Нацбанк готовий похитнути курс — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк готовий похитнути курс

Валюта
6566
Правління Нацбанку має намір уже цього року почати зміни своєї курсової політики. На шляху до таргетування інфляції регулятор буде допускати відхилення від установленого ще у квітні 2005 р. курсу в 5,05 грн./$1 і збільшувати коридор курсової підтримки на міжбанку.
Після того як раду НБУ очолив Петро Порошенко, Володимир Стельмах, глава НБУ, одержав можливість активніше просувати режим монетарної політики убік таргетування інфляції (зараз НБУ фактично таргетує курс).
Така можливість у Стельмаха з'явилася багато в чому завдяки добрим стосункам з Порошенко. За словами джерела в НБУ, глава ради НБУ не буде перешкоджати подальшому розширенню курсового коридору при підготовці Основ грошово-кредитної політики на 2008 р., якою зараз займається правління.
Власне і сам Петро Порошенко цього не приховує. Раніше в інтерв'ю журналістам він заявляв: "На сьогодні ніяких причин ні для звуження, ні для розширення валютного коридору я не бачу. Але, можливо, у рамках параметрів кредитно-грошової політики 2008 або 2009 років ми повернемося до питання змінного валютного курсу:".
Однак, керівники НБУ мають намір уже зараз приступитися до лібералізації своєї валютно-курсової політики. "Якщо на політичному фронті все буде спокійно, то ми трохи розширимо коридор, за яким НБУ торгує на міжбанку (зараз 5,04-5,06 грн./$1).
А в другій половині року, можливо, почнемо використовувати розрахункову формулу для визначення офіційного курсу, що також не буде стояти на мертвій крапці", - розповів чиновник Нацбанку, який побажав залишитися неназваним. При цьому він відмовився називати конкретні параметри можливих курсових коливань, відзначивши, що це рішення приймається сугубо правлінням, "і конкретні цифри будуть визначатися ринковою кон'юнктурою".
Нагадаємо, чиновники НБУ вже давно обіцяють ринку більш вільні коливання курсу гривні щодо долара. Це необхідно для того, щоб центробанк скоротив свою присутність на міжбанківському ринку, а виходить, і залежність росту грошових агрегатів від купівлі/продажу валюти. Мов, коли зростання монетарних показників буде здійснюватися за рахунок рефінансування комерційних банків, НБУ зможе сконцентруватися на контролі над ростом цін.
Однак, на думку деяких експертів, до такого кроку з боку НБУ українська економіка не готова. Радник міністра економіки Сергій Яременко вважає, що на початковому (перехідному) етапі розвитку економіки, що проходить наша країна, бурхливе економічне зростаннят можливе тільки за умови стрімкого зростання грошової пропозиції і розвитку фінансових ринків. Заставою стабільності в цей період може виступати тільки обмінний курс.
"Тільки в цьому випадку можливе сполучення динамічного економічного росту і низкою інфляції. Стабільність валютного курсу не є умовою обмеження зростання грошових показників. А будь-які спроби перестрибнути етапи розвитку економіки ціною відмови від стабільності курсу і обмеження грошових агрегатів неминуче приведе до підриву довіри до незміцнілої національної валюти. З одного боку, це викличе фінансову нестабільність, з іншого боку - сповільнить темпи економічного росту", - упевнений фахівець.
У свою чергу для грошово-кредитного ринку кроки НБУ не будуть мати революційних наслідків. "Розширюючи коридор, Нацбанк одержить можливість більше заробляти на валютних операціях, коли ринок не буде самостійно абсорбувати надлишки валюти", - впевнений голова правління "Банку НРБ" Владислав Кравець.
За матеріалами:
BIN
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас