Кому дістанеться "Київміськбуд" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кому дістанеться "Київміськбуд"

Нерухомість
636
Мер Києва Леонід Черновецький установив повний контроль над найбільшим будівельним холдингом України "Київміськбуд". Минуле в минулу середу збори акціонерів компанії, у якій місту належить 80% акцій, наочно продемонструвало, що сумно відома спадкоємність поколінь, що так довго плекав колишній президент ХК Володимир Поляченко, канула в Лету.
Правлячим там бал "червоним директорам" запропонували підсунутися та поступитися місцем урядовцям з найближчого оточення мера. Втім, не варто виключати далекойдучі плани. Адже "Київміськбуд" - це всього лише адміністративний потенціал, що завжди успішно використався для "вибивання" земельних ділянок і дозвільної документації для зведення об'єктів нерухомості в столиці. Однак він не має повного контролю над будівельними й виробничими активами, які представлені майже сотнею вхідних у його склад дочірніх підприємств, акціонерних товариств і товариств з обмеженою відповідальністю.
Зараз там господарюють директора компаній, тоді як холдингу, у найкращому разі, належить по 30% акцій. Установлення контролю хоча б над частиною цих активів дозволить команді Леоніда Черновецького отримати доступ до багатомільярдних фінансових потоків, які проходять через дані підприємства. Судячи з останніх подій, даний процес уже стартував, а вартий за мером адмінресурс буде запорукою його успішного завершення.
Із другої спроби
Першу спробу взяти під контроль одну із самих ласих муніципальних компаній нова столична влада почала ще рік назад. Однак всупереч очікуванням зівак, кардинальних пертурбацій менеджерського складу, які в той час масово відбувалися на всіх без винятку великих комунальних підприємствах, в "Київміскбуді" не було. Збіглий у народні депутати президент холдингу Володимир Поляченко зміг залишити в керма організації свого спадкоємця Петра Шилюка, що до цього очолював найбільший домобудівний комбінат "Київміськбуду" - ДСК №4.
Не змінився й склад правління київміськбудівців, а вплив Леоніда Черновецького поширилося лише на два з трьох місць у наглядацькій раді. У його склад були уведені заступник мера Анатолій Чуб і депутат Київради від блоку Черновецького Денис Камарницький, у той час як свою посаду зберіг представник менеджерів, начальник керування корпоративної політики холдингу Петро Золотун.
Перевага в наглядацькій раді все-таки не давав чиновникам можливості впливати на оперативну діяльність "Київміськбуду". Таку пасивну позицію столичної влади спостерігачі зв'язували з якимись домовленостями між панами Поляченко та Черновецким. Але зараз, як бачимо, Леонід Михайлович вважає несправедливим той факт, що, маючи 80% акцій ХК, представники міста фактично не приймають участі в прийнятті більшості важливих господарських рішень.
У підсумку в ході минулі в минуле середу зборів акціонерів був звільнений член наглядацької ради, місце якого зайняв Володимира Белковський. Крім того, у правління ввели керівника Партнера-Банку Олексія Савченка, якій обійняв посаду звільненого акціонерами Станіслава Мартинюка. Довіском до цих кадрових рішень стало наділення НР правом проводити ротацію правління холдингу без загальних зборів акціонерів, що, безумовно, змістить центр прийняття рішень зі стану правління убік наглядацької ради. Тим більше що правління тепер буде зобов'язано погоджувати із НР будь-які починання, сума витрат по яких перевищить 7 млн грн.
Що далі?
Але минулі в "Київміськбуді" кадрова та організаційна міні-революції не задовольнили нинішню столичну владу. Паралельно з перетяганням у свої руки управлінських ниток у холдингу, вони взялися й за вхідні в його склад найбільші будівельні організації, у яких частка компанії становить усього 30% акцій. Уже наступного дня після зборів акціонерів ХК "Київміськбуд" відбувся аналогічний захід на ДСК №3, прибуток якого за підсумками 2005 р. склав 323 млн грн.
Головним питанням порядку денного значилося збільшення статутного фонду в три рази - з 2,4 млн грн до 7,2 млн грн. За розповсюдженій напередодні заходу заяві "Текту", що через компанію "Сучасне будівництво" володіє 21% акцій комбінату, ця емісія ініційована ХК "Київміськбуд". Підтримав її й менеджмент ДСК №3 на чолі з керуючим підприємством з початку 90-х років головою правління Віталієм Дорошенко, під контролем якого, а також інших менеджерів, знаходиться близько 23% акцій комбінату.
Головною метою емісії експерти порахували спробу мінімізувати пакети компанії "Сучасне будівництво" і міноритарних акціонерів із числа працівників комбінату, які нині володіють 26% акцій. Саме собою, ініціатори цієї емісії й співчуваючі їм менеджери ДСК №3 обов'язково будуть брати участь у її передплаті. Але й "Тект", за словами його власника Вадима Гриба, також буде змушений піти на викуп емітованих паперів. А це означає, що найбільш імовірним результатом збільшення статутного фонду варто вважати розмиття пакета міноритарних акціонерів. "Усе буде зроблено так, що частина емісії цієї групи акціонерів викупить якась стороння структура, близька до нинішніх членів наглядацької ради "Київміськбуду" Денису Комарницькому, Анатолію Чубу та Володимиру Белковському", - заявив Гриб.
А скринька просто відкривалася
Те, що ініціатором зборів акціонерів ДСК №3 варто вважати Черновецького, підтверджують особистості нинішніх топ-менеджерів "Київміськбуду". Як відомо, Денис Комарницький є найближчим соратником зятя Леоніда Черновецького В'ячеслава Супруненка, помічником якого він був до депутатства в Київраді.
Не менш наближеним до Леоніда Михайловича варто вважати й Анатолія Чуба. З приходом Черновецького до влади він швидко освоївся в довіреному йому комунальному господарстві, за короткий строк зайнявши чільні місця в наглядацьких радах всіх найбільших муніципальних підприємств. Іншими словами - це ті дві людини, яким Леонід Черновецький безмежно довіряє. Призначений у минулу середу третій член ради "Київміськбуду" Володимир Белковський раніше працював в структурах SKM Ріната Ахметова, де заробив собі славу великого фахівця в галузі корпоративного права.
Як видно, саме йому й доручена роль "збирача" виробничих і будівельних активів холдингу, початок якому було покладено минулого тижня в історії з додатковою емісією на ДСК №3. "Подібне вони планують зробити на багатьох підприємствах холдингу", -поділився Вадим Гриб. Нагадаємо, що до складу "Київміськбуду" входять 98 працюючих на будівельному ринку й ринку будівельних матеріалів компаній, у числі яких шість дочірніх підприємств, 35 відкритих акціонерних товариств, чотири товариства з обмеженою відповідальністю й 53 асоційованого члена.
Якщо ця версія має під собою підстави, те затіяну новими керівниками КГС багатоходову комбінацію можна вважати практично безпрограшною. Її суть, за словами Гриба, коротко можна звести до наступного алгоритму. Спочатку буде проводитися скупка міноритарних пакетів акцій максимального числа вхідних до складу холдингу будівельних організацій. Потім ці цінні папери запропонують "Київмісьбуду" в обмін на частину приналежному місту 80% акцій пакета холдингу.
Таким чином, КГС, отримавши додаток до наявним 30%-им пакетам, установить над своїми підприємствами безроздільний контроль, що підвищить його капіталізацію в рази (по оцінках Вадима Гриба, мінімальна вартість холдингу в такому випадку складе 1,5-2 млрд дол.). А люди мера, відповідно, виявляться співзасновниками найбільшої будівельної компанії України й отримають доступ до багатомільярдних фінансових потоків значної кількості будівельних організацій, які буде контролювати холдинг. З огляду на найсильніший на сьогоднішній день політичний й адміністративний ресурс Леоніда Черновецького в Київраді, за якою залишиться останнє слово, такий варіант представляється досить реалістичним.
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас