Улазимо в борги — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Улазимо в борги

Кредит&Депозит
469
Протягом найближчих чотирьох років уряд збирається позичити у Світового банку і Європейського банку реконструкції та розвитку 12 млрд дол. Міжнародні фінансові інститути не ладь задовольнити бажання українських урядовців непомірно роздути державний борг.
Іноземних фінансистів непокоїть лише проблема цільового використання нами кредитів.
"Ми бачимо своє завдання в тому, щоб допомогти Україні ефективніше використовувати надані кошти", - заявив директор СБ в Україні, Бєларусі та Молдові Пол Бермінгхем.
Кредити від Світового банку складають приблизно 36% від загального обсягу зовнішніх запозичень, тому у фінустанові сподіваються, що українські урядовці прислухаються до рекомендацій. У новій стратегії співробітництва між нашою країною та Світовим банком на 2008-2011 р. що зараз готується, чітко пропишуть не тільки самі кредитні програми, але й заходи, які будуть здійснюватися в їхніх рамках. Поки ж фінансисти готові озвучити лише загальні напрямки кредитування та суми, які вони нададуть Києву.
У найближчих планах - реалізація п'яти проектів: "Розвиток міської інфраструктури", що припускає залучення позики в розмірі 140 млн дол. на реконструкцію комунального господарства, "Передача електроенергії" - 200 млн дол. підуть на ремонтні роботи на лініях електропередач, "Модернізація державних фінансів", у рамках якого планується налагодити ефективне управління бюджетними коштами (орієнтовна вартість проекту - 65 млн дол., з них 50 млн дол. - позика Світового банку та 15 млн дол. - кошти держбюджету), "Реформування судової системи", результатом якого повинен стати перерозподіл функцій українських судів (50 млн дол.), а також "Пенсійна система тарозвиток системи соціального страхування в Україні" - на пенсійну реформу СБ готовий виділити 100 млн дол.
У Кабміні розраховують, що в цілому на фінансування згаданих програм від Світового банку вдасться щорічно залучати від 800 млн до 1 млрд дол. І намагаються особливо не афішувати, що настільки тісне співробітництво із СБ надмірно роздує державні борги. Єдине, що може зменшити боргове навантаження на держбюджет, так це прийняте минулого тижня урядом рішення, згідно з яким міста, що отримали кредитні гроші на розвиток інфраструктури, повинні щорічно перераховувати в держскарбницю 0,01% від непогашеної суми позики.
Якщо урядові вдасться отримати очікувані від СБ коштів у повному обсязі, тільки на обслуговування цих кредитів скарбниця буде щорічно витрачати 53 млн дол. у тому випадку, якщо Всесвітній банк надасть позики на стандартних умовах Libor+0.75 (зараз Libor - близько 5,3%) з п'ятирічною відстрочкою погашення основної суми боргу (за даними Держказначейства, в 2006 р. витрати бюджету з обслуговування держборгу склали 3,11 млрд грн.). І це ще не межа - аналогічне розширення співробітництва передбачається і з Європейським банком реконструкції та розвитку.
Відповідно до стратегії діяльності ЄББР в Україні пріоритетними напрямками будуть розвиток фінансової сфери, інфраструктурні проекти та поліпшення бізнес-клімату (за даними банку на початок цього року, він взяв зобов'язання щодо надання інвестицій на суму 2,87 млрд євро в рамках більш ніж 130 проектів в Україні). А с 2008 р., за словами міністра фінансів Миколи Азарова, Україна почне співробітничати ще й з Європейським інвестиційним банком. Усього в планах Кабінету Міністрів за чотири роки залучити близько 12 млрд дол. кредитних коштів від міжнародних фінансових організацій, що відразу вдвічі збільшить суму держборгу. За даними Міністерства фінансів, на кінець 2006 р. сукупний прямій і гарантований держборг країни склав 15,949 млрд дол.
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас