує, що новий законопроект, що вводить держмонополію на ринку лотерей, буде підтриманий не тільки комітетом, але й Верховною радою. Дану норму, за його словами, лобіював Сергій Бубка - президент Національного олімпійського комітету, який є акціонером одного з найбільших операторів лотерей "Молодь. Спорт. Лото.".
Саме ця компанія повинна стати держмонополістом на ринку організації лотерей після розробки окремого законопроекту по регулюванню лотерейної діяльності. "Зараз фінансовий бізнес Сергія Бубки знаходиться в стані реструктуризації - всі активи переводяться на керуючу компанію "РБ Капітал-груп". Не виключено, що до складу холдингу ввійде 'М.С.Л.'. У квітні в 'М.С.Л.' почнеться аудиторська перевірка в інтересах потенційних інвесторів",- повідомив Ъ джерело в комітеті. Отримати коментар Сергія Бубки вчора не вдалося - його мобільний телефон був відключений.
У самій компанії М.С.Л. будь-які обвинувачення спростували, обвинувативши в лобіюванні законопроекту Мінфіну представників ігорного бізнесу. "Як тільки починається активний ріст ігорного бізнесу, продажу лотерей падають і навпаки - с ростом продажів лотерей знижується кількість відвідувачів ігрових залів",- говорить перший віце-президент М.С.Л. Дмитро Гетьманців.
За матеріалами:
BIN
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас