"Тепловоз" продали з-під поли — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Тепловоз" продали з-під поли

Фондовий ринок
263
«Луганськтепловоз» перейшов під контроль росіян. Хто і як продав стратегічне підприємство - чиновники не говорять.
Відбулася угода, якої чекали понад п'яти років. Холдингова компанія «Луганськтепловоз», монопольний виробник магістральних вантажних тепловозів у СНД, була продана російській групі «Трансмашхолдинг». Вартість одного з найвідоміших підприємств сходу України склала всього 292,5 млн. грн. - на 500 тис. вище стартової ціни.
Голова ФДМ Валентина Семенюк не пояснила, чому конкурс пройшов у закритому режимі і без попереднього оголошення. Хоча раніше вона запевняла, що аукціон із продажу «Лугансктепловозу» буде проводитися відкрито, так само, як була продана «Криворіжсталь» - «при участі журналістів і телекамер».
Низьку вартість «Луганськтепловозу» Семенюк пояснила затягуванням продажу і судових позовів.
Представники Фонду повідомили, що до конкурсу були допущені лише два учасники - Деміховський машинобудівний завод і керуюча компанія «Брянський машинобудівний завод». Обидві структури входять у «Трансмашхолдинг» і контролюються російським бізнесменом Іскандером Махмудовим, тому конкуренції між ними в торгах не могло бути. Ще двох претендентів (Марганецький ГЗК і «Дніпровагонмаш»), близьких до української групи «Приват», до конкурсу не допустили. «ФДМ на чолі з Валентиною Семенюк улаштували фактично «междусобойчик», підприємство було продано без усякого аукціону. Ніхто не підвищував ціну, не було конкурентної боротьби - хіба це аукціон?» - обурюється заступник Приватбанку Тимур Новиков. «Наша оцінка підприємства - це порядку 380-400 млн. грн. Фонд пограбував бюджет мінімум на 100-120 млн. грн», - констатує Новиков.
Представник групи «Приват» обвинуватив ФДМ в обкраданні бюджету і відзначив, що буде рекомендувати недопущеним учасникам розбиратися з результатами конкурсу в судовому порядку. У свою чергу, представник Марганецкого ГЗКа Марія Переясловська повідомила, що, незважаючи на численні звернення до ФДМ із проханням повідомити дату аукціону, підприємство не повідомили про конкурс. «Я напередодні дзвонила у ФДМ, мені його представник заявив, що про дату продажу поки нічого невідомо», - пояснила вона. За словами Переясьлавскої, у день продажу «Луганськтепловозу» вона пройшла на територію ФДМ, однак її за допомогою охоронців вивели з території. Примітно також те, що про продаж, який готується, «Луганськтепловозу» не знали не тільки потенційні покупці, але і міністр транспорту Микола Рудьковский. Напередодні угоди він говорив, що «угода відбудеться цього року».
Аналітики сумніваються в тому, що «Привату» удасться оскаржити продаж «Луганськтепловозу». За словами аналітика компанії «Ренесанс Капітал» Світлани Дригуш, у судах за звичай оскаржують права участі в приватизаційних конкурсах, а не процедуру оголошення його результатів.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас