В Україні буде складено "чорний список" підприємств — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні буде складено "чорний список" підприємств

Казна та Політика
345
У 2007 році в Україні буде складений "чорний список" підприємств, які виготовляють неякісну продукцію. Про це повідомив директор департаменту Державного комітету з питань технічного регулювання та споживчої політики (Держспоживстандарту) Ольга Соколова сьогодні на прес-конференції.
За її словами, зараз комітет розробляє проект електронної скриньки. У рамках даного проекту передбачається скласти перелік підприємств - виробників неякісної продукції. Соколова відзначила, що до кінця нинішнього року цей проект повинен почати роботу.
Як повідомив заступник глави Держспоживстандарту Олександр Пічугін, у 2006 р. за неякісний товар і неналежні послуги споживачам було повернуто 11 млн грн, що на 10% більше в порівнянні з показником 2005 р. За його словами, в 2006 р. Комітет одержав понад 40 тис. звернень, з яких понад 90% були задоволені. Крім того, на 300 млн грн було знято з реалізації продукцію, що не відповідає нормам якості, що на 10% більше в порівнянні з 2005 р.
Усього в 2006 р. Держспоживстандарт перевірив близько 46 тис. суб'єктів підприємницької діяльності, в 91% з них - були виявлені порушення. За результатами перевірок до адміністративної відповідальності було притягнуто 42,3 тис. чоловік, на яких покладений штраф на загальну суму 5,1 млн грн. На підприємства, у яких виявлені порушення, накладений штраф на загальну суму 17,6 млн грн.
На думку Пічугіна, якість продукції повинне контролювати не держава, а виробники і громадськість.
Нагадаємо, що наприкінці грудня 2006 р. при Кабінеті міністрів була створена Координаційна рада з питань захисту прав споживачів. 13 березня ц.р. пройшло перше засідання ради, на порядку денному якого поставав питання оцінки роботи Держспоживстандарту. Після засідання ради перший віце-прем'єр-міністр, міністр фінансів України Микола Азаров повідомив, що припускає існування корупції в державних органах, відповідальних за захист прав споживачів. Азаров відзначив, що основним завданням створеної при уряді Координаційної ради є контроль за діяльністю державних органів, що працюють у сфері захисту прав споживачів, які, як відзначив перший віце-прем'єр-міністр, "швидше за все корумповані". Координаційна рада, відзначив він, буде контролювати якість продуктів харчування, питної води та медикаментів.
На думку заступника глави Комітету Юрія Жаркова, створення цієї ради актуально і допоможе прискорити процес євроінтеграції України. Він відзначив, що в Україні проблемами якості продукції займаються близько 500 чоловік, тоді як, наприклад, у Франції, 7 тис. чоловік. Відповідаючи на запитання, чи торкнеться створення зазначеної Ради кадрових змін у структурі Держспоживстандарту, Жарков відзначив, що поки нічого про кадрові зміни не знає і пророчити їх складно. Але тому що в Держспоживстандарті немає глави комітету, то, можливо, він буде призначений, відзначив Жарков.
Тим часом, на думку експертів, в умовах вступу у Світову організацію торгівлі (СОТ) і інтеграцію у світову економіку усе більше українських підприємств підвищують якість продукції. Зокрема, як повідомив заступник директори Інституту управління якістю ДП "УкрНДНЦ" Сергій Бульдович, з 2000 р. понад 3 тис. українських підприємств впровадили на своєму виробництві систему управління якістю продукцією, що відповідає вимогам стандартів ISO 9000. При цьому близько 1,5 тис. підприємств одержали цей сертифікат в останні два-три років. Він помітив, що сертифікат відповідності стандартам ISO 9000 свідчить про те, що продукція підприємства відповідає світовим стандартам якості, і таке підприємство може працювати на міжнародному ринку. Крім того, ринкова вартість підприємства з такою системою управління якістю збільшується на 10%.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас