Цінами керує Великдень — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Цінами керує Великдень

Аграрний ринок
579
Саме наближення цього великого православного свята, яке цього року ми будемо відзначати 8 квітня, і формує ціни на споживчому ринку. Крім того, як стверджують експерти, залежно від інтенсивності наближення стійких теплих днів буде "підігріватися" і вартість палива. Це значить, що до Великодня подорожчають і харчі. Готуйтеся більше платити за м'ясо, яйця, свіжі огірки та помідори.
Утішає одне: завдяки гарному врожаю овочів всю зиму залишалася незмінною вартість "борщового набору". І сьогодні на ринках й у магазинах покупцям пропонують практично єдині ціни на картоплю, моркву, буряк, капусту й лук - 2-3 гривні за кіло. Але бабці, які торгують на базарах овочами, плачуться, що після недавніх морозів капуста, лук і картопля в льохах почали підгнивати. Щоб компенсувати ці втрати, торговки мріють підвищити ціни на овочі копійок на 50: мов, люди перед святами заплатять за все, не торгуючись.
Однак, як стверджують у Мінагропромі, бабціним планам збутися не судилося: у великих виробників овочі в сховищах не постраждали, їх багато, тому до квітня морквина та цибуля не подорожчають, а картопля та капуста підростуть у ціні всього на 5-10 копійок. Також навряд чи зміниться й вартість яблук (зараз - 5-7 гривень за кілограм), а на ціну цитрусових (нині апельсини коштують 5-7 гривень, мандарини - 6-8 гривень) може вплинути тільки збій у поставках, але передбачати його практично неможливо. А от подорожчання тепличних огірків і помідорів буде досить відчутним - на 2-3 гривні (до 15-18 гривень за кілограм).
З м'ясом ситуація парадоксальна. З одного боку, вартість закупівлі худоби впала "нижче плінтуса", з іншого боку - продавці свинини і яловичини почали піднімати ціни. І знов-таки через ранній Великдень. І це на тлі того, що напередодні 8 Марта на ринках столиці м'ясо вже здійнялося в ціні на 1-2 гривні за кіло: свинячий окіст коштує 26-28 гривень, биток - 32-35 гривень, яловичий філей - 28-30 гривень. До кінця першого весняного місяця торговці мають намір накинути ще мінімум 2-3 гривні за кілограм.
Не вселяє оптимізму й ситуація з хлібом нашим насущним. Днями Прем'єр-міністр України доручив міністрам задіяти "засіки Вітчизни", щоб зупинити зростання цін на хлібобулочні вироби. Наприклад, у Волинській області з 1 березня хліб подорожчав на 6,5-11,5 %., тобто за буханець чорного платять 1,60 гривні замість 1,45; білого - 1,80 замість 1,75 гривні.
Генеральний директор об'єднання хлібопекарської промисловості "Укрхлібпром" Олександр Васильченко пояснив, що основна причина подорожчання хліба в тім, що в ціні здійнялося борошно, і в першу чергу - житня, тому що торік урожай жита був невисоким. "Подорожчання хліба назріває по всій Україні в середньому на 6-8 %. Якщо уряд не задіє держрезерв, то ціни здіймуться однозначно", - прогнозують експерти.
А от з молочними продуктами проблем не буде. У Національній асоціації "Укрмолпром" нас утішили: протягом березня-квітня молочна продукція навіть подешевіє. А саме: молоко, кефір, ряжанка - на 20 -30 копійок за літр, сир, масло й твердий сир - на 1-1,5 гривні за кілограм. З "молочної" асоціації повідомляють: пішли отелення, молока стає більше, і можна розраховувати на те, що закупівельні ціни на нього впадуть на 10%. Незважаючи на те, що з березня люди починають більше споживати молочних продуктів й, відповідно, зростає попит, проте, здешевлення сировини й зростання виробництва дозволять молочним комбінатам знизити відпускні ціни. Поряд із цим до здешевлення підштовхують і висока конкуренція в галузі, і нерозв'язаність питання зі збільшенням експорту сиру, масла та сухого молока в Росію.
До кінця березня стануть "золотими" яйця, здійнявшись у ціні на 30-40 копійок - до 3,8-4,6 гривні за десяток. Голова Союзу птахівників України Олександра Бакуменко говорить, що таким буде традиційний передвеликодневий стрибок вартості яєць, що потім зміниться аналогічним здешевленням.
Що стосується цукру, то експерти Національної асоціації "Укрцукор" не бачать причин для цінових коливань: зварені 2,6 млн тонн натурпродукту при річній потребі країни в 1,8 млн тонн - це серйозне надвиробництво.
Селяни, що одержали цукор по давальницьких схемах, пускають його в продаж по дешевці, аби тільки виручити гроші на закупівлю пального, насінь і добрив під посівну. Тому мінімальні роздрібні ціни (3,2-3,5 гривні за кілограм) у березні-квітні вуж точно не зміняться.
За матеріалами:
Деловая Неделя
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас