Газ - привід для надання пільг — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Газ - привід для надання пільг

Енергетика
361
У минулий четвер парламент у першому читанні затвердив законопроект "Про заходи державної підтримки та стимулювання розвитку виробництва мінеральних добрив в Україні". Суть стимулювання далеко не оригінальнаі - найбільші хімічні підприємства країни отримають солідні податкові пільги, як головні постраждалі від підвищення ціни на газ.
Перейнялися проблемами хіміків автори законодавчої ініціативи (соціаліста Олексія Кунченка, "регіоналів" Євгенія Лапіна та Миколи Янковського, а також члена УСПП Андрія Лопушанського), за їх свердженнями, змусила винятково турбота про вітчизняну економіку, експортний потенціал країни та аграріїв.
"У зв'язку зі зростанням цін на природний газ, починаючи з 2006 року, і особливо з січня нинішнього року, шість ведучих хімічних підприємств країни, орієнтованих на випуск мінеральних добрив, виявилися на межі краху. Притому, що саме вони визначають фінансово-економічну діяльність всієї хімічної промисловості країни, забезпечуючи 40% обсягу експортних постачань хімтоварів. Ці компанії терміново мають потребу в корінній реконструкції, для чого необхідні великі кошти. Пропонований закон покликаний зм'якшити негативний вплив на галузь істотного збільшення ціни на енергоносії", - уточнив Кунченко.
Допомогти збираються шести обраним: ВАТ "Дніпроазот", що належить групі "Приват", ВАТ "Одеський припортовий завод", контрольованому соціалістами, ЗАТ "Северодонецьке об'єднання "Азот", яким володіє американська корпорація IBE Trade, ВАТ "Рівнеазот" співвласника RosUkrEnergoдмитрия Фірташа, черкаському ВАТ "Азот" групи "Укрсиб" і горловському ВАТ "Концерн "Стірол", що належить до сфери впливу Янковського.
"Перераховані підприємства, для яких збираються вводити пільги, - уже давно не державні, мають своїх власників. Однак на них бюджет збирається витратити, як підраховано, 1 млрд грн, які підуть на капіталізацію цих підприємств. І я не здивуюся, якщо в наступному році в нас уже буде не сім мільярдерів, а чотирнадцять", - обурився депутат Олексій Бабурін. На це в авторів законопроекту найшовся вагомий контраргумент - вони переконують, що податкові преференції дозволять компаніям проінвесиувати в свою реконструкцію більше 350 млн дол.
У результаті бюджет зможе отримувати у вигляді податкових відрахувань від обновлених підприємств на 300 млн грн більше щорічно. Втім, якщо інвестиції і, тим паче, додаткові кошти для скарбниці - питання віддаленої перспективи, то пільги хіміки, мабуть, отримають дуже скоро. Законопроект пропонує звільнити від ввізного мита та ПДВ імпортовані сировину та обладнання, які використаються виробниками мінеральних добрив не тільки для переоснащення виробництва, але і для технологічних потреб.
Крім того, документ обмовляє встановлення нульової ставки ПДВ на операції з поставки хімікам газу. Крім цього, шість обраних отримають від держави і непряму підтримку - у вигляді дотацій сільгоспвиробникам на закупівлю добрив вітчизняного виробництва. Обсяги таких дотацій повинні будуть щорічно забиватися у витрати скарбниці (бюджет нинішнього року на ці цілі припускає витратити 150 млн грн.). Додаткові кошти, які з'являться в підприємств від державної підтримки, і, за задумом авторів законопроекту, повинні будуть піти на шляхетні, але досить розмиті цілі: "проведення науково-дослідних робіт, підготовку конструкторської й технологічної документації та технічних проектів, створення, розвиток і модернізацію науково-технологічних, експериментальних й дослідницько-промислових ділянок, а також придбання прав на об'єкти інтелектуальної власності".
Настільки завзята турбота народних обранців про долю вітчизняного хімпрому викликала подив у Головного науково-експертного управління Верховної Ради.
"Визначення галузей промисловості, що вимагають державної підтримки, повинне здійснюватися в рамках програм економічного і соціального розвитку країни. Там же повинен визначатися і комплекс заходів, які будуть сприяти ефективному рішенню проблеми. І тільки після цього може прийматися рішення про надання бюджетного фінансування", - вважають експерти управління.
Однак парламент проігнорував ці зауваження, беззаперечно підтримавши "стимулюючий" хіміків законопроект. І в тому, що в остаточній редакції він буде прийнятий досить швидко і без будь-яких істотних змін, сумніватися не доводиться. До слова, документ не обмежує в часі дія пільг. А тому преференції у виробників добрив можуть залишитися і після вступу України до СОТ.
Як вважають деякі експерти, саме з цією метою зараз і затівається масштабне пільгування хіміків. Варто сказати, що вдала робота лобістів хімпрому може надихнути і парламентаріїв, що захищають інтереси інших галузей: зрештою, від підвищення ціни на газ постраждали всі. Так що вже найближчим часом у парламенті можуть з'явитися законопроекти, що пропонують фінансово підтримати, скажемо, тих же машинобудівників або металургів, причому поіменно.
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас