Експерт: Зміни курса гривні найближчим часом не буде — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Зміни курса гривні найближчим часом не буде

Валюта
195
Зміни курсу гривні найближчим часом відбуватися не буде. Таку думку висловив завідувач кафедри світового господарства та міжнародних економічних відносин Інституту Міжнародних відносин КНУ ім. Т.Шевченко Антон Філіпенко.
Він відзначив, що внутрішніх умов до флуктуації національної валюти немає. За словами Філіпенко, вступ України у СОТ також не приведе до порушення стабільності української гривні.
"Але українська гривня залежить від таких конвертованих валют, як американський долар, євро, ієна, швейцарський франк і фут стерлінгів, тому що вони формують спеціальні права запозичення", - відзначив Філіпенко.
За його словами, на сьогоднішній день для української гривні залежність від американського долару є менщ бажаною, ніж залежність від євро. Це передбачається тим, що Сполучені Штати Америки мають значний дефіцит платіжного балансу, що становить 600 млрд дол., а узагальнений накопичений дефіцит досягає трильйона дол.
"В американців є проблеми через більші зовнішні зобов'язання - в Іраку, Афганістані, Європі, зокрема, це військові зобов'язання, - підкреслив Філіпенко. - Цей фактор і дефіцит платіжного балансу морозить американську валюту, а отже, може впливати і на українську гривню. Хоча, з іншого боку, американці контролюють 2/3 ринку світових технологій, і американська економіка є більш лібералізованішою, ніж європейська".
За словами Філіпенка, українська гривня поки ще не має перспектив стати вільноконвертованої, оскільки Україна не має достатньо нафто-енергетичного та золотовалютного запасів.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас