Підводні камені кредитування заміських будинків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Підводні камені кредитування заміських будинків

Кредит&Депозит
670
Бажаючи придбати ділянку за містом для будівлі власного будинку, позичальник повинен бути готовий надати "подвійну" заставу.
Видача позик під покупку заміської нерухомості стає чи не найперспективнішим видом іпотечного кредитування. Уже сьогодні в ряді банків частка таких кредитів займає 10-15% від загального обсягу іпотечних портфелів і має тенденцію до росту. Єдине, що зараз ще стримує цей сегмент, - відсутність вільного ринку землі, що для банкірів означає проблематичність оформлення ділянок у заставу, а для клієнтів банків - додаткові витрати й залицяльника при залученні позик на будівництво або покупку вдома або дачі за межами міської риси.
"Основна проблема полягає в тому, що землю сільськогосподарського призначення дотепер не можна вільно продати або купити, - коментує сформовану ситуацію начальник казначейства АКБ "Київ" Олексій Козирєв. - Тому при кредитуванні заміської нерухомості набагато більше юридичних вимог по оформленню документів і проектно-кошторисної документації, чим при стандартній іпотеці. Основна вимога - земля повинна бути у власності або хоча б в оренді як мінімум на 49 років із правом подальшої приватизації у випадку, якщо така буде дозволена".
Проте сьогодні практично все банки, які працюють із іпотечним кредитуванням, заявляють про свій інтерес до кредитування покупки заміської нерухомості.
Якщо говорити про процентні ставки, терміни кредитування й розмір початкового внеску, то в цій частині обслуговування банки практично не роблять різниці між міським і заміським іпотечним кредитуванням - умови практично однакові. А от процедура оформлення відрізняється, що порозумівається наявністю більшої кількості різних документів при угодах із заміською нерухомістю, наприклад, прав на земельну ділянку й т.д. При цьому, кредитуючи майбутніх власників заміської нерухомості, банки досить ретельно підходять до вивченню документації, поданої позичальником.
Найпростіше зараз оформити кредит на будівлю будинку в котеджному містечку. Заставою (без яких-небудь додаткових вимог) стає здобуваємий коттедж, ставка кредитування обирається фіксована стосовно конкретного проекту, а строки оформлення самої позики - гранично короткі. Але в цьому випадку покупець втрачає права вибору.
Як правило, з будівельною компанією, що зводить фазенди в подібних городках, укладають договори лише кілька банків (не більше трьох-п'яти), і саме з них прийде вибирати під час ідписання кредитного договору. Правда, деякі банки, що не мають спецугод, усе ще з побоюванням ставляться до недобудованого житла (у випадку, якщо ваш котедж уже зведений, кредит отримати значно простіше). У той же час банкіри стверджують, що зобов'язувати покупця користуватися послугами того або іншого банку будівельні компанії не будуть.
"Забудовнику важливо отримати гроші, а хто їх йому передасть - сам позичальник, банк-партнер або якась інша фінансова структура - не має значення, - розповіли в одному зі столичних банків. - Банки-партнери забудовники рекомендують тільки тому, що з ними вже відпрацьовані необхідні процедури, наприклад, нотаріальні дії, страхування та інші. Якщо в клієнта є свій варіант, ніхто за горло тримати його не буде - не то час.
Як переконують фінансисти, зараз досить просто одержати позику на покупку вже готового будинку або дачі. У такому випадку, мова йде про класичний іпотечний кредит - банк забирає в заставу нерухомість, клієнт одержує кредит на стандартні для даної фінустанови умовах. Зате, якщо мова йде про кредитування на зведення власного будинку на ділянці, що купується, то без турбот майбутньому позичальнику не обійтися.
Як правило, у цьому випадку банк вимагає в забезпечення додаткової застави, скажемо, квартиру в місті, машину, банківський депозит або поручительство третьої особи (якщо мова йде, наприклад, про покупку землі в селі). Адже у випадку непогашення позичальником кредиту банк не зможе реалізувати землю. Як правило, якщо мова йде про покупку землі сільськогосподарського призначення, фінансисти запитують заставу, що іноді вдвічі перевищує розмір кредиту, аналогічна умова висувається й у тому випадку, якщо клієнт бажає отримати кредит без початкового внеску. Зате й у цьому випадку гроші можна взяти на тривалий термін (до 20 років).
Якщо ж кредитується придбання несільськогосподарської землі, банкіри зараз охоче приймають неї в заставу - своя справа зробили попит і динаміка цін на заміську нерухомість і землю. По загальній думці, земля навколо Києва недооцінена, і сьогодні саме на цей сегмент перекидається тенденція колосального підвищення цін.
За матеріалами:
BIN
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас