Як "збити" ціну на квартиру — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як "збити" ціну на квартиру

Нерухомість
2139
В оголошеннях про продаж квартир після ціни іноді можна зустріти невелику приписку: "торг можливий". Це означає, що хазяї готові піти на деякі цінові поступки при продажі квартири. А що робити в тих випадках, якщо цих чарівних слів в оголошенні немає? Чи торгуватися при перегляді? І якщо так, те наскільки це виправдано?
Ідемо на поступки
Поступове вирівнювання цін на ринку нерухомості й зниження попиту призвели до того, що в ході придбання житла став можливий торг. Якщо в період ажіотажного попиту продавці могли "безкарно" здувати вартість квартири, знаючи, що "і так куплять", то зараз ціни стають більш адекватними параметрам житла. Затишок на ринку призвів до того, що покупець став більш обдумано приймати рішення.
"Починаючи з вересня 2006 року, багато продавців погоджуються на невелике зниження вартості квартири, виставленої на продаж, - відзначає генеральний директор брокерського будинку "Золоті ворота" Роман Мурадян. - Таким чином, ціни на квартири в момент реалізації небагато відрізняються від цін, які визначає продавець, виводячи квартиру на ринок".
"Поки торгуватися з продавцями можна. У середньому, зараз можна вторгувати знижку в 5%, що при вартості квартири 150 тис. дол. означає 7,5 тис. дол. Житло з гарними споживчими якостями продовжує дорожчати, тоді як ціни на об'єкти, явно переоцінені під час торішнього "цінового буму", поступово корегуються", - прокоментували в прес-службі компанії "Інком-нерухомість".
Варто спробувати
Багато хто вважає, що реальна вартість квартири завжди на 10-20% нижче ціни, по якій вона пропонується. Хоча б для того, щоб продавцю було, куди відступати, а покупцю було б приємно купувати зі "знижкою". Однак це ствердження далеке від істини.
"Продавці сьогодні орієнтуються на аналогічні пропозиції, представлені на ринку. Вони беруть інформацію з доступних джерел, видань й Інтернету й виставляють свої квартири відповідно до ринку, - розповідає Павло Косов, директор територіального відділення агентства нерухомості "МІАН". - Це ж не виходить, що вони хочуть у результаті продати на 10-20% нижче, саме навпаки, кожен продавець сподівається, що він зможе продати свою квартиру саме за заявленою ціною".
Однак при цьому експерти в один голос заявляють, що торгуватися можна й потрібно в більшості випадків, навіть якщо слів "торг доречний" хазяїн квартири, що виставляє на продаж, в оголошенні не проставив. "Оголошення в газеті та пропозиції в базі ріелторів з'являються через 3-6 днів після того, як продавець подав заявку на розміщення, і за цей час ціна може змінитися", - вважає Косов.
У яких випадках покупець має привілеї для торгу? Експерти вважають, що торгуватися потрібно обов'язково, якщо покупець прямий (тобто купує квартиру відразу, не чекаючи, поки продасться його житлоплоща). Більшість продавців знають, з якими складностями сполучений продаж квартири в ланцюжку альтернативних угод. Тому за прямого покупця схопить майже будь-який продавець, а виходить, обов'язково піде на поступки.
Переваги є і в тих покупців, які готові розрахуватися наявними. Як вважає Косов, якщо продавець квапиться продати, то він уступить квартиру продавцю з готівкою, і, можливо, у цьому випадку дійсно ціна буде трохи нижче вихідною. Якщо ж продавець має на меті продати квартиру за максимальною ціною, то він скоріше продасть її іпотечному клієнту.
Але головним чином величина торгу буде залежати від кількості аналогічних варіантів на ринку, а також від часу "зависання" цієї квартири в ЗМІ та ріелторській базі. Тобто, чим більше аналогічних квартир виставлено на продаж і чим довше продається варіант, що сподобався, тим більшу знижку можна отримати. Деякі покупці спеціально вибирають той район, де найбільше схожих пропозицій, щоб згодом "надавити" на продавця.
Гра навпаки
Є набагато більше діючі, але зовсім нечесні методи торгу. Хотілося б застерегти потенційних продавців житла від "театральних постановок", часто використовуваних при показі квартири. Найпоширеніший прийом - так званий "дутий список". Ним користуються в основному приватні маклери або представники напівкримінальних агентств нерухомості. Полягає він у тому, щоб прийти на перегляд, маючи в руках (або в сумочці) папірець зі списком нібито пропонованих поблизу квартир з адресами та цінами.
Хитрість полягає в тому, щоб у потрібний і виправданий з психологічної точки зору момент показати цей список хазяям квартир так, щоб у тих склалося враження, що вони в нього підгляділи. Список у більшості випадків робить на людей шокуючу дію: вони раптом розуміють, що конкурентів у них предосить і що необхідно йти на певні поступки. Зрозуміло, ціни в цьому списку бувають нижче, ніж хочуть отримати за свою квартиру хазяї переглядає квартиры, що. Це також деморалізує їх і дозволяє істотно збити ціну на квартиру: вдало проведений торг може дозволити скостити до 5 тис. дол. за саму недорогу квартиру.
Зустрічаються й "торги навпаки" - на користь продавця. Це коли під час показу в хазяїв квартири (або в ріелтора) просто "розривається" телефон із проханнями про показ цієї квартири. Дзвонять, швидше за все, їхні знайомі (або співробітники агентства нерухомості) для створення видимості "ажіотажного" попиту. Або лунає дзвінок у двері, і з'ясовується, що з'явився ще один потенційний покупець (звичайно, "підставний"), який теж хотів би оглянути квартиру. Тим самим продавці намагаються утримати стартову ціну або навіть підняти її в процесі перегляду квартири.
Окремо взятий випадок - коли власникові треба продати квартиру в стислий термін. Тоді продавці з легкістю йдуть на поступки. Але треба сказати, що звичайно в такій ситуації люди й так занижують вихідну вартість квартири.
Якщо ж ціна за переглядаєму квартиру знаходиться на нижньому ціновому порозі, що існує для даного типу квартир, то в такому випадку торг буде недоречний: швидше за все, дешевше цю квартиру купити не вдасться.
Відзначимо, що, на думку ріелторів, інших явних причин відмовлятися від торгу при покупці житла немає. Не вважаючи, звичайно, принципової позиції з цього питання самого продавця, про яку, втім, завжди заявляють заздалегідь.
За матеріалами:
ЛігаБізнесІнформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас