Говорить і показує Бойко — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Говорить і показує Бойко

Енергетика
314
Минулого тижня Кабінет Міністрів призначив главою НАК «Нафтогаз України» Євгена Бакуліна, який керував «Укргазвидобутком». На відміну від свого попередника Володимира Шелудченко новоспечений керівник НАКа має міцну креатуру міністра палива та енергетики Юрія Бойко. Проте спостерігачі говорять, що в сучасних умовах Євгену Миколайовичу все-таки прийдеться погоджувати свої дії з віце-прем'єром Андрієм Клюєвим.
Пригоди російського нафтовика
Нафтогазову кар'єру в Україні Євген Бакулін почав з Лисичанського НПЗ. У 2000 р. завод придбала російська ТНК і, не ставши довіряти керівництво місцевим менеджерам, розставив на ключових постах «своїх» людей. Тоді главою спостережної ради став проектний менеджер Тюменської нафтової компанії Олександр Городецький. А Євген Бакулін завдяки його старанням з начальника зміни Ачинського НПЗ (м. Ачинськ, Красноярський край, РФ) став членом правління - директором департаменту експлуатації і промисловості лисичанського заводу.
При цьому російські бізнесмени розуміли, що для успішної роботи НПЗ керувати підприємством повинен не тільки висококласний фахівець, але й людина, яка впливає на місцеву владу. На цю роль як не можна краще підійшов нинішній міністр палива та енергетики Юрій Бойко, який на той час понад 15 років пропрацював на підприємствах Луганської області і очолював одне з найбільших у регіоні підприємств - Рубежанський казенний хімічний завод «Зоря» (виготовляв тротил і тротиломісткі вибухові речовини промислового та військового призначення). Таким чином, ТНК познайомила Євгена Бакуліна і Юрія Бойко. І із цього моменту Євген Миколайович і Юрій Анатолійович уже не розставалися.
У лютому 2002 р. Бойко очолив спостережні раду ВАТ «Укрнафтохімпроект», а Бакулін став членом СР цієї компанії. Коли Юрій Бойко встав на чолі НАК «Нафтогаз України», Євген Бакулін прийняв керівництво «Укргазвидобування» («дочкою» НАКа). Прихід «жовтогарячої» влади на час перервав кар'єру спочатку Бойко, а потім і Бакуліна. Але із призначенням прем'єр-міністром Віктора Януковича обоє менеджера повернулися в нафтогазову еліту у серпні 2006 р. Юрій Бойко став міністром палива та енергетики, а вже у вересні крісло керівника «Укргазвидобутку» знову зайняв Євген Бакулін.
Між двох вогнів
Новоспечений глава «Нафтогазу» добре ознайомлений з положенням справ у компанії (із грудня 2006 р. він є членом правління НАКа). Через зміну умов роботи на ринку холдинг поступився мільярдними грошовими потоками ЗАТ «УкрГазЕнерго» (спільне підприємство RosUkrEnergo і НАКа) і зараз має значні фінансові проблеми. Їх рішення, як видно, і буде однієї з головних завдань на Бакуліна.
Аналітики говорять, щоб залишитися на плаву, НАКу прийдеться відмовитися від подальшого нарощування позик і зайнятися погашенням уже притягнутих кредитів, розмір яких на сьогоднішній день досягає $2 млрд. Додатковий фінансовий ресурс вона змогла б знайти, провівши інвентаризацію газотранспортної системи України, що не здійснювалася із часів розпаду СРСР. Цей захід дозволить установити компанії, які експлуатують безкоштовно газопровідні гілки.
Говорять, що перед призначенням новий глава НАКа встиг одержати від Юрія Бойко головну установку - максимально прискорити процес передачі газорозподільних мереж від міськ- і облгазів в управління ДП «Укргазмережі» (входить у структуру «Нафтогаза України»). Одержавши їх, компанія зможе перевести на себе фінансові потоки платежів (а це близько 2,5 млрд грн.) за транспортування палива з розподільних газопроводів (зараз це прерогатива «УкрГазЕнерго»). До того ж консолідація мереж під одним дахом спростить завдання RosUkrEnergo, що давно придивляється до регіональних газопостачальних компаній. Однак уже зараз такі плани дубля Бойко-Бакулін зустрічають опір з боку віце-прем'єра Андрія Клюєва. 1 березня (за день до призначення Євгена Бакуліна) Національна комісія з регулювання електроенергетики, який керує креатура Андрія Петровича Сергій Титенко, відклали видачу ліцензії на право розподілу природного та нафтового газу «Укргазмережі». Без цього документа метушня з відбором мереж стає безглуздою - «Укргазмережі» попросту не будуть мати права працювати з «трубою».
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас