Що теплішою є зима, то швидше зростає економіка — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Що теплішою є зима, то швидше зростає економіка

Казна та Політика
491
Помірною зимою 2005-го зростання ВВП України також було помірним: +5,5% за перші два місяці. Холод на початку 2006-го заморозив економіку: +1,5%. Теплий січень 2007-го - і ВВП росте як на дріжджах: +9,3%. Промвиробництво і зовсім зашкалює. За січень - лютий промисловість зросла на 13,4%.
Прямого зв’язку між середньомісячною температурою і темпами економічного зростання, найімовірніше, немає (а якщо є, то слабкий). Приміром, зимове падіння виробництва металу компенсується зростанням виробництва електроенергії і газу з нафтою і навпаки.
Звідки тоді такі вражаючі показники? Пояснення експертів-макроекономістів стандартне - політична ситуація стабілізувалася, населення (поки кошти дозволяють) поспішає витратити гроші на товари та послуги, а власники і топ-менеджери українських активів - оновити основні фонди своїх підприємств.
Світові ціни на сталь стабільно високі - вітчизняні металурги нарощують виробництво (+18,9% за січень - лютий 2007 року). Внутрішній і зовнішній попит на обладнання високий - машинобудівники стабільно збільшують обсяги продажу (+28,1%). Внутрішній попит зростає з кожним днем, а вслід за ним і харчопром (+13,5%).
Але головна причина загального зростання інша. Нинішні надпозитивні показники - прямий наслідок торішнього падіння (економісти називають цей феномен "ефектом низької бази").
На початку 2006-го обсяги промвиробництва в багатьох галузях не збільшувалися, а, навпаки, скорочувалися. І навіть невелике прискорення у 2007-му створює ілюзію інтенсивного зростання. Наприклад, коксохіміки і нафтопереробники у січні - лютому 2006 року знизили оберти на 20%: на початку 2007-го галузь показала скромне, але все ж таки зростання на 0,5%.
Легка промисловість за два місяці зросла на 2% проти 1,5% падіння за аналогічний період минулого року. Навіть хіміки, які перманентно скаржаться на підвищення газових тарифів, збільшили обсяги продажу на 9,8%, і все тому, що на початку 2006-го показники галузі знизилися на 2,1%.
Висновок: нинішнє зростання, хоч би яким високим воно видавалося, не є підставою для оптимістичних прогнозів про майбутнє прискорення економіки та підвищення добробуту населення. Осінь усе покаже.
За матеріалами:
Контракти
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас