Економісти оціюють найбідніших жителів землі у 4 трлн дол. — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Економісти оціюють найбідніших жителів землі у 4 трлн дол.

Валюта
113
Чотири млрд. люди, що живуть за рискою бідності, представляють недоторканий глобальний ринок обсягом біля $5 трлн. за показником місцевої купівельної спроможності.
Такі дані містить дослідження Міжнародної фінансової корпорації (МФК) і Інституту світових ресурсів.
Обсяг ринку оцінювався на підставі даних про доходи і витрати домогосподарств. При цьому, відзначається у дослідженні, як національні, так і міжнародні корпорації останнім часом уважніше придивляються до подібного "недообслуговування" ринкам, на яких уже відзначається стрімке зростання мікрокредитування.
Раніше програми розвитку в основному стосувалися найбідніших верств населення, однак і більш істотна група родин з доходами нижче $3 тис. на рік, що працюють переважно в неофіційному секторі, не має банківських рахунків і доступу до сучасних фінансових послуг, а також потребує базових послуг ЖКГ та охорони здоров'я.
У дослідженні, що одержало назву "Наступні чотири мільярди: розмір ринку та бізнес-стратегія в підставі піраміди", ця група охарактеризована як основа пірамідних ринків (base of the pyramid markets, або BOP).
Середній клас із доходами у діапазоні від $3 тис. до $20тис. на людину представляє глобальний ринок обсягом $12,5 трлн. Більшість людей, що входять у цю групу, живуть у містах і більш забезпечені соціальними благами.
"Дослідження підтримує заклики до більш активної діяльності бізнесу в основі піраміди і наголошує на необхідності збільшення ролі приватного сектора в (програмах) розвитку", - говорить Майкл Кляйн, головний економіст МФК.
"Крім того, у дослідженні підкреслюється необхідність того, щоб уряди прискорили реформи в галузі регулювання... діяльності компаній, для того щоб спростити ведення бізнесу", - додав він.
Найбільшим з ринків BOP зараз є Азія та Близький Схід, що багато в чому пов'язане із чисельністю бідного населення - 2,86 млрд. людина із сукупним доходом на рівні $3,47 трлн.
У Східній Європі розмір ринку BOP становить $458 млрд. при кількісному складі на рівні 254 млн. чоловік (64% усього населення), на частку яких доводиться 36% купівельної спроможності регіону.
У Латинській Америці обсяг даного сегмента оцінюється в $509 млрд., при цьому в категорію BOP попадають 360 млн. чоловік, тобто 70% населення регіону, однак на їх частку доводиться лише близько 28% купівельної спроможності.
В Африці обсяг ринку BOP менше - $429 млрд., однак ця категорія представляє найбільший споживчий ринок на континенті (71% купівельної спроможності регіону).
Що стосується структури ринку BOP, близько $20 млрд. доводяться на послуги водопостачання, $51 млрд. - на технології, $158 млрд. - на охорону здоров'я, $433 млрд. на енергію й $2,89 трлн. на продукти харчування.
За даними різних досліджень, у межах зростання доходів скорочується частка витрат на продукти харчування і підвищуються витрати на транспорт, послуги зв'язку та Інтернет.
За матеріалами:
ЛігаБізнесІнформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас