Гривню будуть виводити валізами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гривню будуть виводити валізами

Валюта
990
Нацбанк не минулому тижні відразу в п'ять разів збільшив припустимі обсяги вивозу із країни готікової гривні. Фінансисти думають, що на цьому він не зупиниться і перегляне цього року максимально дозволені норми вивозу інвалюти. Починаючи з минулої п'ятниці через український кордон дозволено перевозити до 50 тис. грн. (раніше - 10 тис. грн.).
Відповідно до постанови Нацбанку №3 при ввезені та вивезенні 15 тис. грн. (раніше - 3 тис. грн.) можна не заповнювати валютну декларацію. Ліміт на транспортування ювілейних і пам'ятних монет збережений на колишньому рівні - 3 тис. грн. «Необхідність подібного рішення назріла давно. Це значною мірою полегшить процедури для тих людей, які за родом своєї діяльності постійно зіштовхуються з поїздками за кордон», - дав оцінку новому документу центробанку управляючий київської обласної дирекції Укрсоцбанкуу Андрій Оністрат.
Першими нацбанковскі новації оцінять прикордонні регіони країни. «Активна торгівля українською готівкою відбувається в обмінних пунктах на кордоні з Польщею, Угорщиною, Росією та Румунією, причому попит на неї постійно росте. Особливо в гірськолижний сезон, коли туристи із ближнього зарубіжжя їдуть, наприклад, у наші Карпати - вони воліють приїжджати вже із гривнею, а не купувати її в нас за завищеним курсом», - відзначив у розмові з «ДС» начальник казначейства АКБ «Київ» Олексій Козирєва. За його підрахунками, щорічно через український кордон провозиться порядку 300-400 млн грн. (обсяг контрабанди гривні фахівці оцінюють в 1 млрд). Аналітики думають, що питома вага української валюти, яку провозять через митницю в кейсах і гаманцях наших співвітчизників, нині становить близько 12-15% всієї перевезеної готівки. Перше місце усе ще займає долар, друге - євро.
Фінансисти впевнені, що лібералізація правил провозу готівки через кордон проходить у рамках загальної програми конвертації гривні, про яку останнім часом усе активніше говорять у Нацбанку, і вважають, що вже до кінця 2007 р. він пом'якшить і правила транспортування через кордон інвалюти. На сьогоднішній день фізособа має право перевозити через кордон не більше $15 тис. ($3 тис. - без заповнення декларації) і 500 г металу в банківських злитках і монетах. Нагадаємо, що близько місяця назад у Верховну Раду був внесений законопроект, яким пропонувалося взагалі скасувати всі обмеження на обсяги щодо вивезення та ввезення через кордон готівки. Однак новий документ поки не винесений на розгляд у сесійний зал.
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас