Аграріями пожертвують заради СОТ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Аграріями пожертвують заради СОТ

Аграрний ринок
337
На шляху у Світову організацію торгівлі Україна знову спіткнулася об аграрне питання. Тепер від Києва вимагають перегляду бюджетної підтримки села.
Минулого тижня урядовці заявили, що їм практично вдалося влагодити одну з найбільш істотних проблем, що перешкоджає нашому вступу до СОТ - домогтися від Кіргізії згоди підписати двосторонній протокол про доступ на ринки товарів і послуг. Дотепер основною причиною зволікання було боргове питання: Бішкек в обмін на свій підпис під протоколом вимагав погашення порядку 27 млн дол. боргів підприємств, що утворилися під час розпаду СРСР.
Україна припиралася до останнього - визнання боргу перед Кіргізією дало б підстави висунути аналогічні претензії й Білорусії, яка претендує на набагато більшу суму (140 млн дол.), і Казахстану (16,3 млн дол.). Однак переговори, проведені президентами обох країн минулого тижня, закінчилися зненацька благополучно.
У прес-службі Віктора Ющенко заявили, що двосторонній протокол Бішкек підпише вже через п'ять-сім днів. Що саме пообіцяв глава держави Кіргізія замість на підпис під документом, почасти роз'яснив заступник міністра економіки Валерій П’ятницький. За його словами, визнавати старі борги країна як і раніше не має наміру. Але при цьому Київ готовий підтримати сусіда по СНД матеріально.
"Ми розуміємо, що в Кіргізії складна економічна ситуація. Ми, як більша країна, що хоче розвивати дружні відносини, можемо піти й на те, щоб надати технічну допомогу", - заявив П’ятницький. Конкретна сума можливої технічної допомоги поки не називається. Але можна припустити, що вона буде достатньою, щоб улестити кредитора.
Незважаючи на такі рухи, святкувати перемогу Україні поки рано. Як виявилося, нам має бути внести ряд додаткових змін у законодавство (два десятки законів, необхідних для вступу до СОТ, уже прийняті наприкінці минулого року). За словами на П’ятницького, мова йде про скасування пільг по ПДВ для сільгоспвиробників, а також про прийняття закону про біобезпеки. Так що доля нашого членства в Торговому клубі в черговий раз виявилася в ненадійних руках депутатів. Адже далеко не факт, що парламент, що має потужне аграрне лобі, погодиться піти на такі поступки.
Питання про скасування ПДВ-пільг для селян розглядалося всього кілька місяців тому (у цей час по нульовій ставці обкладають поставки м'яса й молока переробним підприємствам і продаж сільгосппродукції власного виробництва).
Розписуючи проект бюджету-2007, уряд запропонувало ввести для аграріїв 12%-ну ставку ПДВ, пообіцявши замість збільшити обсяги бюджетних дотацій селянам, довівши їх до 1,9 млрд. Однак законодавці успішно провалили ініціативи уряду. Передбачені в бюджеті обсяги дотацій селянам вони знайшли недостатніми, а тому прийняли закон, що продовжує дію преференцій для села до 2008 р.
Народних обранців не зупинив і той факт, що, голосуючи за продовження пільг, вони проігнорували законодавчо встановлені правила гри: п'ятирічний мораторій на надання нових і розширення існуючих пільг по ПДВ був установлений усього роком раніше Законом "Про внесення змін до Закону України "Про державний бюджет України на 2005 рік» і деякому іншому законодавчому актам".
Втім, є підстави думати, що тепер депутати будуть більше поступливими. Вони готові упокоритися зі скасуванням пільг по ПДВ, однак суперечки можуть розгорітися навколо ставки цього податку.
"Саме по собі скасування преференцій по ПДВ піде аграріям тільки на користь і буде стимулювати розвиток села. Питання лише в ставці податку, що встановлять. Якщо буде 10% - це цілком прийнятно, але 20%-ий податок для аграріїв може виявитися непосильним", - думає заступник голови комітету Верховної Ради з питань аграрної політики та земельних відносин Євген Сігал.
Експерти вважають, що можливість змін аграрного законодавства лежить у політичній площині.
"Сьогодні парламент є скоріше виконавцем волі певних політичних сил, а не суб'єктів економічних відносин, тому ймовірність проходження цього документа через ВР висока. Оскільки з вини Кабміну вступ до СОТ вже було відкладено на півроку, уряду потрібно обілити себе, і відповідне рішення буде проведене", - прогнозує голова підкомітету з питань економічного виміру інтеграції та співробітництва з СОТ Володимир Лановий.
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас