Готов дачу на літо весною — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Готов дачу на літо весною

Нерухомість
1467
Щоб орендувати на літо заміську дачу, потрібно заплатити майже удвічі більше, ніж торік...
Із приходом весни городяни дружно потягнулися на заміські прогулянки, і багато хто раптом усвідомили, що вже не за горами літо й самий час зайнятися пошуком дачі або котеджу, де зможуть відпочити домочадці. Власники будинків у межах міста й на окраїнах теж активізувалися - збільшилася кількість оголошень про здачу нерухомості. Але, почитавши ці оголошення, люди будуть неприємно здивовані: варіантів пропонують усе менше, а платити доведеться набагато більше, ніж рік назад.
Що ж пропонують городянам? Столичний дачний ринок можна розділити на два основних сегменти: будинку в межах міста (приміром, Осокорки, Русанівські сади) і приміські дачі. У кожному сегменті існує поділ на кілька цінових категорій: так званий економ-клас - найдешевше й затребуване житло, середній й елітний класи.
Якщо забезпечена родина воліє перебувати на природі, але недалеко від міста, а точніше, від Кільцевої дороги, то в селі Коцюбинське цілком можна зняти двоповерховий будинок площею 500 квадратних метрів, обладнаний меблями й побутовою технікою, із трьома спальнями, кабінетом, коминковим залом, сауною й басейном, і він обійдеться в 20 тисяч євро(!) на місяць.
У рекламних оголошеннях ціни на оренду дач в Осокорках відрізняються досить істотно. Так, розташований на шести сотках невеликий трикімнатний дачний будиночок з меблями та лазнею пропонують мінімум за 600 доларів на місяць. Вартість же оренди сучасних котеджів, залежно від площі, кількості кімнат і наявності додаткових зручностей (сауни, каміну та невеликого басейну), коливається в середньому від 3 до 5 тисяч доларів.
Ті ж, хто трохи стиснутий у коштах і на перше місце ставить чисте повітря, а не побутові зручності, можуть спробувати вже зараз зарезервувати дачу в одному з околишніх селищ. Наприклад, у Бучі чотирикімнатний будиночок з газовою колонкою, водопроводом і мінімальним набором меблів пропонувався за 400 доларів на місяць. Правда, коли я подзвонив за номером, зазначеному в оголошенні, мені повідомили, що будинок уже зданий на все літо.
Як відзначив член Асоціації фахівців з нерухомості (ріелторів) України Борис Єгиазарян, за рік вартість оренди дач і котеджів виросла майже удвічі, при цьому пропозиція знизилася на порядок. Якщо торік родина могла зняти невеликий дачний будиночок за 300-400 доларів на місяць, то зараз - не менш чим за 600-800 доларів. Більше того, знайти будинок за такі гроші сьогодні, коли сезон тільки починається, уже дуже складно.
Справа в тому, що багато з людей воліють купити будинок, а не орендувати. Адже придбавши за 40-60 тисяч доларів ділянку з сільським будинком, розташовану у годині їзди від Києва, можна привести його в порядок і відпочивати там улітку. Крім того, це дуже вигідне капіталовкладення: земля стрімко дорожчає. Таким чином, число здаваних об'єктів значно скоротилося.
Ще однією причиною подорожчання оренди дач економ-класу стало підвищення комунальних платежів і вартості енергоносіїв, особливо природного газу. У селах будинку обладнані газовими казанами й колонками для підігріву води. І власники включають комунальні платежі у вартість оренди. Також багато з людей ще з минулого року домовилися з хазяями про майбутню оренду. Тому такі дачі на ринок не виставляють.
Аматорам знімати дачі в Осокорках у нинішньому році прийде туго. Ціни на будиночки без особливих зручностей - від тисячі доларів. Якщо в базах даних з'являється пропозиція з більше низькою ціною, то клієнт перебуває буквально за лічені годинники.
Через подорожчання оренди дач у пригородах Києва багато з людей віддають перевагу, щоб за ті ж гроші знімати будиночок у Криму або навіть за кордоном, наприклад, у Болгарії. Тим більше що за рубежем рівень сервісу набагато вище.
Ті ж, хто не пред'являє високих вимог до умов проживання, знайшли вихід: вони самі об'їжджають села, що знаходяться не далі ніж в 60 кілометрах від столиці, обходять двори та пропонують хазяям зняти будинок на літо.
За словами Бориса Єгиазаряна, поки спостерігається тенденція до підвищення орендних ставок, росту попиту, зниженню пропозиції й збільшенню обсягів заміської нерухомості, що викуповує городянами.
Іншу думку висловив директор по маркетингу консалтингової компанії, що спеціалізується на заміській нерухомості, SV Development Володимир Степенко.
- У яких напрямках і наскільки далеко від міста кияни готові знімати дачі?
- Якщо говорити про дачу на весь сезон, те це 20-30-кілометрова зона навколо Києва. Однією з головних умов при виборі будинку є гарне транспортне повідомлення, щоб голова сімейства міг щодня їздити на роботу і ввечері повертатися до родини. Якщо мова йде про оренду житла на час відпустки, то це може бути котедж, розташований на відстані 40-50 кілометрів від мегаполісу й навіть далі.
Власники заміської нерухомості вже активно пропонують її оренду на літо. Більшість будинків знаходиться в Києво-Святошинському районі (34 відсотка). Це переважно Пуща-Водица, Горенка, Петропавловська Борщагівка, Лісники, іноді - Боярка, Бобриця, Буча, Гуривщина, Ходосівка. Високий попит пояснюється близькістю Києва та гарним транспортним повідомленням - до центру міста можна доїхати на автомобілі за 20-25 хвилин. Друга причина - гарний стан інженерних комунікацій. У цих селах є електрика, природний газ, водопостачання, каналізація, телефонні лінії. Поруч ліс. Мінус - немає великих водойм, але це компенсується наявністю невеликих озер і рік. Ціни - від 300 доларів на місяць за невелику "халупку" у віддаленому селі до 20 тисяч доларів за престижну садибу. Середня вартість оренди - 4 тисячі 200 доларів на місяць.
Друге місце по кількості пропозицій (18 відсотків) займає Бориспільський район. Здаються переважно дачі й котеджі, розташовані в Борисполі, Вишеньках, Процеві й Горі. Основні переваги такі ж, як у Києво-Святошинському районі, з тією лише різницею, що до центра далі й потрапити туди можна тільки через мости, на яких нерідко трапляються затори. Тому даний напрямок більше пасує городянам, що працюють на левом бережу. За моїм спостереженням, особливим попитом на оренду дач даний напрямок не користується.
Близько 15 відсотків дач, виставлених зараз на ринок, знаходяться в Обухівському районі, найдорожчому. Лідерами є селища: Підгірці, Козин, Плюты, Романків, де можна зняти сучасну віллу. Природно, і цікавляться таким житлом люди заможні, тому що ціни дуже високі. Звідси до центра міста можна добратися за 15-20 хвилин, дачні селища та котеджні містечка, як правило, знаходяться у лісі, поруч із водоймами, та й у плані екології цей район уважається одним із самих чистих у Київському регіоні. Середня вартість оренди котеджів - до 5 тисяч доларів на місяць. Хоча є чимало садиб по 16 тисяч і навіть вище.
Останнє місце в рейтингу привабливості займає вышгородський напрямок - 14 відсотків ринку. Дохідні будинки розташовані в Нових і Старих Петрівцях, Вишгороді. Низький рівень популярності цього району завжди порозумівався відносною близькістю до Чорнобиля. Хоча тут гарний природний ландшафт, є лісу, близько Дніпро й Київське море. Але гарних швидкісних доріг не вистачає. У цьому районі можна орендувати будинок вартістю від 450 доларів до 8 тисяч 500 доларів, а середня ціна - 3 тисячі 300 доларів за місяць.
- На який термін звичайно орендують дачу?
- Одні родини можуть дозволити собі заміський відпочинок тільки на час відпустки, інших - на все літо. Але з огляду на високий попит, умови гри встановлюють не орендарі, а власники дач і котеджів. Більшість із них прагнуть здати свій будинок на весь сезон. Правда, у цьому випадку є й перевагу - середня вартість місячної оренди трохи нижче.
А взагалі, на ринку заміського житла зараз не прийняті розрахунки за місяць. За оренду навіть найдешевших будинків потрібна передоплата мінімум за три місяці плюс застава за майно й телефон (якщо такий є), що становить ще одну місячну орендну ставку. Гроші ці або враховуються як плата за останній місяць наймання, або повертаються орендарю наприкінці сезону. А от за найдорожчі будинки, від 15 тисяч доларів на місяць, передоплату вимагають відразу навіть за півроку вперед.
- И на що можуть розраховувати люди, що бажають провести літо на природі?
- Якщо родина готова сплачувати до 1500 доларів на місяць, то вправі розраховувати лише на дачу, розташовану в непрестижних східному або західному напрямках від Києва. Будинок буде, швидше за все, дворівневий: перший поверх - цегельний, другий - дерев'яний, загальною площа - до 100 квадратних метрів. Обробка - мінімальні, скромні меблі. Зі зручностей - холодна вода, газ, можливо, бойлер. Ділянка - шість соток. Тобто це звичайна літня дача.
У ціновій категорії до 5 тисяч доларів на місяць ділянка буде 10-15 соток, будинок - гарніше й більше. Але головна відмінність: у селищі, де здають житло за такі гроші, як правило, є охорона.
Будинку за 10-15 тисяч доларів на місяць мають площа до 450-600 метрів, що дозволяє розмістити біля п'яти спалень - для хазяїв, дітей і гості. Внутрішня обробка за євростандартом: світлі тони, якісна сантехніка провідних європейських виробників. Гарні меблі, є необхідна побутова техніка, телевізор. Ділянка землі - до 30 соток, з ландшафтним дизайном.
Об'єкти за 20 тисяч на місяць схожі на вдома попередній категорії, але ще більше, котедж уже обов'язково нової будівлі, престижний напрямок, відмінна транспортна розв'язка. Площа будинку може складати ті ж 600 квадратних метрів, але планування й обробка – більш якісні. Спалень повинне бути не менш п'яти, причому до кожної покладається окремий санвузол. Розмір ділянки - не менше 40-60 соток. Окремий будиночок для охорони й прислуги. Два басейни - відкритий і закритий, причому відкритий звичайно з підігрівом.
- Скільки часу залишилося в бажаючих зняти дачу?
- Квітень - останній місяць, коли ще можна зняти дачу на літо. До кінця весни цікавих пропозицій на ринку просто не залишиться, а ставки оренди виростуть ще мінімум на чверть.
За матеріалами:
BIN
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас